ЯК ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ'Я КИШЕЧНИКА
Про те, через що виникають проблеми з кишечником і як їх уникнути, розповідає експерт "Оглядача" гастроентеролог вищої категорії, ендоскопіст вищої категорії клініки INTO-SANA Олена Біленко.
Здоровий кишечник працює як годинник - це відомо всім. Якщо ваш кишечник перестав справно працювати та виконувати свої функції, то необхідно звернутися до лікаря.
Закрепом називається стан, коли стілець відсутній більше 48 годин, також закрепом називається стан, коли стілець відбувається щодня, невеликими порціями, при цьому немає почуття повного спорожнення кишечника. Якщо з'явилися закрепи, яких не було раніше, проноси, кров, слиз в стільці, помилкові позиви в туалет (при позиві в туалет немає виділення калу), спастичний біль у животі, здуття живота - необхідно відразу звернутися до лікаря. Ні в якому разі не можна займатися самолікуванням.
Якщо є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, відвідування гастроентеролога обов'язково не рідше одного разу на рік. Щорічно потрібно проходити колоноскопію особам старше 50-ти років.
В даний час проблеми з кишечником (найчастіше закрепи або проноси) виникають в результаті стресу або неправильного харчування:
- переважання в їжі легкозасвоюваних вуглеводів (макарони, картопля, білий хліб, шоколад) і жирів (ковбаса, копчене м'ясо, риба),
- зменшення кількості грубої їжі (овочів, фруктів, каш),
- вживання великої кількості напівфабрикатів, консервованої їжі, фастфуду
- використання не дуже щадних методів приготування їжі,
- використання надмірно гострих спецій,
- зловживання алкоголем.
Щоб відновити роботу кишечника, в першу чергу, треба зробити акцент на дієту, яка припинить зростання гнильної (патогенної) мікрофлори, що викликає бродіння, здуття кишечника. Раціон, багатий вуглеводами (овочами, фруктами, цільнозерновими), сприяє розмноженню біфідо-бактерій. Для цього їжа повинна бути, по-перше, грубою, тобто повільно розпадатися. Це переважно рослинна їжа. По-друге, їжа повинна бути живою і фітонцидною, тобто пригнічувати негативну мікрофлору. Для цього гарні буряк, морква, капуста, яблука, а також зелень: селера, петрушка. Можна вживати сік з листя цих рослин.
10 правил для здоров'я кишечника
1. Сбалансоване харчування. Щоденний раціон кожної людини повинен включати всі компоненти їжі: білки, вуглеводи, жири, вітаміни і мінерали. Будь-які дієти, які обмежують споживання однією зі складових їжі (білків, вуглеводів або жирів) призводять до кишкових розладів.
2. Достатню кількість клітковини. Основне джерело клітковини, в першу чергу, це, звичайно, свіжі фрукти і овочі, а також крупи. Відсутність або недостатня кількість цих продуктів призводить до запору і дисбактеріозу.
3. Натуральна їжа. Напівфабрикати, копченості та інша шкідлива їжа , яка містить консерванти, барвники, надлишок солі і призводить до запалень кишечника і пригнічення корисної мікрофлори.
4. Використання щадних методів приготування їжі. Смажені, мариновані і надмірно гострі страви приводять до розвитку гнильних процесів, подразнення слизової кишечника, порушення перистальтики.
5. Регулярне харчування. Оптимальний прийом їжі 4-5 разів на день. Їсти потрібно часто, але невеликими порціями. Кишечник не любить рясної вечері, перед якою було багатогодинне голодування.
6. Активний спосіб життя. Для підтримки гладкої мускулатури кишечника необхідні регулярні вправи. Піші прогулянки також сприятливо діють на кишечник.
7. Приймайте ліки лише за призначенням лікаря. Прийом антибіотиків і знеболюючих згубно позначається на корисних бактеріях, ці препарати руйнують слизову оболонку кишечника.
8. Для боротьби з закрепом використовуйте здорове харчування і народні засоби, а не клізми, промивання та проносні. Часті клізми порушують кислотно-лужний баланс і перистальтику, вимивається корисна мікрофлора, травмується стінка кишечника.
9. Дотримання гігієни. Порушення елементарних правил гігієни призводить до появи кишкових інфекцій і різних паразитів.
10. Виключте стрес і шкідливі звички. Особливо негативну дію робить алкоголь і куріння, викликаючи запальні захворювання кишечника.
Таким чином, поняття "здоровий кишечник" має на увазі дві умови. З одного боку, це відсутність стресів і перевтоми, активний спосіб життя. З іншого боку - правильне харчування. Прийом ліків, зокрема антибіотиків і знеболюючих, тільки за призначенням лікаря. Пам'ятайте: наш організм з самого початку пристосований до певного типу їжі.