ЗОЖ ЯК ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ
ЗОЖ (здоровий образ/спосіб життя) – поняття, яке останнім часом набуло значного поширення. І маються на увазі не тільки заняття спортом, тобто певна фізична активність чи здорове харчування (слід розуміти, що це поняття трактується по-різному).
Здоровий спосіб життя – це не просто додати певну нову активність, а це – змінити своє ставлення до себе (тіла, думок, особистості), до людей, які вас оточують, до сприйняття щоденних ситуацій.
Отже, важливо також, щоб весь ваш спосіб життя насправді був здоровим. Що це означає? Дотримуватись режиму денної активності, тривалості сну, прийому їжі. Також важливою складовою є позитивне світосприйняття. Це не означає, що ви все бачите в «рожевих окулярах», зовсім ні. Позитивне сприйняття – це таке відношення до будь-яких ситуацій, яке дозволяє сприймати ситуацію як не критичну, а таку, що може вас навчити чомусь новому, надати досвід, якого ще не мали, змінити щось на краще (навіть якщо в теперішній ситуації здається, що вже гірше бути не може). Тобто позитивне сприйняття – це зріле виважене усвідомлення прийняття ситуації та вміння робити висновки та брати новий досвід.
Повернемось власне до ЗОЖ.
Його складові: фізична активність – але адекватна, не надмірна, харчування, режим і достатній сон, позитивний настрій – мають бути в комплексі. Зрозуміло, що за один день навряд чи вдасться повністю змінити себе та повсякденний уклад. Проте, якщо підготуватись до цього процесу (скласти детальний план на 1-2 тижні по днях: коли і чим конкретно займатись в плані фізичної активності, які конкретно страви споживати – їхній склад, об'єм, із врахуванням часу на приготування та своїх реальних можливостей), а також при необхідності підтримка власної корисної мікрофлори кишечника (наприклад, синбіотиками чи пробіотиками). Подумати, як забезпечити відповідну тривалість сну (виключити телефон рівно о 22.00 і до ранку тощо), щоб заснути – прогулянка, душ або те, що допоможе саме вам.
Що таке здорове харчування та чому воно важливе в складовій ЗОЖ?
В першу чергу, здорове харчування має бути повноцінним, тобто забезпечувати всі потребу організму в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах й мікроелементах, не містити «порожніх» простих вуглеводів, надміру тваринних жирів. Переважати мають прості страви з овочів та фруктів (природні пребіотики – субстрат для пробіотиків).
Пам'ятаєте, що стан кишківника, а отже й мікрофлори, залежить від нашого харчування й способу життя, і – навпаки. Мікрофлора кишечника є захисним бар’єром, приймає активну участь у засвоєнні їжі, синтезі деяких вітамінів, крім того – це важлива складова формування неспецифічного захисту – імунітету. Для того, щоб підтримати власну мікрофлору та допомогти їй виконувати захисну функцію, можна використовувати синбіотики (препарати, які містять як корисні бактерії – пробіотики, так і їжу – субстрат для них – пребіотики), або тільки пробіотики як корисні бактерії, які допоможуть підтримати власну мікрофлору.
Отже, базові складові для вашого здоров'я:
- Позитивний настрій (адекватне розважливе сприйняття різних ситуацій і правильні висновки, новий досвід);
- Фізична активність ( адекватна, дозована, різноманітна, з поступовим наростанням);
- Здорове харчування, за необхідності підтримка власної мікрофлори (синбіотиками, пробіотиками), достатній питний режим;
- Дотримання чіткого режиму дня (тоді все встигатиметься, і навіть більше, проте дозвольте собі від нього при потребі відступати) і достатній сон.
Плануйте, реалізуйте й будьте здорові!
Література:
- Correction to: Impact of Healthy Lifestyle Factors on Life Expectancies in the US Population (англ.) // Circulation (англ.)русск.. — Lippincott Williams & Wilkins (англ.)русск., 2018-07-24. — Vol. 138, iss. 4. — ISSN 1524-4539 0009-7322, 1524-4539. —doi:10.1161/cir.0000000000000587.
- Natasha Tasevska, Yikyung Park, Li Jiao, Albert Hollenbeck, Amy F Subar.Sugars and risk of mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study // The American Journal of Clinical Nutrition. — 2014-02-19. — Т. 99, вып. 5. —С. 1077—1088. — ISSN 1938-3207 0002-9165, 1938-3207. —doi:10.3945/ajcn.113.069369.
- Rosemary Green, Jennifer Sutherland, Alan D Dangour, Bhavani Shankar, Patrick Webb. Global dietary quality, undernutrition and non-communicable disease: a longitudinal modelling study // BMJ Open. — 2016-01. — Т. 6, вып. 1. —С. e009331. — ISSN 2044-6055 2044-6055, 2044-6055. — doi:10.1136/bmjopen-2015-009331.