ЖИВІ ЦІЛЮЩІ ПРОДУКТИ
Всім відомо, що наш кишечник заселений мільярдами бактерій. Корисних і не дуже. В побуті ми називаємо їх «корисними» та «шкідливими». Здоровий баланс цих бактерій забезпечує нам комфортне існування. Переважання «корисних» бактерій означає, що з нами все ок. Стальний імунітет, бездоганне травлення, чиста та сяюча шкіра, відмінне самопочуття - і ми відчуваємо себе досконалими створіннями.
ЗДОРОВЕ СПІВВІДНОШЕННЯ КОРИСНИХ І ПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ - ЦЕ НАША З ВАМИ РОБОТА!
Для того щоб підтримувати норму, необхідно:
- Відмовитись від фаст-фуду. Так, так, ніяких "раз на тиждень можна".
- Регулярно займатися спортом на свіжому повітрі
- Уникнути прийому антибіотиків (по можливості). Для цього необхідно пам’ятати про міри профілактики респіраторних захворювань.
- Дотримуватись правил гігієни.
- Вчасно реагувати і лікувати захворювання, не допускати ускладнень.
- Дотримуватись здорового способу життя і харчування [2].
Порушення здорового балансу мікроорганізмів в кишечнику може призвести до таких наслідків:
- Запальні захворювання кишечника, які викликають дисфункцію (діарею, запори, хвороба Крона та інші).
- Зниження імунітету, що потягне назовні хронічні захворювання, активацію прихованих інфекцій, таких як герпес, ретровіруси.
- Проблеми зі шкірою (прищі, акне, фурункули, псоріаз)
- Хронічна втома на тлі нестачі вітамінів групи В. Бо як відомо, корисні біфідобактерії переробляють токсини і стимулюють вироблення вітамінів [1,2].
УНИКНУТИ ЦИХ НЕПРИЄМНИХ ЯВИЩ МОЖНА, ЯКЩО РЕГУЛЯРНО ВЖИВАТИ ПРОДУКТИ, ЯКІ МІСТЯТЬ КОРИСНІ БАКТЕРІЇ.
Сукупність цих маленьких організмів в кишечнику називають пробіотиками. Це комплекс молочнокислих або лактобактерій, біфідобактерій і дріжжів.
Розглянемо продукти-лідери за вмістом пробіотиків [3].
КЕФІР
Назва походить з турецької Кеф- здоров’я. Смачний поживний продукт (не пишу напій, бо буває такий густий, що можна їсти ложкою) отриманий шляхом бродіння близько двох десятків видів кефірних «грибків» в молоці.
Кефір, при умові що він свіжий (1-2 дні з моменту виробництва), володіє пробіотичними властивостями, тобто сприятливо впливає на мікрофлору кишечнику і обмін речовин в цілому. Завдяки своєму насиченому складу, кефір може перешкоджати розвитку в кишечнику патогенної флори. Його лікувальні властивості засновані на бактерицидності молочнокислих мікроорганізмів і результатів їх життєдіяльності по відношенню до збудників деяких шлунково-кишкових захворювань і туберкульозу. Крім того, кефір має імуностимулюючу, заспокійливу і легку сечогінну дію. Смакує як окремий продукт, а також з додаванням ягід, фруктів, овочів,зелені, какао тощо [4].
ЙОГУРТ
Чи впевнені ви, що отой солодкий молочний десерт, що продається в маркетах, корисний для здоров’я? Смачний продукт з полиць магазинів не завжди можна назвати йогуртом. Звичайно, у класичному розумінні цього слова. Адже корисні властивості йогурту молоко набуде в процесі бродіння двох видів бактерій - Lactobacillus bulgaricus (болгарська паличка) і Streptococcus thermophilus (термофільний стрептокок). Справжній цілющий продукт можна зробити в домашніх умовах. Спеціальні закваски купуйте в аптеках та звичайних продуктових магазинах на поличці з молоком. Змішуйте молоко з бактеріями, відстоюйте в теплі, охолоджуйте, додавайте фрукти, горіхи і насолоджуйтесь неймовірно корисним йогуртом [4].
