ПРОБІОТИКИ ЧИНЯТЬ СПРИЯТЛИВИЙ МЕТАБОЛІЧНИЙ ЕФЕКТ НА ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ДРУГОГО ТИПУ

Науковий редактор Вікторія Родінкова
Прийом пробіотиків може бути корисним для людей з цукровим діабетом другого типу. Зокрема ці корисні бактерії можуть використовуватися як додатковий терапевтичний засіб у таких пацієнтів. Вони можуть бути допоміжними при дисбалансі жирних речовин у крові (дисліпідемії) та для метаболічного контролю в цілому.
Про це йдеться в новому дослідженні, опублікованому у журналі Nature nature.com.
В його ході науковці проаналізували дані 32 інших робіт і зробили висновок, що пробіотики позитивно впливають на зниження загального холестерину, рівнів тригліцеридів, артеріального тиску, глікованого гемоглобіну або HbA1c, який показує середній рівень цукру в крові протягом тривалого періоду часу, а не на момент аналізу, а також глюкози плазми та інсуліну натще і С-реактивного білка (СРБ). Рівень останнього підвишується, якщо в організмі наявні запальні процеси.
Діабет – хвороба, яка поширюється
Цукровий діабет другого типу є однією з головних невирішених проблем охорони здоров’я у всьому світі.
Люди з таким діагнозом мають підвищений ризик розвитку інших хвороб. В тому числі – гіпертонії, інсульту, ішемічної хвороби серця, ниркової недостатності і ретинопатії.
За даними Міжнародної діабетичної федерації, якщо у 2015 році поширеність цукрового діабету в усьому світі становила 8,8%, то, за прогнозами, до 2040 року поширеність цієї хвороби серед дорослих зросте до 10,4%.
Як вважається, однією з основних причин зростання поширеності діабету є ожиріння. В свою чергу, останнє може бути напряму пов'язане не лише з їжею як такою, а й з мікробіомом людини. За однією з гіпотез, склад мікробіома кишечника може сприяти ожирінню шляхом зміни метаболізму та модифікації роботи генів хазяїна. Простіше кажучи, змінений мікробіом може призвести до схильності до ожиріння.
Власне, зміна мікробіоти кишечника нещодавно була визнана ключовим фактором навколишнього середовища, що призводить до метаболічних захворювань, у тому числі і до діабету другого типу.
Крім того, є клінічні дані, які підтверджують гіпотезу про те, що модуляція мікробіоти кишечника за допомогою пробіотиків може бути ефективною для профілактики та лікування діабету.
Пробіотики та діабет
Пробіотики – це живі мікроорганізми, які при введенні в достатній кількості приносять користь для здоров’я господаря.
Здоровий мікробіом містить достатню кількість корисних бактерій. Тоді як мікробіом у людей з діабетом другого типу має певні відмінності. У кишечниках хворих з діабетом спостерігається менше бактерій Firmicutes та більше Bacteroides та Proteobacteria, порівняно з пацієнтами без діабету.
Крім того є попередні дані, які свідчать, що співвідношення Bacteriodes і Firmicutes мало позитивну кореляцію зі зниженням резистентності до інсуліну.
Як припускається, з допомогою спеціальної дієти можна нормалізувати змінений мікробіом та запобігати довгостроковим мікро- та макросудинним ускладненням діабету другого типу.
Крім того, більш ранні дослідження показали, що численні види бактерій можуть бути використані для лікування діабету другого типу. Проведений вченими новий аналіз підтвердив попередню інформацію: пробіотики можуть мати ряд переваг для людей із названою хворобою.
Перш за все, прийом корисних бактерій допомагає знизити рівень загального холестерину.
Саме цей показник разом із підвищеним аретріальним тиском і цукровим діабетом другого типу є основними факторами ризику серцево-судинних захворювань. Зниження високого рівня загального холестерину та ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності) є досить важливими для зниження ризику серйозних серцево-судинних проблем. Адже ЛПНЩ є однією з найбільш шкідливих фракцій ліпідів, вони багаті на холестерин і слугують причиною утворення атеросклеротичних бляшок, а кожне збільшення рівня загального холестерину на 1 ммоль/л підвищує ризик серцево-судинних захворювань на 20% у жінок і на 24% у чоловіків.
Як припускають вчені, прийом пробіотиків знижує рівень холестерину, зменшуючи всмоктування холестерину в кишечнику, пригнічує фермент HMG-CoA-редуктазу, і таким чином зменшує ендогенний синтез холестерину.
Зведені дані продемонстрували значний вплив пробіотиків на зниження рівня загального холестерину.
Крім зниження рівня холестерину, пробіотики також знижували рівень глюкози в крові.
Об’єднані дані 24 тривалих у часі досліджень продемонстрували значний вплив пробіотиків на зниження рівня глюкози в плазмі натще із середньою різницею – 16,52 мг/дл.
Цей сприятливий ефект може бути зумовлений імунорегуляторними властивостями пробіотиків. Деякі дослідження продемонстрували, що метаболічна ендотоксемія впливає на запальні процеси та викликає збільшення маси тіла і цукровий діабет. Зміни гомеостазу глюкози пов’язані із запаленням низького ступеня, викликаним ліпополісахаридом або ендотоксином, отриманим з мікробіоти кишечника, у мишей. Таким чином, зниження концентрації ліпополісахаридів у плазмі крові може бути стратегією для контролю метаболічних захворювань, таких як цукровий діабет.
Досліди на мишах показали, що пероральне введення штаму Lactobacillus casei мишам з ожирінням призвело до кращої резистентності до інсуліну через зниження рівня білка, що зв’язує ліпополісахарид, який є маркером ендотоксемії.
Також прийом пробіотиків позитивно відображається на показниках артеріального тиску.
У чотирнадцяти дослідженнях були представлені дані про систолічний і діастолічний артеріальний тиск.
Метааналіз показав значне зниження як систолічного, так і діастолічного артеріального тиску на тлі вживання пробіотиків.
У цілому аналіз даних показав значний вплив пробіотиків на зниження загального холестерину, рівнів тригліцеридів, CРБ, HbA1c, глюкози плазми натще, рівня інсуліну натще, а також систолічного та діастолічного артеріального тиску. Прийом пробіотиків підвищував рівень ЛПВЩ, однак не мав значного впливу на індекс маси тіла (ІМТ) або ЛПНЩ.
Разом сприятливі зміни багатьох цих параметрів можуть призвести до зниження тяжкості ускладнень, пов’язаних з цукровим діабетом другого типу. І, як наслідок, до зниження смертності від цієї хвороби.
Таким чином,
на думку вчених, введення пробіотиків до раціону відіграє позитивну роль у лікуванні діабету другого типу і сприяє змінам метаболічного профілю.
Зокрема, застосування пробіотиків як допоміжного засобу при цукровому діабеті другого типу може бути включено в рекомендації щодо лікування діабету. Це дозволить зменшити фактори серцевого ризику.
Разом із тим, науковці зазначають, що необхідні подальші дослідження для вивчення комбінованих ефектів різних протидіабетичних препаратів і видів пробіотиків.
Джерело:
- https://www.nature.com/articles/s41598-020-68440-1