ЯК ПРЕБІОТИКИ ЗМІЦНЮЮТЬ ІМУНІТЕТ ТА ЗАХИЩАЮТЬ ВІД АЛЕРГІЇ

Lactiale

Вікторія Валеріївна Родінкова

Професорка Вінницького національного медичного університету, докторка біологічних наук

Науковий редактор Вікторія Родінкова

Харчові волокна, пребіотики або рослинна клітковина – це важкотравні речовини рослинного походження. Вони "минають" травні процеси в тонкому кишечнику і потрапляють у товстий. І лише тут, за допомогою місцевої мікрофлори – різних бактерій та інших мікроорганізмів, вони повністю чи частково ферментуються. Фактично клітковина, основна складова пребіотиків, є їжею для різних бактерій. Відтак, саме пребіотики дозволяють підтримувати в нормі баланс кишкової мікробіоти, а також позитивно впливають на імунну функцію.

Натомість зменшене вживання клітковини та збільшене – високооброблених харчових продуктів пов’язане з підвищеним ризиком виникнення деяких алергічних та інших хронічних запальних станів. Їх зростання спостерігається в останні десятиліття. І незбалансований раціон також негативно позначається на різноманітності мікробіому людини. 

Загальновизнано, що через зміни в навколишньому середовищі, сучасний спосіб життя та раціон наша імунна система гірше навчається та зрештою виявляється недостатньо підготовленою до впливу довкілля. Крім того, ці фактори можуть бути пов’язаними із втратою однієї третини мікробного різноманіття у північноамериканців, порівняно з малавійцями чи індіанцями.

Що таке клітковина та пребіотики

Але повернімося до клітковини. Її харчові волокна є складними компонентами, що включають вуглеводні полімери та олігомери, які, у свою чергу, є неперетравлюваними компонентами їжі. 

Більшість розчинних волокон можуть бути ферментовані мікробіотою кишечника. Відбудеться це частково або повністю, залежить від їх хімічної структури.

До харчових волокон, згідно визначення Європейської агенції з безпеки харчових продуктів (EFSA), входять некрохмальні полісахариди (NSP) (целюлоза, геміцелюлози, пектини, гідроколоїди (тобто камеді, слизи, β-глюкани), стійкі олігосахариди, стійкий крохмаль та лігнін, пов’язаний з полісахаридами харчових волокон. 

Із харчовими волокнами часто ототожнюються пребіотики. Втім, по суті, пребіотиками є лише частина волокон. Відповідно до сучасного визначення, пребіотик – це неперетравлюваний харчовий інгредієнт, який сприятливо впливає на господаря, вибірково стимулюючи ріст та/або активність однієї або обмеженої кількості бактерій у товстій кишці, і, таким чином, покращуючи здоров’я господаря.

До найпоширеніших пребіотичних ферментованих волокон із підтвердженими корисними для імунного здоров’я властивостями відносять

інулін,

фруктоолігосахариди (FOS),

галактоолігосахариди (GOS) і

ксилоолігосахариди (XOS).

Джерелами харчових волокон та пребіотиків є фрукти, овочі, цільні зерна, бобові, горіхи та насіння.

Як показало одне з американських досліджень, вживання 30 продуктів рослинного походження на тиждень асоціюється з найвищим рівнем мікробної різноманітності кишечника. Крім високого вмісту клітковини, ці продукти, зазвичай, мають нижчу калорійність і нижчий глікемічний індекс, а також містять важливі мікроелементи, незамінні жирні кислоти та інші біологічно активні речовини, які сприяють загальному здоров’ю. 

Європейська агенція безпеки харчової продукції рекомендує вживати на добу 25-38 г харчових волокон для профілактики таких захворювань як діабет другого типу, серцево-судинні захворювання, колоректальний рак, надмірна вага та ожиріння.

А ось конкретних рекомендацій щодо кращого вживання тих чи інших типів клітковини поки що не існує. Тому вчені рекомендують дотримуватися дієти, багатої на різні овочі, фрукти та цільнозернові злаки. 

Вплив клітковини на імунну систему

Харчові волокна можуть мати прямий і непрямий вплив на імунну систему господаря. До того, як їх ферментують мікроби товстої кишки, харчові волокна здійснюють значний вплив на шлунково-кишковий тракт через модуляцію кишкової бар’єрної функції та імунної реакції. Вони також підтримують функціональний епітеліальний бар’єр кишечника.

Наприклад, було показано, що пектини зміцнюють шар слизу, активуючи келихоподібні клітини та утворюючи водневі зв’язки з муцинами. Харчові волокна безпосередньо модулюють вироблення хемокінів і цитокінів епітеліальними клітинами кишечника, дендритними клітинами та макрофагами.

