ЗДОРОВА МІКРОФЛОРА КИШКІВНИКА – ЗАПОРУКА МІЦНОГО ІМУНІТЕТУ
Мікрофлора кишківника є індивідуальною та унікальною, недарма її склад можна використовувати для ідентифікації особи, так само, як відбитки пальців або райдужку ока.
Мікроорганізми травного тракту є пристінкові, сталі, саме ті, які виконують щоденну роботу щодо підтримання процесів травлення, засвоєння поживних речовин, синтезу та активації ферментів та вітамінів. Друга група – це просвітна мікрофлора, яка транзитом проходить через просвіт шлунково-кишкового тракту.
Ці дві групи є принципово відмінними: пристінкова мікрофлора є індивідуальною, проте саме її ми не виявляємо при звичайному посіві калу. Проте методом газової хроматомасспектрометрії за Осиповим це вдасться.
Натомість просвітна мікрофлора може бути нейтральною, патогенною, умовно патогенною, і саме її в першу чергу виявляють при копрологічному дослідженні, зокрема посіві або мікроскопії випорожнень. Натомість вона не є важливою та не несе достовірної інформації щодо реального стану складу мікрофлори кишківника.
Хоча, якщо в посіві виявлено у великій кількості патогенні або в будь-якій кількості умовно патогенні мікроорганізми – очевидно, що це має насторожувати та скоріш за все потребуватиме лікування.
Відповідний склад власної корисної мікрофлори визначається віком, особливостями харчування та середовищем проживання, наявністю супутніх станів. Саме тому, якщо говорити про вікові норми, з яких слід порівнювати результати проведених обстежень або оцінювати ефективність лікування, слід пам’ятати, що вони мають досить широкий діапазон та інтерпретація результатів потребує врахування багатьох факторів, а отже, має проводитись фахівцем.
Чому настільки важливо підтримувати власну мікрофлору?
Відомо, що крім участі в процесах травлення та засвоєння поживних речовин, мікроорганізми беруть активну участь у формуванні імунного захисту. Як саме це відбувається?
Мікроорганізми слизової (і не тільки шлунково-кишкового тракту, але й сечовидільної системи, дихальних шляхів), контактуючи з чужорідними антигенами, обробляють отриману інформацію та «передають» її імунокомпетентним клітинам, які відповідно дозрівають, спеціалізуються, формуючи імунний захист (клітинний або гуморальний) до конкретного антигену та сприяють поширенню інформації в організмі.
Крім того, мікрофлора кишківника відповідає за трофіку, регенерацію слизової, тобто за належний стан захисного кишкового бар'єру.
Вказані фактори є основою як міцного імунітету (зокрема, людина хворіє рідше та легше переносить захворювання), а також чудового самопочуття. Адже погодьтесь, що належна маса тіла, відсутність дискомфорту в животі, відсутність алергічних проявів та непереносимості певних харчових компонентів, хороший сон є основою здоров'я.
Під поняттям «здорова мікрофлора» слід розуміти відповідний віку склад мікроорганізмів. В першу чергу вони представлені лактобактеріями та біфідобактеріями. Для того, щоб їх зберегти та допомогти функціонувати належним чином, не потрібно якихось надзусиль. Запорукою здоров'я організму є підтримка власної мікрофлори кишківника, а для цього слід правильно харчуватись – це не тільки смачно, але й корисно.
Рекомендації щодо збереження та підтримки власної мікрофлори, а отже створення базису для власного здоров'я, наступні:
В першу чергу – харчування: повноцінне, корисне, з достатньою кількістю клітковини в якості пребіотика для власних мікроорганізмів. Зокрема, дорослим рекомендують споживати до 200 г фруктів, 400-500 г овочів та 200-250 г каш. Виходячи з цих розрахунків, можна самостійно скласти свій здоровий щоденний раціон харчування. Природні пребіотики найчастіше представлені інуліном, фруктоолігосахаридами, пектином. Чим менше термічно оброблені продукти, тим краще. Крім того, слід уникати неконтрольованої антибіотикотерапії, а при необхідності приймати чітко за призначенням лікаря, та при необхідності підтримувати власну мікрофлору пробіотичними препаратами.
Література:
- Whitney N.E., Rolfes Sh.R. (2012). Understanding Nutrition (вид. 13th). Cengage Learning. с. 82—83. ISBN 978-1133587521.
- Anders Y. Darm mit Charme. Alles uber ein unterschatztes Organ/ 2020.-416р.