ЯК ХАРЧУВАННЯ ВПЛИВАЄ НА СТАН ІМУНІТЕТУ

Lactiale

Вікторія Валеріївна Родінкова

Професорка Вінницького національного медичного університету, докторка біологічних наук

Науковий редактор Вікторія Родінкова

Якщо в організм потрапляють патогени – шкідливі бактерії, віруси та паразити, саме імунна система першою береться за роботу з їх знешкодження.

Вона розпізнає та відрізняє мільйони різних загроз. Це означає, що функціональні клітини імунної системи виявляють незнайомий об’єкт, запам’ятовують його та розпізнають при наступному контакті.

Розрізняють два типи імунітету: вроджений та адаптивний, тобто, набутий.

Для їх формування та функціонування задіяні такі захисні бар’єри, як шкіра, слиз, шлункова кислота, ферменти в поту та сльозах, клітини імунної системи. А також – тимус, селезінка, кістковий мозок та лімфатичні вузли.

Є речі, які можуть послабити імунну систему. Це може призвести до гіршого опору інфекціям та навіть розвитку аутоімунних захворювань. Останні розвиваються, коли імунна система ворожо реагує на клітини власного організму.

Ризик набути проблем з імунною системою зростає з віком. В процесі старіння виробляється менше імунних клітин та спостерігається дефіцит певних мікроелементів.

Крім того, негативно на роботі імунної системи позначаються, токсини, стрес, брак сну та зайва вага.

Але навіть за ідеальних умов погіршити вироблення та активність імунних клітин та антитіл можуть такі фактори як недоїдання, шкідлива або одноманітна їжа з браком поживних речовин.

Недо- та переїдання

Епідеміологічні дослідження показують, що ті, хто погано харчується, мають більший ризик бактеріальних, вірусних та інших інфекцій.

Ожиріння та надмірне харчування сильно пов’язані з хронічним запаленням, метаболічними порушеннями та підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, інсульту, цукрового діабету 2 типу та хронічних захворювань печінки.

Натомість, недоїдання руйнує імунні функції, пригнічуючи імунну систему, призводить до зменшення кількості імунних клітин.

Особливо негативно недоїдання позначається на здоров’ї в дитячому віці, відкриваючи шлях до інфекцій та ускладнень, які вони викликають. Щороку через це помирає близько шести мільйонів дітей у світі.

Для підтримки імунної системи важливо споживати достатню кількість білка, особливо – молочних продуктів та яєць, які містять біологічно цінні білки.

Вони складають основу для клітин та систем захисту, які контролюють функції організму і синтез деяких гормонів.

При дефіциті білка функції імунної системи знижуються. Негативний вплив дефіциту білка може бути пов’язаний з впливом на деякі амінокислоти. Дефіцит незамінної амінокислоти також може спричинити пригнічення імунної системи. Але і занадто велике споживання деяких амінокислот може спричинити різноманітний вплив на функції імунної системи.

Важливими для імунітету є також вуглеводи. Вони значною мірою містяться у продуктах рослинного походження. Це, переважно, цукри та крохмаль. Присутність їх у крові у вигляді глюкози у певній кількості дуже важлива для забезпечення безперервної енергії для тканин. Разом з тим, раціон з надто високим вмістом вуглеводів також негативно впливає на імунну систему.

А от для засвоєння низки вітамінів (A, D, E та K) організму потрібні жири. Вони також є джерелом омега-3 та омега-6 жирних кислот, забезпечують проникність та стабільність клітинних мембран.

Крім того, жир забезпечує організм більшою кількістю енергії, ніж білки та вуглеводи. Жирні кислоти стимулюють імунну систему, запобігають розвитку деяких видів раку та зменшують алергічну сенсибілізацію.

Вітаміни та мінерали

Для здоров’я імунної системи необхідно вживати їжу з високим вмістом вітамінів та мікроелементів. Вітаміни С та Е – відомі антиоксиданти, які є першою захисною лінією проти надмірного накопичення вільних радикалів, що негативно позначаються на імунних функціях.