Крім того, після ферментації харчових волокон із допомогою тих чи інших бактерій, утворюється широкий спектр потужних імунологічних метаболітів. Одними з таких є коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA). У першу чергу це ацетат, пропіонат та бутират. SCFA є потужними імуномодуляторами, які сприяють секреції протизапальних речовин дендритними клітинами та лімфоцитами, впливають на кількість і ефективність захисних клітин, а також на кровотворення кісткового мозку. До того ж, ці кислоти знижують активність ефекторних Т-клітин, покращують епітеліальний бар’єр, підтримують секрецію IgA В-лімфоцитами, пригнічують розвиток імунної відповіді при алергії. 

 В експериментальних моделях показано, що споживання клітковини або введення SCFA захищає від коліту, запального артриту, респіраторно-синцитіальної вірусної інфекції, алергічного запалення дихальних шляхів та харчової алергії.

Крім того, споживання фруктів і овочів протягом першого року життя пов’язане з підвищенням рівня бутирату в фекаліях. А діти з найвищим вмістом бутирату і пропіонату в фекаліях мали менший ризик розвитку алергії та астми в майбутньому.

Харчові волокна та алергія

В той же час, коли справа доходить до конкретних досліджень, все може здаватися не так однозначно. Огляд 16 наукових досліджень, проведений 2021 року, показав, що одним із найбільш суперечливих моментів є ефективність застосування пребіотиків у дітей раннього віку.

Наприклад, лише одне з цих досліджень відзначає, що доповнення дитячої суміші GOS/FOS може зменшити «деякі алергічні реакції» та знизити ризик екземи. Так само лише один систематичний огляд відзначає незначний вплив пребіотиків на запобігання алергії у дітей. Хоча в ньому також зазначається, що наявні докази цього дуже обмежені.

Натомість, найбільш переконливими докази сприятливого впливу пребіотиків у дітей були у зв’язку з їх боротьбою із закрепами, поганим набором ваги у недоношених дітей та профілактикою екземи у дітей з атопією.

Новий огляд показав, що прийом протягом 28 тижнів молока, збагаченого докозагексаєновою кислотою, полідекстрозою, GOS і дріжджовими β-глюканом, а також цинком, вітаміном А та залізом, може бути пов’язаним із меншою кількістю епізодів алергічних проявів на шкірі та з боку дихальних шляхів.

Крім того, щоденний прийом FOS протягом шести тижнів дітьми від двох до п’яти років значно корелював із високим рівнем корисних бактерій F. prausnitzii у фекаліях та покращенням показників тяжкості атопічного дерматиту. 

Більше досліджень впливу клітковини та пребіотиків проводились серед дорослих і більшість із таких досліджень дають переконливі результати.

Наприклад, у ході одного дослідження науковці відзначили, що більші обсяги споживання харчових волокон пов’язані з нижчим показником симптомів астми через півроку як у жінок, так і у чоловіків.

У ході іншого дослідження додаткове вживання добавок інуліну протягом семи днів у обсязі 12 г на добу полегшувало симптоми та контроль астми. В тому числі, це було пов’язано зі зменшенням еозинофільного запалення дихальних шляхів.

Крім того, як роблять висновок вчені, низьке споживання харчових волокон – клітковини пов’язане зі збільшенням ймовірності зареєстрованого свистячого дихання при астмі.

Також є дані, які вказують на позитивний ефект вживання волокон під час вагітності. Зокрема, одне з досліджень показало, що більш високе споживання резистентного крохмалю з їжею майбутніми матерями пов’язане зі зниженою ймовірністю дихання зі свистами у немовлят.

Ще одне дослідження показало, що трьохтижневий прийом 5,5 грам пребіотика бімуно-галактоолігосахариду (B-GOS) зменшувало вираженість бронхоконстрикції, а також супутніх маркерів запалення дихальних шляхів. 

Інше дослідження показало, що вживання протягом 52 тижнів пребіотика лактосахарози в обсязі 3,2 г/добу знижувало рівень IgE в сироватці крові (особливо до алергенів пилку).

Разом з тим, як показують дослідження, загальне споживання клітковини не було значною мірою пов’язаним з покращеннями стану людей з хронічною кропив’янкою. Більше того, вищі обсяги споживання матір’ю резистентного крохмалю були пов’язані з вищими шансами на екзему у немовлят. А вживання немовлятами суміші з пребіотиками чи без таких не попереджало розвиток екземи на першому році життя.

