ЖИВІ ЦІЛЮЩІ ПРОДУКТИ

Всім відомо, що наш кишечник заселений мільярдами бактерій. Корисних і не дуже. В побуті ми називаємо їх «корисними» та «шкідливими». Здоровий баланс цих бактерій забезпечує нам комфортне існування. Переважання «корисних» бактерій означає, що з нами все ок. Стальний імунітет, бездоганне травлення, чиста та сяюча шкіра,  відмінне самопочуття - і ми відчуваємо себе досконалими створіннями.

 

ЗДОРОВЕ СПІВВІДНОШЕННЯ КОРИСНИХ І ПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ - ЦЕ НАША З ВАМИ РОБОТА!

Для того щоб підтримувати норму, необхідно:

  • Відмовитись від фаст-фуду. Так, так, ніяких "раз на тиждень можна".
  • Регулярно займатися спортом на свіжому повітрі
  • Уникнути прийому антибіотиків (по можливості). Для цього необхідно пам’ятати про міри профілактики респіраторних захворювань.
  • Дотримуватись правил гігієни.
  • Вчасно реагувати і лікувати захворювання, не допускати ускладнень.
  • Дотримуватись здорового способу життя і харчування [2].

 

 Порушення здорового балансу мікроорганізмів в кишечнику може призвести до таких наслідків:

  • Запальні захворювання кишечника, які викликають дисфункцію (діарею, запори, хвороба Крона та інші).
  • Зниження імунітету, що потягне назовні хронічні захворювання, активацію прихованих інфекцій, таких як герпес, ретровіруси.
  • Проблеми зі шкірою (прищі, акне, фурункули, псоріаз)
  • Хронічна втома на тлі нестачі вітамінів групи В. Бо як відомо, корисні біфідобактерії переробляють токсини і стимулюють вироблення вітамінів [1,2].

 

 УНИКНУТИ ЦИХ НЕПРИЄМНИХ ЯВИЩ МОЖНА, ЯКЩО РЕГУЛЯРНО ВЖИВАТИ ПРОДУКТИ, ЯКІ МІСТЯТЬ КОРИСНІ БАКТЕРІЇ.

Сукупність цих  маленьких організмів в кишечнику називають пробіотиками. Це комплекс молочнокислих або лактобактерій, біфідобактерій і дріжжів.

Розглянемо продукти-лідери за вмістом пробіотиків [3].

КЕФІР

 

Назва походить з турецької  Кеф- здоров’я. Смачний поживний продукт (не пишу напій, бо буває такий густий, що можна їсти ложкою) отриманий шляхом бродіння близько двох десятків видів кефірних «грибків» в молоці.

 Кефір, при умові що він свіжий (1-2 дні з моменту виробництва), володіє пробіотичними властивостями, тобто сприятливо впливає на мікрофлору кишечнику і обмін речовин в цілому. Завдяки своєму насиченому складу, кефір може перешкоджати розвитку в кишечнику патогенної флори. Його лікувальні властивості засновані на бактерицидності молочнокислих мікроорганізмів і результатів їх життєдіяльності по відношенню до збудників деяких шлунково-кишкових захворювань і туберкульозу. Крім того, кефір має імуностимулюючу, заспокійливу і легку сечогінну дію. Смакує як окремий продукт, а також з додаванням ягід, фруктів, овочів,зелені, какао тощо [4].

 

ЙОГУРТ

Чи впевнені ви, що отой солодкий молочний десерт, що продається в маркетах, корисний для здоров’я? Смачний продукт з полиць магазинів не завжди можна назвати йогуртом. Звичайно, у класичному розумінні цього слова. Адже корисні властивості йогурту молоко набуде в процесі бродіння двох видів бактерій - Lactobacillus bulgaricus (болгарська паличка) і Streptococcus thermophilus (термофільний стрептокок). Справжній цілющий продукт можна зробити в домашніх умовах. Спеціальні закваски купуйте в аптеках та звичайних продуктових магазинах на поличці з молоком. Змішуйте молоко з бактеріями, відстоюйте в теплі, охолоджуйте, додавайте фрукти, горіхи  і насолоджуйтесь неймовірно корисним йогуртом [4].