Вітамін С також зменшує тривалість хвороб. До речі, якщо людина хворіє на інфекційні захворювання, кількість цього вітаміну в організмі зменшується.

А прийом вітаміну Е стимулює посилення синтезу лейкоцитів, допомагає їм знищувати чужорідні клітини, сприяє знищенню мікробів спеціальними клітинами та підвищує стійкість до інфекційних агентів. Вітаміну Е багато в овочах, фундуку, волоських горіхах та бобових.

Незамінними для здорової імунної системи також є вітаміни групи В.

Дефіцит вітаміну В6 та фолієвої кислоти знижує вироблення імунних клітин та лімфоцитів.

Вітамін В 12 і та ж фолієва кислота впливають на імунну систему через їх важливу роль у синтезі білка, ДНК та РНК.

А достатній рівень вітаміну А (можна отримати з жовтку, печінки та молочних продуктів), особливо – у дітей, забезпечує більш м’яке протікання пневмонії та діареї.

Імуномоделюючі ефекти має також вітамін D. Більше того, є думка, що він навіть може зменшувати частоту розвитку автоімунних захворювань.

Але для того, аби вітаміни «працювали», необхідні мінерали. Вони забезпечують транспортування вітамінів до найбільш важливих ділянок.

Дослідження показують, що збалансоване харчування підтримує імунну систему, впливає на опірність організму та мікроби.

Особливо це важливо в умовах надмірного навантаження та стресу, які можуть спричинити руйнування білка, а, отже, – зменшити опір організму перед різними загрозами.

Які продукти вживати

Здоров’я імунної системи може забезпечити харчове різноманіття. Доведено, що свіжа риба, овочі, гриби, лікарські трави, трав’яні чаї, жирні кислоти омега-3 (в достатній кількості міститься в лососі та скумбрії), складні вуглеводи, йогурт, кефір та морські водорості є хорошим джерелом корисних мікроелементів та стимулюють Т-лімфоцити та інші імунні клітини.

Селен, який захищає від окисного пошкодження, міститься у морепродуктах, рибі, нирках, серці та печінці, а також у цільній пшениці.

Джерелами цинку, який, як вважається, стимулює імунну систему та допомагає запобігати інфекціям, є печінка, морепродукти яйця, сир, волоський горіх, фундук, цільна пшениця та цільнозерновий хліб.

Крім того, оскільки найбільшим важливим для формування імунітету органом є кишечник, для його підтримки важливо вживати пребіотики та пробіотики.

Відтак, у вашому меню має бути достатньо кисломолочних та ферментованих продуктів (йогуртів, кефіру, сирів, квашеної капусти), які містять корисні бактерії, а також «їжі» для цих бактерій у вигляді яблук, бананів, топінамбуру, лляного насіння, тощо.

Дослідження показують, що дієти західного типу з високим вмістом ультра-оброблених продуктів викликають запалення та змінюють роботу імунної системи. І, навпаки, якщо в раціоні багато овочів, фруктів, горіхів, бобових та морепродуктів, це позитивно позначається на імунній функції.

Продукти, вживання яких краще обмежити

Деякі продукти можуть зашкодити нашій імунній системі.

Наприклад, їжа, яка містить забагато цукру, збільшує вироблення білків запалення, які негативно впливають на імунну функцію. Більше того, високий рівень цукру в крові може гальмувати реакцію нейтрофілів і фагоцитів, ‒ двох типів імунних клітин, які допомагають захистити від інфекції.

Також можливий зв’язок між високим вмістом цукру та сприйнятливістю до деяких автоімунних захворювань, включаючи ревматоїдний артрит.

Крім того, високий рівень цукру в крові може зашкодити функції кишкового бар’єру і викликати дисбаланс кишкових бактерій, що може підвищити сприйнятливість до інфекцій.

