ПРОБІОТИКИ І ЗАХВОРЮВАННЯ ПЕЧІНКИ: БАЛАНС БАКТЕРІЙ ВКРАЙ ВАЖЛИВИЙ

Lactiale

Вікторія Валеріївна Родінкова

Професорка Вінницького національного медичного університету, докторка біологічних наук

Науковий редактор Вікторія Родінкова

Цироз, склерозуючий холангіт, неалкогольна жирова хвороба печінки, алкогольний стеатогепатит – ось неповний список можливих проблем із печінкою.

Їх виникненню може сприяти низка факторів, зокрема, спосіб життя, шкідливі звички, неправильне харчування. Крім того, за результатами останніх досліджень, порушення балансу кишкової мікробіоти – дисбактеріоз, також визначено, як важливий фактор у патогенезі захворювань печінки. 

Що таке кишкова мікробіота

Кишкова мікробіота – це різні мікроорганізми, переважно бактерії та віруси, які населяють товстий кишечник.

На даний час відомо близько 1000 видів кишкових бактерій. Але більша частина кишкової мікробіоти – 90 %, припадає на два їх домінуючих типи – Bacteroidetes і Firmicutes.

Кишкова мікробіота відіграє важливу роль у перетравленні їжі, синтезі вітамінів, метаболізмі, функції імунної системи, запаленні та поділі клітин.

Вона також є важливим джерелом метаболітів, гормонів і нейромедіаторів, які безпосередньо регулюють функцію кишечника і опосередковано модулюють функцію інших органів.

Як мікробіота впливає на захворювання печінки: загальні механізми

Неправильне харчування та спосіб життя сприяють порушенню балансу кишкової мікробіоти. Це, у свою чергу, може призвести до порушення бар’єру слизової оболонки кишечника (“дірявий кишечник”) та посилення проникнення бактерій до печінки.

Патогенна кишкова мікробіота може впливати на кишковий бар’єр, змінюючи щільні з’єднання між клітинами. Вона здатна руйнувати слизовий шар, який вкриває кишечник зсередини, або пригнічувати вироблення слизу. Згодом це підвищує проникність епітелію. Таким чином, бактеріальні фрагменти, а разом з ними ендотоксини легше проникають у кров, зокрема, до портальної вени, яка веде до печінки.

Під негативним впливом бактерій та токсинів, печінка, у свою чергу, реагує активацією вродженої та адаптивної імунної системи. Така реакція призводить до ураження цього органу.

Крім того, з цілісністю слизової оболонки кишечника безпосередньо пов'язані жовчні кислоти.

Вони здатні синтезувати антибактеріальні пептиди, які можуть пригнічувати надмірний ріст кишкової мікробіоти. Так вони покращують функцію кишкового бар’єру і запобігають потраплянню бактерій в інші органи. 

Це досить важлива функція, адже потрапляння ендотоксинів до кровоносної системи підвищує синтез речовин, які спричиняють системне запалення. 

Науковцями було показано, що дисбактеріоз асоціюється з дефіцитом тілець, які зменшують запалення. А підвищена активація та вироблення прозапальних речовин при дисбактеріозі також може активувати імунні клітини печінки, наприклад клітини Купфера. Це сприяє прогресуванню захворювань печінки. Відомо, що активація останніх ендотоксинами, запускає вироблення запальних цитокінів, які можуть викликати пошкодження тканин.

Іншими важливими клітинами, які також можуть відігравати певну роль у патогенезі захворювань печінки і можуть уражатися кишковою мікробіотою, є клітини імунітету – природні клітини-кілери (NK) і природні Т-кілери (NKT).

Натомість, вироблення кишковою мікробіотою коротколанцюгових жирних кислот (SCFAs), має протилежний ефект. Дослідження показали, що, наприклад, бутират покращує кишковий бар’єр, може інгібувати ракові клітини печінки та має протизапальну дію. 

Кишкова мікробіота також може впливати на холін-фосфоліпідний компонент клітинної мембрани. Його джерелами є яйця, молоко та червоне м’ясо.

