ДІЄТА ПРИ ДИСБАКТЕРІОЗІ, ЗАКРЕПАХ, ДІАРЕЇ – ЯКА ВОНА І ЯК ЇЙ СЛІДУВАТИ
Науковий редактор Вікторія Родінкова
Кишковий мікробіом – важлива та складна система, яка складається з понад ста видів колоній бактерій, що, як правило, є нешкідливими.
Кожен живий організм має власний мікробіом, який визначається генетично. І як показують дослідження, навіть якщо мікробіоту, наприклад, риби пересадити мишам, останні з часом все одно розвинуть мікробіом, притаманний своєму виду.
Разом з тим мікробіом не є сталою системою. Він змінюється з віком або під дією певних факторів. Деякі з них можуть вивести його з ладу, призвівши до зростання популяцій патогенних бактерій і зменшення колоній нешкідливих та корисних мікроорганізмів.
Прийом антибіотиків, стрес, інфекційні захворювання, зміни в раціоні, як, наприклад, збільшене вживання цукру, білка чи харчових добавок, а також немиті овочі з пестицидами, алкоголь і навіть не почищені як слід зуби… Усе це може призвести до дисбалансу мікробної популяції.
Цей дисбіоз може вплинути на сприйнятливість до певних захворювань: синдрому подразненого кишечника, виразкового коліту, хвороби Крона, а також до ожиріння та діабету.
Деякі наслідки дисбактеріозу, такі як розлад шлунку, є тимчасовими та легкими. З ними організм може впоратися самостійно. Але якщо симптоми не зникають протягом тривалого часу та стають більш серйозними, краще звернутися до лікаря.
Симптоми та діагностика дисбактеріозу
Загальні симптоми дисбактеріозу включають:
- неприємний запах з рота (галитоз)
- розлад шлунку
- нудоту
- закреп
- діарею
- утруднене сечовипускання
- вагінальний або ректальний свербіж
- здуття живота
- біль у грудях
- висип або почервоніння
- втому
- проблеми з мисленням або концентрацією уваги
- тривожність
- депресія
Підтвердити чи спростувати діагноз "дисбактеріоз" можна, здавши аналіз сечі на органічні кислоти, комплексний аналіз калу чи провівши тест на водневе дихання. Під час останнього повітря, яке видихає людина, перевіряється на кількість певних газів, що виробляються бактеріями.
Якщо діагноз підтверджується, в залежності від причини дисбактеріозу, призначається відповідне лікування. Іноді протягом його тривалості доведеться припинити прийом певних ліків. Чи, навпаки, ‒ лікар може прописати окремі антибіотики проти бактеріальних інфекцій. Також лікар може рекомендувати спеціальну дієту.
Дієта при дисбактеріозі
Харчування хворих з дисбактеріозом має виключати продукти, які можуть призвести до подразнення шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Такі продукти як цукерки, торти та інші солодощі, мають бути виключені з меню, оскільки вони сприяють розростанню шкідливих бактерій. Також варто відмовитися від смаженої їжі, зокрема, м'яса та риби, маринадів, свіжих дріжджових виробів, молока, кави, газованих напоїв та алкоголю.
Натомість, при дисбактеріозі слід віддати перевагу таким напоям як вода, несолодкі компоти та чай. Кількість рідини має бути достатньою. При цьому, пити бажано або за годину після прийому їжі або не пізніше ніж за 20-30 хвилин перед їжею.
Корисними при дисбактеріозі вважаються такі пребіотичні продукти як цільнозерновий хліб та злаки, банани, овочі та спаржа, які підтримують дружні нам бактерії в кишечнику.
За погодженням з лікарем можна додати до меню листяну зелень, включаючи шпинат, свіже м'ясо та рибу. При цьому, американські джерела радять вживати жирні сорти риби, такі як скумбрія та лосось, для збагачення раціону вітамінами та мікроелементами. Втім, можна вживати і рибу нежирних сортів.
Допускається вживання кисломолочних продуктів, але їх кількість має бути обмеженою.
Крім того, дієти можуть різнитися в залежності від симптомів.
Зокрема, відрізняється харчування при закрепах та діареї.
Дієта при закрепах
Закреп – це стан, при якому людина спорожняє свій кишечник двічі або менше разів на тиждень, а сам стул має форму твердих сухих гранул, що викликає певні труднощі з випорожненнями.
В меню таких хворих має бути достатньо рідини (близько 2 літри) та клітковини. Нормою для дорослих вважається 25-31 грам клітковини на день. Але, якщо ви ніколи особливо не вживали продукти, багаті на клітковину, різко починати вживати різні салати не варто. Рекомендується додавати клітковину в раціон поступово – не більше 5 грамів щодня, інакше це може спричинити інші небажані наслідки, наприклад, зайве газоутворення.