Висновок

Загалом, проаналізувавши наявні дані, науковці роблять висновок, що однієї добавки клітковини може бути недостатньо, і для досягнення оптимальної користі може знадобитися одночасне введення до раціону і пребіотиків, і пробіотичних добавок.

Крім того, вживання різних волокон може бути більш корисним імунологічно, ніж споживання будь-якого окремого типу волокна.

До того ж, науковці досі не знають про потенційний вплив волокон на різні ендотипи захворювання. Адже він залежить від різних патофізіологічних механізмів, що діють для даного ендотипу. Це має особливе значення при вивченні таких складних захворювань як алергія та астма і підкреслює необхідність проведення нових досліджень.

 

Джерело: 

  1. https://www.authorea.com/doi/full/10.22541/au.163807080.07633496

Продукти Лактіалє:

Lactiale
Лактіалє для дітей

Орієнтовна ціна в аптеках:

159.99 - 326.75 грн
Ціна в аптеках Детальніше
Lactiale
Лактіалє капсули по 230 мг №30

Орієнтовна ціна в аптеках:

176.24 - 321 грн
Ціна в аптеках Детальніше
Lactiale
Лактіалє Мульті

Орієнтовна ціна в аптеках:

237.59 - 400 грн
Ціна в аптеках Детальніше

Читайте також:

Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ПОКРАЩУЮТЬ СТАН ПРИ КОВІД, А СКЛАД МІКРОБІОТИ ПРОГНОЗУЄ ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ
Вживання пробіотиків може підвищити імунну відповідь при COVID-19, а склад мікробіоти кишечника здатен підказати, яким буде перебіг хвороби
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВИЙ МІКРОБІОМ ДОПОМАГАЄ У БОРОТЬБІ ЗІ СТАРІННЯМ М'ЯЗІВ
Для підтримання здоров’я скелетних м’язів потрібно тримати у порядку баланс мікрофлори власного кишечника. Особливо – із плином років
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ І ЗАХВОРЮВАННЯ ПЕЧІНКИ: БАЛАНС БАКТЕРІЙ ВКРАЙ ВАЖЛИВИЙ
Пробіотики можуть призначатися в якості додаткової терапії при різних захворюваннях печінки
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ДЛЯ ЖІНОК – ЧОМУ КОРИСНІ БАКТЕРІЇ ПОТРІБНІ ПРЕКРАСНІЙ СТАТІ
Користь пробіотиків для окремих органів та систем повинна знати кожна жінка
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ВПЛИВАЄ ЗМІНА СЕЗОНІВ НА МІКРОФЛОРУ
Сезонні зміни мікробіому людини можуть бути обумовлені не лише раціоном, а й кліматичними умовами та довжиною світлового дня
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОБІОМ КИШЕЧНИКА МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ВАЖКІСТЬ ПЕРЕБІГУ COVID-19
Використання потенціалу мікробіома кишечника – напрямок, який дозволить визначити потенційно безпечні та доступні пробіотики для профілактики та лікування ковіду
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЧИНЯТЬ СПРИЯТЛИВИЙ МЕТАБОЛІЧНИЙ ЕФЕКТ НА ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ДРУГОГО ТИПУ
Введення пробіотиків до раціону відіграє позитивну роль у лікуванні діабету другого типу і сприяє змінам метаболічного профілю
Більше
Lactiale

Імунітет

5 ПРИЧИН ПРИЙМАТИ ПРОБІОТИКИ ПРИ АКНЕ
Застосування пробіотиків при акне може сприяти покращенню здоров'я шкіри, а також зменшенню закупорки фолікулів через запалення та токсини
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПІДГОТУВАТИ ОРГАНІЗМ ДО СЕЗОНУ ЗАСТУДИ?
Ефективними для запобігання інфекціям верхніх дихальних шляхів можуть бути і корисні бактерії – пробіотики
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ВІДНОВИТИ МІКРОБІОМ ШКІРИ ОБЛИЧЧЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ПОСТБІОТИКІВ
Догляд за шкірою передбачає використання постбіотиків, які обумовлюють позитивний вплив корисних бактерій на шкіру.
Більше
Lactiale

Імунітет

БАКТЕРІЇ КИШЕЧНИКА ЗМІНЮЮТЬСЯ З ВІКОМ І МОЖУТЬ ПРИСКОРИТИ СТАРІННЯ
Зміни кишкових бактерій сприяють процесу старіння і захист нормальних мікробів може допомогти людям вести більш довге і здорове життя
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВИЙ МІКРОБІОМ МОЖЕ ВПЛИВАТИ НА ЛІКУВАННЯ РАКУ ПРОСТАТИ
Краще розуміння ролі кишкових бактерій для нашого здоров’я може зробити більш ефективним і лікування раку простати
Більше
Lactiale