Дефіцит холіну, або через дієту, або штучний, призводить до зниження утворення ЛПДНЩ (ліпопротеїдів дуже низької щільності), що призводить до накопичення жиру в печінці і розвитку жирової дистрофії печінки.

Нарешті кишкова мікробіота може ослаблювати печінку, виробляючи… етанол – спирт, який людина зазвичай споживає у вигляді алкогольних напоїв. Наприклад, кишкова паличка Escherichia coli може метаболізувати піровиноградну кислоту з утворенням ацетальдегіду, який згодом відновлюється до етанолу. Ацетальдегід знижує бар’єрну функцію кишечника, полегшуючи перенесення мікробних продуктів у системний кровообіг та призводячи до подальшого ураження печінки.

Кишкові бактерії та специфічні захворювання печінки

Однією з найпоширеніших хвороб печінки в усьому світі є неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП).

Від цього захворювання, яке може варіювати від простого відкладення жиру в печінці (стеатоз) до фіброзу та цирозу, ‒ потерпає близько 15–30% населення світу.

НАЖХП часто вражає хворих із ожирінням і цукровим діабетом другого типу.

Дослідження вказують на зв'язок між цим захворюванням та станом мікробіоти. Зокрема, у дорослих пацієнтів із НАЖХП виявлено меншу кількість Bacteroidetes, незалежно від індексу маси тіла та дієти. 

У дітей із НАЖХП дослідження показали збільшення кількості кишкової палички. Це, у свою чергу, було пов’язано з вищими рівнями алкоголю в крові.

Інша поширена хвороба – алкогольне захворювання печінки (АЗП). Розрізняють його непрогресуючий перебіг, який характеризується накопиченням жиру в печінці як при НАЖХП, та прогресуючий – алкогольний стеатогепатит. Він призводять до запалення печінки.

Є дані, що алкоголь може викликати дисбактеріоз, який може сприяти розвиткові АЗП.

Виявлено, що пацієнти з АЗП мають знижені рівні бактерій родів Bifidobacterium, Enterobacterium та Lactobacillus spp., в той час як у пацієнтів з цирозом і з АЗП спостерігається значне зниження бактерій типів Bacteroidetes і Firmicutes. 

Дослідження також продемонстрували що у хворих з надмірним ростом бактерій у тонкому кишківнику (Small intestinal bacterial overgrowth, SIBO), зокрема, на фоні вживання алкоголю, значно підвищена поширеність спонтанного бактеріального перитоніту та тяжкість алкогольного цирозу.

Ще одне серйозне захворювання – первинний склерозуючий холангіт (ПСХ). Цей стан характеризується запаленням і рубцюванням жовчних проток. Кілька досліджень, що вивчали мікробіоту при ПСХ, показали загальне зменшення різноманітності кишкових бактерій.

Дещо схожим на первинний склерозуючий холангіт є первинний біліарний холангіт (ПБХ). Ця хвороба призводить до прогресуючого руйнування жовчних проток у печінці і також характеризується змінами в мікробіоті.

Одне з досліджень виявило у пацієнтів з ПБХ знижений рівень потенційно корисних кишкових бактерій, зокрема, Acidobacteria, Lachnobacterium spp., Bacteroides eggerthii та Ruminococcus bromii. Але у таких пацієнтів спостерігалося більше умовно-патогенних мікроорганізмів, таких як Proteobacteria, Enterobacteriaceae, Neisseriaceae, Spirochaetaceae, Veillonella, Streptococcus, Enterobacter asburiae та інші. Наявність цих патогенів також може бути пов’язана зі збільшенням показників ураження печінки та запальних цитокінів сироватки крові.

Кінцевою стадією захворювання печінки, яке характеризується сильним фіброзом – необоротним рубцюванням і втратою клітин – є цироз. Фактично, до нього може призвести кожне із вищезгаданих захворювань печінки.

Дослідження показали, що пацієнти з цирозом мають нижчі рівні бактерій Bacteroidetes і більш високий рівень Proteobacteria, Enterococcus, Veillonella, Megasphaera, Burkholderia, Prevotella і Fusobacteria.