РЯЖАНКА, КИСЛЕ МОЛОКО, ДОМАШНІЙ КИСЛОМОЛОЧНИЙ СИР
Всі ці продукти корисні для нашого організму, якщо вони зроблені вдома з використанням живих бактерій. Так ви можете проконтролювати дійсні терміни придатності, належний спосіб зберігання і т.д. Особливо, якщо дбаєте про дитяче здоров’я [4].
М'ЯКІ СОРТИ СИРУ
Маскарпоне, адигейський, бринза, фета, моцарелла, рікота, камамбер, брі… І одразу перед очима соковитий середземноморський салат з велетенськими шматками томатів, болгарського перцю, блискучих олив та м’якого сиру, приправлений соусом з запашної олії, італійських трав та кунжуту. Уявили? Чому б не приготувати прямо зараз!
М’які сири білого або кремового кольору народжуються шляхом бродіння бактерій в свіжому молоці і, на відміну від твердих сортів, не потребують часу на достигання, а реалізуються в такому, «молодому» вигляді [1].
Ви будете здивовані, але пробіотики містяться не тільки в кисломолочній їжі.
КВАШЕНА КАПУСТА, ЗАСОЛЕНІ ОВОЧІ, МОЧЕНІ ЯБЛУКА
Мочіння та соління ґрунтується на мікробіологічних процесах, які сприяють нагромадженню у продукті консервантів — молочної кислоти й спирту.
Але не плутати з консервованими за допомогою оцту. В процесі ферментації свіжі овочі набувають властивостей пробіотичних продуктів. Містять молочнокислі бактерії та корисні дріжджі [4].
В зимовий період майже на кожному столі стоять хрумкі огірочки та налиті помідори, капуста та яблучка. Смачного!
СИР ТОФУ, МІСО-СУП
Порівняно недавно страви японської кухні ввійшли в наше життя і прийшлися до душі українцям. І не дивно, бо вони вкрай смачні та корисні. Тут хтось забажає заперечити, але ж погодьтесь, риба та морепродукти або сир – тофу з зеленню набагато корисніші, ніж бургер з майонезом.
Враховуючи вище сказане, можна впевнено зробити висновок, що для того щоб залишатися стрункими та здоровими, не обов’язково їсти прісні дієтичні страви, можна харчуватися різноманітно та смачно.
Джерела інформації:
- Хавкин, Анатолий, and Светлана Францевна Блат. "Микробиоценоз кишечника и иммунитет." Российский вестник перинатологии и педиатрии1 (2011): 159-174.
- Бережной, В. В., et al. "Микрофлора человека и роль современных пробиотиков в ее регуляции." Здоровье женщины1.17 (2004): 134-139.
- Фармацевтична Енциклопедія України, Дисбактеріоз. Кишкова флора.Пробіотики.Синбіотики)
- Блудова, Н. Г. "Лактобактерии, пробиотики и иммунная система кишечника." Сучасна гастроентерологія4 (2005): 115-120.
- Дідух, Н. А., Л. О. Молокопой, and Ю. В. Назаренко. "Визначення протеолітичної активності заквашувальних композицій для виробництва білкових молочних продуктів функціонального та спеціального призначення." Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі1 (2010): 329-336.
- Скрипніченко, Д. М., and Н. А. Ткаченко. "ОБГРУНТУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ВМІСТУ МОЛОКОЗСІДАЛЬНОГО ФЕ-РМЕНТУ CHY-MAX У ВИРОБНИЦТВІ М’ЯКИХ ПРОБІОТИЧНИХ СИРІВ." Харчова наука та технологія5 (2014).
- Велика радянська енциклопедія. Біфідобактерії