Імунітет

РОЛЬ МІКРОФЛОРИ ПРИ ДИСВІТАМІНОЗІ
Деякі дослідження доводять, що на те, чи отримує та засвоює людина достатньо вітамінів, з-поміж інших факторів також може впливати і мікробіом
Більше
Lactiale

Імунітет

ВИКОРИСТАННЯ ПРОБІОТИКІВ ДОПОМАГАЄ ПРИ ХВОРОБІ ПАРКІНСОНА
Стали популярними методи лікування подібних недуг за допомогою пробіотиків.
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЗМЕНШУЮТЬ ПРОЯВИ АЛЕРГІЧНОГО РИНІТУ У ДІТЕЙ ТА ДОРОСЛИХ
Додавання пробіотика в раціон дитини змінює склад мікробіоти її організму
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШКОВІ БАКТЕРІЇ ЗНИЖУЮТЬ РИЗИК ВИНИКНЕННЯ ДІАБЕТУ
У нещодавньому дослідженні, проведеному у Нідерландах, вчені пов’язали наявність в організмі більш різноманітних кишкових бактерій з меншою інсулінорезистентністю і меншою захворюваністю на діабет 2 типу
Більше
Lactiale

Імунітет

ЧИ МОЖУТЬ ПРОБІОТИКИ ДОПОМОГТИ ПРИ ПСОРІАЗІ?
Псоріаз – захворювання шкіри, обумовлене генетично, а пробіотики – то корисні мікроби, які населяють наш організм. І останнім часом свідчень того, що пробіотики можуть допомогти і при псоріазі, більшає.
Більше
Lactiale

Імунітет

ПРОБІОТИКИ ЗМЕНШУЮТЬ РИЗИК РОЗВИТКУ ВТОРИННОЇ ІНФЕКЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З COVID-19
Вчені виявили, що пробіотики здатні модулювати імунну відповідь і зменшувати частоту приєднання вторинної інфекції у пацієнтів з COVID-19. Такі висновки були оприлюдненні в березні 2021 року як результат спостережень за хворими в Ухані в лютому-березні 2020 року.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ХАРЧУВАННЯ ВПЛИВАЄ НА СТАН ІМУНІТЕТУ
Якщо в організм потрапляють патогени – шкідливі бактерії, віруси та паразити, саме імунна система першою береться за роботу з їх знешкодження.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗДОРОВИЙ КИШЕЧНИК – ЗДОРОВА ШКІРА
Приблизно 60-80 % нашої імунної системи формується в кишечнику. Недарма його стан може впливати на весь організм.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОБІОМ І ПРОЦЕС СТАРІННЯ
Кожен з нас має свій мікробіом, тобто свій набір бактерій. При цьому, кількість та склад цих мікроорганізмів нестабільний і може змінюватися під дією низки факторів.
Більше
Lactiale

Імунітет

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ У ДІТЕЙ
Атопічний дерматит – одне з найпоширеніших хронічних захворювань шкіри у дітей. За даними ВООЗ, 40% малюків мають дану патологію. І, як стверджують медики, ця цифра буде невпинно зростати.
Більше
Lactiale

Імунітет

НЕ ЇЖТЕ СОБІ НЕРВИ. ЯК ПРОБІОТИКИ ВПЛИВАЮТЬ НА НЕРВОВУ СИСТЕМУ
Ми те, що ми їмо. Давно відомо, що шоколад покращує настрій, а кава допомагає збадьоритися. Втім, новіші дані вказують, що вміст нашого шлунку може мати і більш серйозний вплив на нашу нервову систему.
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІСЬ МОЗОК - МІКРОБІОМ І КИШКІВНИК ЛЮДИНИ
Вплив мікрофлори кишківника на організм людини та функціонування нервової системи вже ні в кого не викликає сумнівів, проте науковці продовжують досліджувати цей напрямок. З якою метою?
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІКОВІ ЗМІНИ МІКРОФЛОРИ ЛЮДИНИ
Значення мікрофлори для організму людини є різностороннім та комплексним – засвоєння поживних речовин, формування імунітету, синтез вітамінів та ферментів, вплив на нервову систему.
Більше
Lactiale