Крім того, хворі на цироз також мають нижчі рівні автохтонних таксонів, таких як Blautia, Roseburia, Faecalibacerium, Dorea, Lachnospiraceae та Ruminococcaceae.

Інші дослідження продемонстрували значно змінений мікробіом слини у пацієнтів з цирозом.

Цироз та інші хронічні чи гострі захворювання печінки можуть призвести до печінкової енцефалопатії – ураження головного мозку через порушення функцій печінки.

Дослідження показали, що у пацієнтів із печінковою енцефалопатією спостерігається вищий рівень бактерій Alcaligenaceae, Enterobacteriaceae та Fusobacteriaceae разом із нижчим рівнем Ruminococcaceae та Lachnospiraceae.

Крім того, стан мікробіоти може відігравати певну роль при гепатоканцерогенезі.

Гепатоцелюлярна карцинома (ГЦК) є п’ятим за поширеністю раком і третьою за поширеністю причиною смертності від раку в усьому світі. 

Можливі механізми, за допомогою яких мікробіота кишечника бере участь у патогенезі ГЦК, включають підвищену поширеність прозапальних бактерій через дисбактеріоз кишечника, підвищену проникність бар’єру та перенесення бактерій із кишечника у кров, пряме пошкодження клітин печінки бактеріальними ендотоксинами та опосередковані мікробіотою зміни в метаболізмі жовчних кислот.

Які пробіотики корисні при захворюваннях печінки?

Пробіотики можуть призначатися в якості додаткової терапії при різних захворюваннях печінки.

Наприклад, у випадку з алкогольними захворюваннями печінки, ці корисні мікроорганізми сприяють

  • збільшенню різноманітності мікробіоти кишечника;
  • покращенню функціональних тестів печінки; 
  • зниженню рівня прозапальних цитокінів і рівнів бактеріального ендотоксину в крові; 
  • гістологічному поліпшенню стеатозу і запалення печінки.

Перспективним виглядає і такий напрямок як трансплантація фекальної мікробіоти. Ця процедура сприяє усуненню асциту та печінкової енцефалопатії, а також підвищує показники виживання хворих (87,5% проти 33,3% з груп контролю, які отримували стандартну допомогу).

При НАЖХП терапія пробіотиками Lactobacillus або Bifidobacterium продемонструвала зменшення накопичення жиру в печінці, зниження резистентності до інсуліну, обмеження окисного та запального ураження печінки та зниження рівня ліпідів у сироватці крові.

А останній великий аналіз наукових даних показав, що такі добавки покращують концентрацію печінкових ферментів у сироватці крові у пацієнтів з неалкогольним стеатогепатитом.

При цирозі, як показали невеликі дослідження, застосування пробіотиків може сприяти: 

  • зниженню концентрації аміаку в артеріальній крові; 
  • покращенню як явної, так і мінімальної печінкової енцефалопатії; 
  • зменшенню бактеріальної транслокації у кров та метаболічної ендотоксемії;
  • зменшенню прозапальних цитокінів; 
  • зменшенню системної запальної реакції і покращення гемодинамічних параметрів.

Втім, незважаючи на такі багатообіцяючі дані, вчені зазначають про потребу в додаткових клінічних дослідженнях. Ну, а якщо ви вирішите вживати пробіотики на тлі захворювань печінки, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

 

Джерела:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589555919300370
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165386/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796381/
  4. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00611/full

 

Продукти Лактіалє:

Lactiale
Лактіалє капсули по 230 мг №30

Орієнтовна ціна в аптеках:

176.24 - 321 грн
Ціна в аптеках Детальніше
Lactiale
Лактіалє Мульті

Орієнтовна ціна в аптеках:

237.59 - 400 грн
Ціна в аптеках Детальніше

Читайте також:

Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ПОКРАЩУЮТЬ СТАН ПРИ КОВІД, А СКЛАД МІКРОБІОТИ ПРОГНОЗУЄ ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ
Вживання пробіотиків може підвищити імунну відповідь при COVID-19, а склад мікробіоти кишечника здатен підказати, яким буде перебіг хвороби
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВИЙ МІКРОБІОМ ДОПОМАГАЄ У БОРОТЬБІ ЗІ СТАРІННЯМ М'ЯЗІВ
Для підтримання здоров’я скелетних м’язів потрібно тримати у порядку баланс мікрофлори власного кишечника. Особливо – із плином років
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ДЛЯ ЖІНОК – ЧОМУ КОРИСНІ БАКТЕРІЇ ПОТРІБНІ ПРЕКРАСНІЙ СТАТІ
Користь пробіотиків для окремих органів та систем повинна знати кожна жінка
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ВПЛИВАЄ ЗМІНА СЕЗОНІВ НА МІКРОФЛОРУ
Сезонні зміни мікробіому людини можуть бути обумовлені не лише раціоном, а й кліматичними умовами та довжиною світлового дня
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОБІОМ КИШЕЧНИКА МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ВАЖКІСТЬ ПЕРЕБІГУ COVID-19
Використання потенціалу мікробіома кишечника – напрямок, який дозволить визначити потенційно безпечні та доступні пробіотики для профілактики та лікування ковіду
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПРЕБІОТИКИ ЗМІЦНЮЮТЬ ІМУНІТЕТ ТА ЗАХИЩАЮТЬ ВІД АЛЕРГІЇ
Пребіотики дозволяють підтримувати в нормі баланс кишкової мікробіоти, а також позитивно впливають на імунну функцію
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЧИНЯТЬ СПРИЯТЛИВИЙ МЕТАБОЛІЧНИЙ ЕФЕКТ НА ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ДРУГОГО ТИПУ
Введення пробіотиків до раціону відіграє позитивну роль у лікуванні діабету другого типу і сприяє змінам метаболічного профілю
Більше
Lactiale

Імунітет

5 ПРИЧИН ПРИЙМАТИ ПРОБІОТИКИ ПРИ АКНЕ
Застосування пробіотиків при акне може сприяти покращенню здоров'я шкіри, а також зменшенню закупорки фолікулів через запалення та токсини
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПІДГОТУВАТИ ОРГАНІЗМ ДО СЕЗОНУ ЗАСТУДИ?
Ефективними для запобігання інфекціям верхніх дихальних шляхів можуть бути і корисні бактерії – пробіотики
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ВІДНОВИТИ МІКРОБІОМ ШКІРИ ОБЛИЧЧЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ПОСТБІОТИКІВ
Догляд за шкірою передбачає використання постбіотиків, які обумовлюють позитивний вплив корисних бактерій на шкіру.
Більше
Lactiale

Імунітет

БАКТЕРІЇ КИШЕЧНИКА ЗМІНЮЮТЬСЯ З ВІКОМ І МОЖУТЬ ПРИСКОРИТИ СТАРІННЯ
Зміни кишкових бактерій сприяють процесу старіння і захист нормальних мікробів може допомогти людям вести більш довге і здорове життя
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВИЙ МІКРОБІОМ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ЛІКУВАННЯ РАКУ ПРОСТАТИ
Краще розуміння ролі кишкових бактерій для нашого здоров’я може зробити більш ефективним і лікування раку простати
Більше
Lactiale

Імунітет

РОЛЬ МІКРОФЛОРИ ПРИ ДИСВІТАМІНОЗІ
Деякі дослідження доводять, що на те, чи отримує та засвоює людина достатньо вітамінів, з-поміж інших факторів також може впливати і мікробіом
Більше
Lactiale

Імунітет

ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКІВ ДОПОМАГАЄ ПРИ ХВОРОБІ ПАРКІНСОНА
Стали популярними методи лікування подібних недуг за допомогою пробіотиків.
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЗМЕНШУЮТЬ ПРОЯВИ АЛЕРГІЧНОГО РИНІТУ У ДІТЕЙ ТА ДОРОСЛИХ
Додавання пробіотика в раціон дитини змінює склад мікробіоти її організму
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВІ БАКТЕРІЇ ЗНИЖУЮТЬ РИЗИК ВИНИКНЕННЯ ДІАБЕТУ
У нещодавньому дослідженні, проведеному у Нідерландах, вчені пов’язали наявність в організмі більш різноманітних кишкових бактерій з меншою інсулінорезистентністю і меншою захворюваністю на діабет 2 типу
Більше
Lactiale