 

РЯЖАНКА, КИСЛЕ МОЛОКО, ДОМАШНІЙ КИСЛОМОЛОЧНИЙ СИР 

 

Всі ці продукти корисні для нашого організму, якщо вони зроблені вдома з використанням живих бактерій. Так ви можете проконтролювати дійсні терміни придатності, належний спосіб зберігання і т.д. Особливо, якщо дбаєте про дитяче здоров’я [4].

 

М'ЯКІ СОРТИ СИРУ

 

Маскарпоне, адигейський, бринза, фета, моцарелла, рікота, камамбер, брі… І одразу перед очима соковитий середземноморський салат з велетенськими шматками томатів, болгарського перцю, блискучих олив та м’якого сиру, приправлений соусом з запашної олії, італійських трав та кунжуту. Уявили? Чому б не приготувати прямо зараз!

М’які сири білого або кремового кольору народжуються шляхом бродіння бактерій в свіжому молоці і, на відміну від твердих сортів, не потребують часу на достигання, а реалізуються в такому, «молодому» вигляді [1].

Ви будете здивовані, але пробіотики містяться не тільки в кисломолочній їжі.

 

КВАШЕНА КАПУСТА, ЗАСОЛЕНІ ОВОЧІ, МОЧЕНІ ЯБЛУКА 

 

Мочіння та соління ґрунтується на мікробіологічних процесах, які сприяють нагромадженню у продукті консервантів — молочної кислоти й спирту.

Але не плутати з консервованими за допомогою оцту. В процесі ферментації свіжі овочі набувають властивостей пробіотичних продуктів. Містять молочнокислі бактерії та корисні дріжджі [4].

В зимовий період майже на кожному столі стоять хрумкі огірочки та налиті помідори, капуста та яблучка. Смачного!

 

СИР ТОФУ, МІСО-СУП 

 

Порівняно недавно страви японської кухні ввійшли в наше життя і прийшлися до душі українцям. І не дивно, бо вони вкрай смачні та корисні. Тут хтось забажає заперечити, але ж погодьтесь, риба та морепродукти або сир – тофу з зеленню набагато корисніші, ніж бургер з майонезом.

  Враховуючи вище сказане, можна впевнено зробити висновок, що для того щоб залишатися стрункими та здоровими, не обов’язково їсти прісні дієтичні страви, можна харчуватися різноманітно та смачно.

 

Джерела інформації:

  1. Хавкин, Анатолий, and Светлана Францевна Блат. "Микробиоценоз кишечника и иммунитет." Российский вестник перинатологии и педиатрии1 (2011): 159-174.
  2.  Бережной, В. В., et al. "Микрофлора человека и роль современных пробиотиков в ее регуляции." Здоровье женщины1.17 (2004): 134-139.
  3.  Фармацевтична Енциклопедія України, Дисбактеріоз. Кишкова флора.Пробіотики.Синбіотики)
  4. Блудова, Н. Г. "Лактобактерии, пробиотики и иммунная система кишечника." Сучасна гастроентерологія4 (2005): 115-120.
  5. Дідух, Н. А., Л. О. Молокопой, and Ю. В. Назаренко. "Визначення протеолітичної активності заквашувальних композицій для виробництва білкових молочних продуктів функціонального та спеціального призначення." Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі1 (2010): 329-336.
  6.  Скрипніченко, Д. М., and Н. А. Ткаченко. "ОБГРУНТУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ВМІСТУ МОЛОКОЗСІДАЛЬНОГО ФЕ-РМЕНТУ CHY-MAX У ВИРОБНИЦТВІ М’ЯКИХ ПРОБІОТИЧНИХ СИРІВ." Харчова наука та технологія5 (2014).
  7. Велика радянська енциклопедія. Біфідобактерії

 

Читайте також:

Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ЛІКУВАННЯ ДИСБАКТЕРІОЗУ У НЕМОВЛЯТ
Дисбактеріоз є фоновим станом, тобто виникає як наслідок інших порушень: наприклад, нераціональне харчування, після перенесених кишкових інфекцій або на фоні прийому антибіотиків. Мікрофлора кишечника здатна сама підтримувати та відновлювати свій склад, проте не завжди має для цього достатньо ресурсів. Саме тоді необхідна зовнішня підтримка.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ДІЄТА ДИТИНИ ПРИ ДИСБАКТЕРІОЗІ
Дисбактеріоз – це порушення якісного та кількісного складу мікрофлори кишечника, що в свою чергу призводить до порушення процесів травлення та засвоєння поживних речовин, формування імунного захисту організму, синтезу деяких вітамінів тощо. Все це може негативно впливати на ріст і розвиток дитини, призводити до тривалих розладів травлення (зригування, здуття живота, проноси або закрепи; порушення сну, неспокій, повільний набір маси тіла).
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

Кишкові інфекції та чим вони небезпечні
Кишкові інфекції надзвичайно поширена проблема, друга по частоті після гострих респіраторних захворювань. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, шороку фіксують до 275 млн випадків діарейних захворювань.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

Різниця між пробіотиком та синбіотиком
Мікроорганізми є невід’ємною частиною життя людини. Кількість клітин мікроорганізмів, які співіснують з організмом людини,  значно перевищує число клітин макроорганізму, в співвідношенні 1:9.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ЛІКУВАННЯ ЗАКРЕПІВ
Лікування закрепів, як правило є комплексним і включає в себе: прийом проносних засобів, що очищають кишечник і підсилюють його перестальтику, дієтичне харчування, багате насамперед клітковиною.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ДИСБАКТЕРІОЗ У НЕМОВЛЯТ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ НА ГРУДНОМУ ВИГОДОВУВАННІ, ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ
Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, то біфідобактеріїї, або пробіотики, складають біля 95 % всієї мікрофлори. Звичайно кишечник немовляти у незначній кількості заселяють й інші бактерії та мікроби – ентерококи, мікрококи, стрептококи, бактероїди, кишкова паличка тощо.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

МІКРОФЛОРА КИШЕЧНИКА ДИТИНИ ТА ІМУНІТЕТ - ЧИ ІСНУЄ ЗВ'ЯЗОК?
Уже в перші години життя в кишечник малюка з материнським молоком потрапляють імуноцити (клітини імунної системи) та імуноглобуліни. Імуноглобуліни циркулюють в крові і лімфі і виконують важливу роль в роботі імунітету.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ЯК ЛІКУВАТИ ДИСБАКТЕРІОЗ У НЕМОВЛЯТ?
Для лікування застосовуються препарати з природними штамами біфідобактерій. Сьогодні вони випускаються у великому асортименті. Найкраще приділяти увагу живим бактеріям, які зберігаються при низькій температурі, що дозволяє тримати флору в анабіозі
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

СИНДРОМ ДИСБАКТЕРІОЗУ КИШКІВНИКА
Оскільки дисбактеріоз - це клініко-лабораторний синдром, що виникає при найрізноманітніших захворюваннях, він має безліч видів і форм, що залежать від основного захворювання і збудника. Тому лікування даного синдрому потрібно починати з лікування основного захворювання.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ЯК ЗБЕРЕГТИ ЗДОРОВ'Я КИШЕЧНИКА
Поняття "здоровий кишечник" має на увазі дві умови. З одного боку, це відсутність стресів і перевтоми, активний спосіб життя. З іншого боку - правильне харчування. Прийом ліків, зокрема антибіотиків і знеболюючих, тільки за призначенням лікаря.
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ЧИМ ГОДУВАТИ ДИТИНУ ПРИ ДІАРЕЇ
Дуже важливо виключити з раціону малюка продукти з проносним ефектом, а також ті, що стимулюють виділення жовчі чи призводять до бродіння в кишечнику, підсилюючи його роботу. До них відносять молоко, житній хліб, сирі овочі, кислі фрукти
Більше
Lactiale

Відновлення здорової мікрофлори кишківника

ВСЕ, ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО ДІАРЕЮ
Існує безліч факторів та причин, які сприяють діареї. Найбільш поширені - віруси та бактерії, рідше токсини. Пронос - частий наслідок антибіотикотерапії. Також діарея незмінний супутник туристів. Її спричиняє незвична для організму питна вода, харчі, зміна кліматичних умов, тощо.
Більше