Імунітет

УКРІПЛЮЄМО ІМУНІТЕТ: МІСЦЕ ПРОБІОТИКІВ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ
Незважаючи на рекомендації про дотримання соціальної дистанції, миття рук та проведення масового тестування, пандемія COVID-19 швидко прогресує у всьому світі.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗДОРОВА МІКРОФЛОРА КИШКІВНИКА – ЗАПОРУКА МІЦНОГО ІМУНІТЕТУ
Мікрофлора кишківника є індивідуальною та унікальною, недарма її склад можна використовувати для ідентифікації особи, так само, як відбитки пальців або райдужку ока.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ЗМІНЮЄТЬСЯ СТАН МІКРОФЛОРИ ПРИ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ
Проблема зміни мікрофлори слизових цікавить вчених протягом останніх десятиліть, відтоді, як значення власних корисних мікроорганізмів, зокрема для формування імунітету та підтримки здоров’я, стало очевидним.
Більше
Lactiale

Імунітет

КИШЕЧНИК ЯК ГОЛОВНИЙ ОРГАН У ФОРМУВАННІ ІМУНІТЕТУ
Імунна система людини є потужним захистом як від зовнішніх шкідливих факторів, так і від внутрішніх. Імунна система представлена центральними та периферичними органами.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК СФОРМУВАТИ МІЦНИЙ ІМУНІТЕТ У ДИТИНИ
Формування імунного захисту малюка починається ще внутрішньоутробно, залежить від стану здоров'я вагітної жінки, перенесених нею до вагітності та під час неї захворювань, харчування, наявності чи відсутності шкідливих звичок, характеру роботи тощо.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ
Що потрібно робити, щоб бути повним сил, з хорошим самопочуттям та в доброму настрої зустрічати кожен день? Відповіді досить прості та очевидні – можливо, саме тому їх так важко деколи втілювати в життя. Бо це не одноразовий захід, а забіг тривалістю з життя.
Більше
Lactiale

Імунітет

ЗОЖ ЯК ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ
ЗОЖ (здоровий образ/спосіб життя) – поняття, яке останнім часом набуло значного поширення. І маються на увазі не тільки заняття спортом, тобто певна фізична активність  чи здорове харчування (слід розуміти, що це поняття трактується по-різному).
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІДЕО НА ТЕМУ "ЯКА РОЛЬ ЖИВИХ БАКТЕРІЙ - ПРОБІОТИКІВ В ПРОФІЛАКТИЦІ ХАРЧОВОЇ АЛЕРГІЇ ТА АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ?"
Відео з професором ОЛЕНОЮ НЯНЬКОВСЬКОЮ, професором педіатрії, дієтологом.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОФЛОРА ТА ІМУННА СИСТЕМА
Функції мікробів, які населяють людський організм, тісно перетинаються з функціями пробіотиків і пребіотиків. Пробіотики, а саме, присутні в них бактерії, є важливими інструментами впливу на здоров'я людини.
Більше
Lactiale

Імунітет

АВІТАМІНОЗ ТА МІКРОФЛОРА - ЧИ ІСНУЄ ЗВ'ЯЗОК?
Мікрофлора кишечника - це важливий метаболічний орган, від якого залежить здоров'я не тільки кишечника, але і всього організму в цілому. Відновлення нормальної мікрофлори кишечника є запорукою відновлення балансу мікроелементів в організмі
Більше
Lactiale

Імунітет

ВІДНОВЛЕННЯ ОРГАНІЗМУ ПІСЛЯ ГРИПУ
Антибактеріальна терапія викликає кишковий дисбіоз, який може бути причиною секреторної діареї, атрофії, ерозивно-виразкових і геморагічних уражень слизової оболонки кишечника.
Більше
Lactiale

Імунітет

АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ
Однією з найпоширеніших шкірних хвороб у дітей є атопічний дерматит. Одним з факторів, що сприяють розвитку атопічного дерматиту є порушення органів шлунково-кишкового тракту, особливо дисбіоз кишечнику.
Більше
Lactiale

Імунітет

МІКРОФЛОРА ТА АЛЕРГІЯ
Часом, дисбактеріоз супроводжується висипаннями на тілі. Вони можуть бути різними за характером, інтенсивністю та локалізацією. Зміни складу мікробіоти шлунково-кишкового тракту призводить до алергізації організму, а також іноді до появи висипу і інших проявів.
Більше
Lactiale

Імунітет

СТРЕС ТА МІКРОФЛОРА
Сам по собі стрес і гормони, які генеруються при стресі, впливають на формування бактеріального середовища в кишечнику. Дослідження показали, що наслідки неврозів призводять до змін кількісного складу живої армії клітин кишечника
Більше
Lactiale

Імунітет

ЯК СТРЕС ВПЛИВАЄ НА МІКРОФЛОРУ КИШЕЧНИКА?
Дослідження, проведені за останні кілька десятиліть, вивчили механізми, за допомогою яких медіатори стресу діють на зміну моторики кишківника, його бар'єрну функцію та запальні процеси
Більше