Імунітет

ЧИ МОЖУТЬ ПРОБІОТИКИ ДОПОМОГТИ ПРИ ПСОРІАЗІ?
Псоріаз – захворювання шкіри, обумовлене генетично, а пробіотики – то корисні мікроби, які населяють наш організм. І останнім часом свідчень того, що пробіотики можуть допомогти і при псоріазі, більшає.
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЗМЕНШУЮТЬ РИЗИК РОЗВИТКУ ВТОРИННОЇ ІНФЕКЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З COVID-19
Вчені виявили, що пробіотики здатні модулювати імунну відповідь і зменшувати частоту приєднання вторинної інфекції у пацієнтів з COVID-19. Такі висновки були оприлюдненні в березні 2021 року як результат спостережень за хворими в Ухані в лютому-березні 2020 року.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ХАРЧУВАННЯ ВПЛИВАЄ НА СТАН ІМУНІТЕТУ
Якщо в організм потрапляють патогени – шкідливі бактерії, віруси та паразити, саме імунна система першою береться за роботу з їх знешкодження.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗДОРОВИЙ КИШЕЧНИК – ЗДОРОВА ШКІРА
Приблизно 60-80 % нашої імунної системи формується в кишечнику. Недарма його стан може впливати на весь організм.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОБІОМ І ПРОЦЕС СТАРІННЯ
Кожен з нас має свій мікробіом, тобто свій набір бактерій. При цьому, кількість та склад цих мікроорганізмів нестабільний і може змінюватися під дією низки факторів.
Більше
Lactiale

Імунітет

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ У ДІТЕЙ
Атопічний дерматит – одне з найпоширеніших хронічних захворювань шкіри у дітей. За даними ВООЗ, 40% малюків мають дану патологію. І, як стверджують медики, ця цифра буде невпинно зростати.
Більше
Lactiale

Імунітет

НЕ ЇЖТЕ СОБІ НЕРВИ. ЯК ПРОБІОТИКИ ВПЛИВАЮТЬ НА НЕРВОВУ СИСТЕМУ
Ми те, що ми їмо. Давно відомо, що шоколад покращує настрій, а кава допомагає збадьоритися. Втім, новіші дані вказують, що вміст нашого шлунку може мати і більш серйозний вплив на нашу нервову систему.
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІСЬ МОЗОК - МІКРОБІОМ І КИШКІВНИК ЛЮДИНИ
Вплив мікрофлори кишківника на організм людини та функціонування нервової системи вже ні в кого не викликає сумнівів, проте науковці продовжують досліджувати цей напрямок. З якою метою?
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІКОВІ ЗМІНИ МІКРОФЛОРИ ЛЮДИНИ
Значення мікрофлори для організму людини є різностороннім та комплексним – засвоєння поживних речовин, формування імунітету, синтез вітамінів та ферментів, вплив на нервову систему.
Більше
Lactiale