Дослідження 2012 року, проведене серед 562 людей похилого віку, показало, що ті, у кого був підвищений рівень цукру в крові, також мали нижчі імунні реакції та більш високі рівні запального маркера СРБ.

Ще одним шкідливим продуктом є сіль. Її надмірна кількість може спровокувати запалення тканин і збільшити ризик розвитку та погіршити перебіг наявних автоімунних захворювань. А у чоловіків, які вживають забагато солі, спостерігається нижчий рівень протизапального білка IL-10, що свідчить про надмірну імунну відповідь.

А от забагато омега-6 жирів, на відміну від омега-3, може послабити імунну відповідь за рахунок синтезу прозапальних білків. Тому рекомендується більше вживати лосося, скумбрії, сардин, горіхів і менше ріпакової, соняшникової, кукурудзяної та соєвої олій.

Не рекомендується також вживати смажену їжу та фаст-фуд. Перша має високий глікемічний індекс, який може призвести до формування запалення та пошкодження клітин. Він може призвести також до раку та серцево-судинних захворювань.

Друга може підвищити проникність кишечника та призвести до дисбалансу бактерій у ньому. Крім того, їжа з фаст-фуду може містити фталати з упаковки чи рукавичок. Вони можуть впливати на виробництво гормонів, кишкову флору, збільшити вироблення запальних білків та спричинити порушення імунної регуляції.

Не кращий вибір – білий хліб та солодкі хлібобулочні вироби. Вони спричиняють стрибок рівня цукру в крові, що потенційно може призвести до збільшення виробництва вільних радикалів та запальних білків.

Замість висновку

Отже, щоб підвищити імунну функцію, бажано:

  • раціонально харчуватися: їсти достатньо, але і не переїдати,
  • уникати обробленої їжі,
  • зменшити кількість спожитого цукру,
  • вибирати цільну їжу на рослинній основі;
  • вживати достатньо білка,
  • відмовитися від шкідливих звичок,
  • добре відпочивати та висипатися,
  • займатися фізичними вправами.

Можна спробувати вживати більше флавоноїдів з противірусними властивостями: зеленого чаю, цитрусових, шпинату, капусти, кропу, оливкової олії, яблук, брокколі. А також трав та спецій з імунозміцнювальними та противірусними властивостями. Це, зокрема,

  • перець чилі,
  • орегано,
  • розмарин або
  • куркума,
  • свіжий часник та
  • імбир.

І, нарешті – не потрібно забувати про свій кишечник. Адже до 60% імунної системи залежить від здоров’я кишечника. Пребіотичні та пробіотичні продукти можуть допомогти підвищити імунітет.

 

Джерела:

  1. https://www.omicsonline.org/open-access/the-effect-of-nutritional-elements-on-the-immune-system-2165-7904.1000152.php?aid=10186
  2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-and-why-does-diet-influence-immune-function
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723551/
  5. https://sightandlife.org/blog/nutrition-immunity/
  6. https://www.nature.com/articles/1601819
  7. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2018.01055/full
  8. https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-weaken-immune-system#1.-Added-sugar
  9. https://www.peacehealth.org/healthy-you/returning-person-school-and-life-how-boost-your-immune-system

Продукти Лактіалє:

Lactiale
Лактіалє капсули по 230 мг №30

Орієнтовна ціна в аптеках:

176.24 - 321 грн
Ціна в аптеках Детальніше
Lactiale
Лактіалє Мульті

Орієнтовна ціна в аптеках:

237.59 - 400 грн
Ціна в аптеках Детальніше

Читайте також:

Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ПОКРАЩУЮТЬ СТАН ПРИ КОВІД, А СКЛАД МІКРОБІОТИ ПРОГНОЗУЄ ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ
Вживання пробіотиків може підвищити імунну відповідь при COVID-19, а склад мікробіоти кишечника здатен підказати, яким буде перебіг хвороби
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВИЙ МІКРОБІОМ ДОПОМАГАЄ У БОРОТЬБІ ЗІ СТАРІННЯМ М'ЯЗІВ
Для підтримання здоров’я скелетних м’язів потрібно тримати у порядку баланс мікрофлори власного кишечника. Особливо – із плином років
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ І ЗАХВОРЮВАННЯ ПЕЧІНКИ: БАЛАНС БАКТЕРІЙ ВКРАЙ ВАЖЛИВИЙ
Пробіотики можуть призначатися в якості додаткової терапії при різних захворюваннях печінки
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ДЛЯ ЖІНОК – ЧОМУ КОРИСНІ БАКТЕРІЇ ПОТРІБНІ ПРЕКРАСНІЙ СТАТІ
Користь пробіотиків для окремих органів та систем повинна знати кожна жінка
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ВПЛИВАЄ ЗМІНА СЕЗОНІВ НА МІКРОФЛОРУ
Сезонні зміни мікробіому людини можуть бути обумовлені не лише раціоном, а й кліматичними умовами та довжиною світлового дня
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОБІОМ КИШЕЧНИКА МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ВАЖКІСТЬ ПЕРЕБІГУ COVID-19
Використання потенціалу мікробіома кишечника – напрямок, який дозволить визначити потенційно безпечні та доступні пробіотики для профілактики та лікування ковіду
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПРЕБІОТИКИ ЗМІЦНЮЮТЬ ІМУНІТЕТ ТА ЗАХИЩАЮТЬ ВІД АЛЕРГІЇ
Пребіотики дозволяють підтримувати в нормі баланс кишкової мікробіоти, а також позитивно впливають на імунну функцію
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЧИНЯТЬ СПРИЯТЛИВИЙ МЕТАБОЛІЧНИЙ ЕФЕКТ НА ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ДРУГОГО ТИПУ
Введення пробіотиків до раціону відіграє позитивну роль у лікуванні діабету другого типу і сприяє змінам метаболічного профілю
Більше
Lactiale

Імунітет

5 ПРИЧИН ПРИЙМАТИ ПРОБІОТИКИ ПРИ АКНЕ
Застосування пробіотиків при акне може сприяти покращенню здоров'я шкіри, а також зменшенню закупорки фолікулів через запалення та токсини
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПІДГОТУВАТИ ОРГАНІЗМ ДО СЕЗОНУ ЗАСТУДИ?
Ефективними для запобігання інфекціям верхніх дихальних шляхів можуть бути і корисні бактерії – пробіотики
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ВІДНОВИТИ МІКРОБІОМ ШКІРИ ОБЛИЧЧЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ПОСТБІОТИКІВ
Догляд за шкірою передбачає використання постбіотиків, які обумовлюють позитивний вплив корисних бактерій на шкіру.
Більше
Lactiale

Імунітет

БАКТЕРІЇ КИШЕЧНИКА ЗМІНЮЮТЬСЯ З ВІКОМ І МОЖУТЬ ПРИСКОРИТИ СТАРІННЯ
Зміни кишкових бактерій сприяють процесу старіння і захист нормальних мікробів може допомогти людям вести більш довге і здорове життя
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВИЙ МІКРОБІОМ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ЛІКУВАННЯ РАКУ ПРОСТАТИ
Краще розуміння ролі кишкових бактерій для нашого здоров’я може зробити більш ефективним і лікування раку простати
Більше
Lactiale

Імунітет

РОЛЬ МІКРОФЛОРИ ПРИ ДИСВІТАМІНОЗІ
Деякі дослідження доводять, що на те, чи отримує та засвоює людина достатньо вітамінів, з-поміж інших факторів також може впливати і мікробіом
Більше
Lactiale

