ДИСБАКТЕРІОЗ У НЕМОВЛЯТИ НА ГВ: ЯК ХАРЧУВАТИСЯ МАМІ
Науковий редактор Вікторія Родінкова
Малюк капризує, погано спить, постійно піднімає ніжки догори, мучиться від проблем із животиком, а його випорожнення мають неприємний кислий запах та зеленкуватий колір… Такі симптоми можуть вказувати на те, що дитина потерпає від проблем із травленням, викликаних неправильним балансом кишкових бактерій. Цей стан називається дисбактеріозом або дисбіозом. І наразі вважається, що це – не діагноз певної хвороби, а саме хворобливий стан, який можна та потрібно коригувати. Читаємо, як саме.
Чому виникає дисбактеріоз у немовлят?
Отже, дисбактеріоз виникає, якщо кишковий мікробіом малюка ще не сформований або він зазнав змін через вплив поганої, патогенної, мікрофлори або антибіотиків.
Власне, після народження кишкова мікробіота немовляти постійно змінюється, особливо у перші тижні та місяці життя. Мікробіом поступово перетворюється на більш-менш стабільну і відносно дорослу систему, чи то пак популяцію, лише у віці приблизно трьох років.
Небезпеку для мікрофлори дитячого кишківника може становити зростання кількості патогенних бактерій на фоні зменшення числа корисних.
Як правило, за нормальних умов, якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, мікрофлора її кишечника майже повністю складається з біфідобактерій.
Але нині, особливо в промислово розвинутих країнах, рівень колонізації кишечника немовлят біфідобактеріями є низьким, порівняно з більшістю таких дітей у менш індустріально розвинутих країнах.
Наприклад, понад 90% новонароджених у США сьогодні мають дисбіоз. Не набагато меншою ця цифра є і в Україні.
Змінам в мікробіоті кишківника малюків сприяють такі фактори:
- Збільшення кількості кесаревих розтинів: немовлята отримують біфідобактерії від своїх матерів під час вагінальних пологів.
- Передчасні пологи.
- Збільшення частоти годування сумішами.
- Збільшення використання антибіотиків. Все більше доношених дітей піддаються дії антибіотиків безпосередньо перед народженням – для профілактики виникнення стрептококової інфекції, або з приводу внутрішньоамніотичної інфекції матері.
- Недостатня кількість біфідобактерій у самої матері, спричинена її незбалансованим харчуванням чи вживанням антибіотиків.
Крім того, розвитку дисбактеріозу також можуть сприяти інфекційні захворювання та навіть неправильний режим дня та годування. Іноді до дисбактеріозу призводить введення нової їжі, наприклад, на етапі прикорму.
Але недостатність біфідобактерій є серйозною проблемою: деякі дослідники пов'язують зменшення кількості цих бактерій у кишковій мікробіоті немовлят з більшим ризиком розвитку у них хронічних захворювань у подальшому житті.
Зокрема, із нижчим рівнем біфідобактерій може бути пов'язана більша частота виникнення алергій та діабету 2 типу у майбутньому.
В дитячому віці зниження кількості біфідобактерій та збільшення відносної кількості ентеробактерій спостерігається у малюків, які потерпають від колік.
Саме ентеробактерії виробляють газ в результаті свого метаболізму, що може призвести до здуття живота та дискомфорту під час травлення.
На цьому тлі, грудне молоко як джерело біфідобактерій виглядає справжніми ліками для нормалізації кишкової мікробіоти.
У ньому є всі необхідні вітаміни та мікроелементи (хіба що за винятком вітаміну Д), які необхідні немовляті у перших півроку його життя.
Що їсти матері при дисбактеріозі у дитини?
Навіть повне перебування дитини на грудному вигодовуванні не є панацеєю від дисбактеріозу. Він може виникнути через фактори, перераховані вище. Тому постає запитання, що їсти матері при дисбактеріозі у немовляти.
На жаль, тут немає однозначної відповіді.
З одного боку, вважається, що грудне молоко виробляється в молочних залозах безпосередньо з крові матері, а не з їжі, яку вона їсть. Ось чому навіть жінки, які переживають голод, все одно продовжують годувати. І саме тому мати, що годує молоком, має дбати про різноманітність свого власного раціону, аби самій не відчувати браку поживних речовин.
Зокрема, під час грудного вигодовування зростає потреба в таких речовинах як білок, цинк, селен, вітаміни А, D, Е, С та В12.