Імунітет

УКРІПЛЮЄМО ІМУНІТЕТ: МІСЦЕ ПРОБІОТИКІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ
Незважаючи на рекомендації про дотримання соціальної дистанції, миття рук та проведення масового тестування, пандемія COVID-19 швидко прогресує у всьому світі.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗДОРОВА МІКРОФЛОРА КИШКІВНИКА – ЗАПОРУКА МІЦНОГО ІМУНІТЕТУ
Мікрофлора кишківника є індивідуальною та унікальною, недарма її склад можна використовувати для ідентифікації особи, так само, як відбитки пальців або райдужку ока.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ЗМІНЮЄТЬСЯ СТАН МІКРОФЛОРИ ПРИ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ
Проблема зміни мікрофлори слизових цікавить вчених протягом останніх десятиліть, відтоді, як значення власних корисних мікроорганізмів, зокрема для формування імунітету та підтримки здоров’я, стало очевидним.
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШЕЧНИК ЯК ГОЛОВНИЙ ОРГАН У ФОРМУВАННІ ІМУНІТЕТУ
Імунна система людини є потужним захистом як від зовнішніх шкідливих факторів, так і від внутрішніх. Імунна система представлена центральними та периферичними органами.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК СФОРМУВАТИ МІЦНИЙ ІМУНІТЕТ У ДИТИНИ
Формування імунного захисту малюка починається ще внутрішньоутробно, залежить від стану здоров'я вагітної жінки, перенесених нею до вагітності та під час неї захворювань, харчування, наявності чи відсутності шкідливих звичок, характеру роботи тощо.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ
Що потрібно робити, щоб бути повним сил, з хорошим самопочуттям та в доброму настрої зустрічати кожен день? Відповіді досить прості та очевидні – можливо, саме тому їх так важко деколи втілювати в життя. Бо це не одноразовий захід, а забіг тривалістю з життя.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗОЖ ЯК ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ
ЗОЖ (здоровий образ/спосіб життя) – поняття, яке останнім часом набуло значного поширення. І маються на увазі не тільки заняття спортом, тобто певна фізична активність  чи здорове харчування (слід розуміти, що це поняття трактується по-різному).
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІДЕО НА ТЕМУ "ЯКА РОЛЬ ЖИВИХ БАКТЕРІЙ - ПРОБІОТИКІВ В ПРОФІЛАКТИЦІ ХАРЧОВОЇ АЛЕРГІЇ ТА АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ?"
Відео з професором ОЛЕНОЮ НЯНЬКОВСЬКОЮ, професором педіатрії, дієтологом.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОФЛОРА ТА ІМУННА СИСТЕМА
Функції мікробів, які населяють людський організм, тісно перетинаються з функціями пробіотиків і пребіотиків. Пробіотики, а саме, присутні в них бактерії, є важливими інструментами впливу на здоров'я людини.
Більше
Lactiale

Імунітет

АВІТАМІНОЗ ТА МІКРОФЛОРА - ЧИ ІСНУЄ ЗВ'ЯЗОК?
Мікрофлора кишечника - це важливий метаболічний орган, від якого залежить здоров'я не тільки кишечника, але і всього організму в цілому. Відновлення нормальної мікрофлори кишечника є запорукою відновлення балансу мікроелементів в організмі
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІДНОВЛЕННЯ ОРГАНІЗМУ ПІСЛЯ ГРИПУ
Антибактеріальна терапія викликає кишковий дисбіоз, який може бути причиною секреторної діареї, атрофії, ерозивно-виразкових і геморагічних уражень слизової оболонки кишечника.
Більше
Lactiale

Імунітет

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ
Однією з найпоширеніших шкірних хвороб у дітей є атопічний дерматит. Одним з факторів, що сприяють розвитку атопічного дерматиту є порушення органів шлунково-кишкового тракту, особливо дисбіоз кишечнику.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОФЛОРА ТА АЛЕРГІЯ
Часом, дисбактеріоз супроводжується висипаннями на тілі. Вони можуть бути різними за характером, інтенсивністю та локалізацією. Зміни складу мікробіоти шлунково-кишкового тракту призводить до алергізації організму, а також іноді до появи висипу і інших проявів.
Більше
Lactiale

Імунітет

СТРЕС ТА МІКРОФЛОРА
Сам по собі стрес і гормони, які генеруються при стресі, впливають на формування бактеріального середовища в кишечнику. Дослідження показали, що наслідки неврозів призводять до змін кількісного складу живої армії клітин кишечника
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК СТРЕС ВПЛИВАЄ НА МІКРОФЛОРУ КИШЕЧНИКА?
Дослідження, проведені за останні кілька десятиліть, вивчили механізми, за допомогою яких медіатори стресу діють на зміну моторики кишківника, його бар'єрну функцію та запальні процеси
Більше