Імунітет

ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКІВ ДОПОМАГАЄ ПРИ ХВОРОБІ ПАРКІНСОНА
Стали популярними методи лікування подібних недуг за допомогою пробіотиків.
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЗМЕНШУЮТЬ ПРОЯВИ АЛЕРГІЧНОГО РИНІТУ У ДІТЕЙ ТА ДОРОСЛИХ
Додавання пробіотика в раціон дитини змінює склад мікробіоти її організму
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВІ БАКТЕРІЇ ЗНИЖУЮТЬ РИЗИК ВИНИКНЕННЯ ДІАБЕТУ
У нещодавньому дослідженні, проведеному у Нідерландах, вчені пов’язали наявність в організмі більш різноманітних кишкових бактерій з меншою інсулінорезистентністю і меншою захворюваністю на діабет 2 типу
Більше
Lactiale

Імунітет

ЧИ МОЖУТЬ ПРОБІОТИКИ ДОПОМОГТИ ПРИ ПСОРІАЗІ?
Псоріаз – захворювання шкіри, обумовлене генетично, а пробіотики – то корисні мікроби, які населяють наш організм. І останнім часом свідчень того, що пробіотики можуть допомогти і при псоріазі, більшає.
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЗМЕНШУЮТЬ РИЗИК РОЗВИТКУ ВТОРИННОЇ ІНФЕКЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З COVID-19
Вчені виявили, що пробіотики здатні модулювати імунну відповідь і зменшувати частоту приєднання вторинної інфекції у пацієнтів з COVID-19. Такі висновки були оприлюдненні в березні 2021 року як результат спостережень за хворими в Ухані в лютому-березні 2020 року.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗДОРОВИЙ КИШЕЧНИК – ЗДОРОВА ШКІРА
Приблизно 60-80 % нашої імунної системи формується в кишечнику. Недарма його стан може впливати на весь організм.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОБІОМ І ПРОЦЕС СТАРІННЯ
Кожен з нас має свій мікробіом, тобто свій набір бактерій. При цьому, кількість та склад цих мікроорганізмів нестабільний і може змінюватися під дією низки факторів.
Більше
Lactiale

Імунітет

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ У ДІТЕЙ
Атопічний дерматит – одне з найпоширеніших хронічних захворювань шкіри у дітей. За даними ВООЗ, 40% малюків мають дану патологію. І, як стверджують медики, ця цифра буде невпинно зростати.
Більше
Lactiale

Імунітет

НЕ ЇЖТЕ СОБІ НЕРВИ. ЯК ПРОБІОТИКИ ВПЛИВАЮТЬ НА НЕРВОВУ СИСТЕМУ
Ми те, що ми їмо. Давно відомо, що шоколад покращує настрій, а кава допомагає збадьоритися. Втім, новіші дані вказують, що вміст нашого шлунку може мати і більш серйозний вплив на нашу нервову систему.
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІСЬ МОЗОК - МІКРОБІОМ І КИШКІВНИК ЛЮДИНИ
Вплив мікрофлори кишківника на організм людини та функціонування нервової системи вже ні в кого не викликає сумнівів, проте науковці продовжують досліджувати цей напрямок. З якою метою?
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІКОВІ ЗМІНИ МІКРОФЛОРИ ЛЮДИНИ
Значення мікрофлори для організму людини є різностороннім та комплексним – засвоєння поживних речовин, формування імунітету, синтез вітамінів та ферментів, вплив на нервову систему.
Більше
Lactiale