Хорошими джерелами клітковини є:
- хліб та макарони з цільнозернового борошна
- вівсянка
- пластівці з висівками
- яблука,
- апельсини,
- груші,
- персики,
- абрикоси,
- сливи,
- ягоди,
- морква,
- брокколі,
- зелень,
- спаржа,
- кукурудза,
- кабачки,
- шпинат,
- капуста,
- бобові (темно-бобові, квасоля, нут, соя та сочевиця, зелений горошок)
- арахіс,
- волоські горіхи,
- мигдаль.
Не очищайте фрукти, що мають їстівну шкірку, оскільки багато клітковини знаходиться саме в ній.
Також при дисбактеріозі дозволяється вживати рибу, курятину, індичку та інше нежирне м’ясо. Хорошим варіантом будуть і нежирні каші та супи.
Ви також можете додавати пластівці з висівок чи насіння льону до каш чи йогуртів.
А от від швидкої та смаженої їжі краще утриматися. Усілякий фаст фуд, чіпси та хот-доги містить мало або зовсім не містить клітковини. Така їжа довше затримується в кишечнику та призводить до збільшення вбирання води товстим відділом кишечника.
Також обмежте вживання алкоголю. Випивка витягує з організму рідину, що може зробити стул більш твердим.
Крім того, рекомендується зменшити кількість молочних продуктів. Багато молока та сиру можуть погіршити закреп. Виключення з цього становить кефір, що може бути безпечним продуктом, який полегшить ваш стан.
Дієта при діареї
Якщо при закрепах основний наголос робиться на вживанні клітковини, то при діареї кількість останньої краще значно обмежити. Усілякі цільнозернові продукти, горіхи, насіння, бобові, свіжі овочі та фрукти, хіба за виключенням бананів, ‒ краще відкласти на потім.
Їжа, яка вживається під час діареї, має бути максимально м'якою та негострою, щоб не подразнювала кишечник. Це можуть бути, наприклад:
- нежирні супи
- вівсяні, пшеничні, рисові каші
- банани
- варені та парові овочі
- запечене яблуко (краще не вживати у перший день діареї)
- сухарі з білого хліба
- варена чи запечена картопля
При цьому, краще не перевантажувати свою травну систему, їсти потроху, але з меншими інтервалами.
Пробіотичні кисломолочні продукти, такі як йогурт та кефір, зазвичай добре впливають на травні процеси, але іноді вони можуть подразнювати травну систему. Якщо вони погіршують симптоми, їх краще тимчасово виключити з меню або проконсультуватися з лікарем з приводу можливості їх вживання. Натомість, можна вживати готові пробіотичні добавки, які продаються в аптеці.
Також, щоб уникнути зневоднення, важливо пити багато рідини. Рекомендується випивати додаткову склянку води після кожного випорожнення кишечника. Вживання великої кількості води також допомагає швидше вивести токсини з організму.
А наступних страв краще уникати. В першу чергу, під забороною – гостра та смажена їжа. Такі продукти можуть додатково збуджувати травну систему, а жири – важко переносяться та викликають погіршення симптомів.
Усілякі солодощі та солодкі соки також варто виключити з меню, оскільки цукор сприяє зростанню патогенних бактерій та може посилити пронос.
Не кращим вибором будуть і жирні м'ясо та риба, оброблені продукти (ковбасні вироби, консерви), цитрусові, молочні страви та продукти, які сприяють додатковому газоутворенню (капуста, брокколі та цвітна капуста).
Обмежити слід вживання також таких напоїв як кава, газовані напої та навіть чай. Вони можуть надмірно стимулювати травну систему та погіршити симптоми.
Зазвичай, діарея минає за два-три дні. Якщо цього не сталося і стан за цей час не покращився, потрібно звернутися до лікаря.
Також негайно потрібно звернутися за медичною допомогою, якщо наявні симптоми зневоднення, тримається температура 39 °C і вище, стул чорний або кривавий і сильно болить живіт.
Джерела:
- https://cdhf.ca/health-lifestyle/dysbiosis-ibs/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3448089/
- https://www.healthline.com/health/digestive-health/dysbiosis#prevention
- https://www.healthline.com/health/digestive-health/dysbiosis#complications
- https://pellecome.com/2020/11/13/how-long-does-it-take-to-heal-gut-dysbiosis/amp/
- https://docdoc.ru/library/gastroenterologiya/pitanie-pri-disbakterioze
- https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/constipation/eating-diet-nutrition
- https://www.healthline.com/nutrition/best-foods-for-constipation#TOC_TITLE_HDR_7
- https://www.webmd.com/digestive-disorders/constipation-what-not-to-do
- https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000120.htm
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320124
- https://www.healthline.com/health/what-to-eat-when-you-have-diarrhea
- https://www.insider.com/what-to-eat-with-diarrhea?amp
- https://www.verywellhealth.com/what-to-eat-for-diarrhea-1944822
- https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000121.htm