Їх можна знайти в рибі, печінці, м'ясі, фруктах, овочах, горіхах та насінні, яйцях, йогурті, картоплі, вівсі…
Якщо раціон матері не матиме необхідної різноманітності, організм витрачатиме власні запаси на те, аби виділити необхідні речовини у грудне молоко.
До речі, його склад постійно змінюється по мірі дорослішання дитини, забезпечуючи малюку харчування, що необхідне йому на конкретному етапі розвитку.
Разом з тим, хоча деякі мами можуть їсти практично будь-яку їжу, і дитина не реагуватиме на неї, інші й справді мусять себе обмежувати.
Якщо дитина страждає через зайве газоутворення чи коліки, або у неї спостерігається діарея, яка погіршується після вживання матір'ю певних продуктів, можливо, доведеться спробувати уникати цих продуктів кілька тижнів. Якщо за цей час симптоми у дитини зникнуть, ці продукти можна спробувати повернути до раціону і знову подивитися, чи виникатиме негативна реакція у малюка. Якщо ж разом з їх поверненням до меню матері повернуться і негативні симптоми у дитини, можливо, цієї їжі доведеться уникати і надалі.
Крім того, їжа, яку вживає мати, не має бути надто солодкою та жирною. Тому краще утриматися від різного фастфуду, солодких газованих напоїв, пластівців та смаженої їжі. Натомість, перевага має надаватися цільнозерновим продуктам, багатим на харчові волокна.
При гострому дисбіозі, часто рекомендується уникати сирих фруктів та овочів за винятком листової зелені. Слід уникати також продуктів, які сприяють утворенню газів. Це всі бобові, капуста, брокколі, абрикос чи груша.
Газ з кишкового тракту матері не може проникати до її крові і, зрештою, в грудне молоко.
Однак, коли їжа перетравлюється, частина білків потрапляє до крові і може потім перейти до молока матері. Деякі діти можуть бути чутливими до певного білка і реагувати на нього виділенням газу при перетравлюванні.
В той же час не завжди гази та зайва метушливість немовлят пов'язані саме з меню матері. Іноді це може бути зумовлено іншими причинами. Тому, якщо такі симптоми довго не проходять, краще звернутися за медичною консультацією до педіатра.
Разом з тим, є продукти, які точно варто обмежити, а то й виключити зі свого меню не лише матерям, чиї малюки страждають від дисбактеріозу, а й усім, хто годує грудьми.
По-перше, мова іде про алкоголь. Він надходить до крові, а звідти – до грудного молока.
Обережними слід бути і з кавою. Кофеїн також проникає до грудного молока і може призвести до поганого сну та надмірної дратівливості малюка. Але на нього реагують не усі діти. Також вважається, що чим менша дитина, тим більше вона чутлива до кофеїну.
Не рекомендується вживати і деякі види риб. Наприклад, акулу, рибу-меч, королівську скумбрію. Вони можуть мати високий рівень ртуті.
А ось щодо вживання їжі занадто яскравих кольорів, наприклад, моркви, то заборон, як таких, немає. Але така їжа може дещо змінити колір молока. Так само, як їжа зі специфічним запахом, наприклад, часник, може змінити його запах.
Дисбактеріоз, хоча й не несе критичної загрози для малюка, але все ж вимагає професійного лікування. Попри всі переваги грудного вигодовування, іноді можуть знадобитися додаткові засоби, які має призначити лікар.
Так, педіатром можуть бути рекомендовані певні пробіотики, які мають допомогти відновити нормальну мікрофлору кишечника дитини, та пребіотики, які підтримуватимуть популяцію дружніх бактерій. Також можуть бути призначені сорбенти.
Важливе значення має і правильний режим годування – на вимогу. Але дитину не потрібно перегодовувати, адже це також може сприяти надмірному газоутворенню.
Якщо дитина потерпає від останнього, корисним буде спеціальний масаж, фізичні вправи та викладання малюка на животик.
Джерела:
- https://www.nature.com/articles/s41372-020-00829-2
- https://www.healthline.com/nutrition/breastfeeding-diet-101
- https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-and-a-mothers-diet-myths-and-facts/
- https://www.chop.edu/pages/diet-breastfeeding-mothers
- https://www.evolvebiosystems.com/science
- https://www.acmicrob.com/microbiology/gut-microbiota-dysbiosis-and-roleof-probiotics-in-infant-colic.php?aid=19957
- https://www.longdom.org/proceedings/from-dysbiosis-to-recovery-in-the-infant-gut-microbiome-a-new-paradigm-in-infant-nutrition-38918.html
- https://cara.care/digestive-disorders/lower-abdomen/dysbiosis/
- https://www.smdoctor.ru/disease/disbakterioz/