Імунітет

УКРІПЛЮЄМО ІМУНІТЕТ: МІСЦЕ ПРОБІОТИКІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ
Незважаючи на рекомендації про дотримання соціальної дистанції, миття рук та проведення масового тестування, пандемія COVID-19 швидко прогресує у всьому світі.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗДОРОВА МІКРОФЛОРА КИШКІВНИКА – ЗАПОРУКА МІЦНОГО ІМУНІТЕТУ
Мікрофлора кишківника є індивідуальною та унікальною, недарма її склад можна використовувати для ідентифікації особи, так само, як відбитки пальців або райдужку ока.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ЗМІНЮЄТЬСЯ СТАН МІКРОФЛОРИ ПРИ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ
Проблема зміни мікрофлори слизових цікавить вчених протягом останніх десятиліть, відтоді, як значення власних корисних мікроорганізмів, зокрема для формування імунітету та підтримки здоров’я, стало очевидним.
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШЕЧНИК ЯК ГОЛОВНИЙ ОРГАН У ФОРМУВАННІ ІМУНІТЕТУ
Імунна система людини є потужним захистом як від зовнішніх шкідливих факторів, так і від внутрішніх. Імунна система представлена центральними та периферичними органами.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК СФОРМУВАТИ МІЦНИЙ ІМУНІТЕТ У ДИТИНИ
Формування імунного захисту малюка починається ще внутрішньоутробно, залежить від стану здоров'я вагітної жінки, перенесених нею до вагітності та під час неї захворювань, харчування, наявності чи відсутності шкідливих звичок, характеру роботи тощо.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ
Що потрібно робити, щоб бути повним сил, з хорошим самопочуттям та в доброму настрої зустрічати кожен день? Відповіді досить прості та очевидні – можливо, саме тому їх так важко деколи втілювати в життя. Бо це не одноразовий захід, а забіг тривалістю з життя.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗОЖ ЯК ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ
ЗОЖ (здоровий образ/спосіб життя) – поняття, яке останнім часом набуло значного поширення. І маються на увазі не тільки заняття спортом, тобто певна фізична активність  чи здорове харчування (слід розуміти, що це поняття трактується по-різному).
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІДЕО НА ТЕМУ "ЯКА РОЛЬ ЖИВИХ БАКТЕРІЙ - ПРОБІОТИКІВ В ПРОФІЛАКТИЦІ ХАРЧОВОЇ АЛЕРГІЇ ТА АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ?"
Відео з професором ОЛЕНОЮ НЯНЬКОВСЬКОЮ, професором педіатрії, дієтологом.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОФЛОРА ТА ІМУННА СИСТЕМА
Функції мікробів, які населяють людський організм, тісно перетинаються з функціями пробіотиків і пребіотиків. Пробіотики, а саме, присутні в них бактерії, є важливими інструментами впливу на здоров'я людини.
Більше
Lactiale

Імунітет

АВІТАМІНОЗ ТА МІКРОФЛОРА - ЧИ ІСНУЄ ЗВ'ЯЗОК?
Мікрофлора кишечника - це важливий метаболічний орган, від якого залежить здоров'я не тільки кишечника, але і всього організму в цілому. Відновлення нормальної мікрофлори кишечника є запорукою відновлення балансу мікроелементів в організмі
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІДНОВЛЕННЯ ОРГАНІЗМУ ПІСЛЯ ГРИПУ
Антибактеріальна терапія викликає кишковий дисбіоз, який може бути причиною секреторної діареї, атрофії, ерозивно-виразкових і геморагічних уражень слизової оболонки кишечника.
Більше
Lactiale

Імунітет

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ
Однією з найпоширеніших шкірних хвороб у дітей є атопічний дерматит. Одним з факторів, що сприяють розвитку атопічного дерматиту є порушення органів шлунково-кишкового тракту, особливо дисбіоз кишечнику.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОФЛОРА ТА АЛЕРГІЯ
Часом, дисбактеріоз супроводжується висипаннями на тілі. Вони можуть бути різними за характером, інтенсивністю та локалізацією. Зміни складу мікробіоти шлунково-кишкового тракту призводить до алергізації організму, а також іноді до появи висипу і інших проявів.
Більше
Lactiale

Імунітет

СТРЕС ТА МІКРОФЛОРА
Сам по собі стрес і гормони, які генеруються при стресі, впливають на формування бактеріального середовища в кишечнику. Дослідження показали, що наслідки неврозів призводять до змін кількісного складу живої армії клітин кишечника
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК СТРЕС ВПЛИВАЄ НА МІКРОФЛОРУ КИШЕЧНИКА?
Дослідження, проведені за останні кілька десятиліть, вивчили механізми, за допомогою яких медіатори стресу діють на зміну моторики кишківника, його бар'єрну функцію та запальні процеси
Більше