Lactobacillus bulgaricus

- Йогуртова бактерія
Одна з двох бактерій, котра приймає участь у перетворенні молока в йогурт. Разом з бактерією S. Thermophilus,болгарську паличку використовують у виробництві йогурту. І вона дійсно виглядає як «паличка» під мікроскопом [2].
Таку назву вона отримала завдяки тому, що була відкрита саме в Болгарії. Честь відкриття бактерії «Lactobacillus bulgaricus» належить болгарському мікробіологу Стамену Григорову, який вперше виявив її в молочному продукті під назвою йогурт. Після цього в своїй популярній роботі «Продовження життя» її описав всесвітньовідомий лауреат Нобелівської премії Ілля Мечніков [3].
Саме тому Болгарію вважають Батьківщиною класичного йогурту.
Місцеве населення вживало цей корисний продукт набагато раніше, ніж він став нашою щоденною стравою. В Болгарії йогурт називають «кисело мляко» і вважають, що йогурт це лише молоко плюс органічні закваски.
Cправжній йогурт вважається традиційним болгарським символом і продуктом. У 2007 році там навіть відкрили музей болгарського йогурту, що розташований в селі де народився Стамен Григоров. «Кисело мляко» додають у безліч страв. Він має густу консистенцію і свій неповторний смак.
ХАРАКТЕРИСТИКИ БАКТЕРІЇ LACTOBACILLUS BULGARICUS
Lactobacillus bulgaricus - відома як корисна природна лактобактерія, що є складовою нормальної мікрофлори кишечника.
Вона є кислотостійкою допомагає нам в ферментації і засвоєнні молочних продуктів. А також входить до складу багатьох дієтичних добавок-стартерів, які використовуються для формування і підтримання нормального балансу корисних бактерій [5].
Пробіотики, включаючи Lactobacillus bulgaricus, знаходяться в деяких йогуртах та інших молочних продуктах, таких як кефір, кумис, тощо. Також вони зустрічаються і в традиційних японських продуктах, таких як місо-суп та приправах, що готуються шляхом бродіння рису, ячменю та сої [6,7].
Здоровий організм сам регулює кількість «дружніх бактерій» і як правило вони вміло справляються з шкідливими. Але бувають порушення, які потребують нашого втручання. Коли виникають проблеми з травленням (здуття, метеоризм) можна вживати натуральні йогурти, які можна зробити в домашніх умовах чи скористатися сучасною дієтичною добавкою Лактіалє [1,8].
Дисбаланс
Нормальний баланс мікрофлори відіграє важливу роль в посилення імунної системи, захисті від певних захворювань та допомогає при травленні.
Часто ми стикаємося з обставинами, які порушують розподіл нормальних і патогенних бактерій в нашому кишечнику. Наприклад прийом антибіотиків або інші стани, які супроводжуються зниженням загального або місцевого імунітету, харчові отруєння та ін. Тоді й виникають наслідки:
- діарея
- запальні захворювання кишечнику
- кишкові інфекції [8].
Профілактика
Щоб уникнути розладів травлення та захворювань шлунково-кишкового тракту, необхідно притримуватись простих правил:
- Здоровий спосіб життя(усунення шкідливих звичок, дотримання правил гігієни, боротьба з малорухливим способом життя)
- Профілактика та своєчасне звернення до лікаря при виникненні ГРВІ, та інших захворювань.
- Використання антибіотиків та інших лікарських засобів лише за призначенням лікаря.
- Дієта (включає велику кількість харчових волокон, натуральних кисломолочних продуктів, зменшення споживання жареної та жирної їжі) [9,10,11].
Рецепт болгарського йогурту, для приготування в домашніх умовах:
- Якісне натуральне молоко (через консерванти йогурт може гірчити)
- Живі йогуртові закваски (Lactobacillus bulgaricus - болгарська паличка і Streptococcus thermophilus - термофільний стрептокок). Можна купити в аптеці або в магазині.
Перекип’ячене або пастеризоване молоко остудити до приблизно 40 градусів, бо вже у 50 градусах живі бактерії гинуть. Додаємо в молоко суміш бактерій у кількості, згідно інструкції. Далі розливаємо у йогуртниці або переливаємо в інший скляний посуд, замотуємо в ковдру і залишаємо на 6-12 годин. Можна також взяти термос.
Якщо ви використовуєте йогуртницю, то молоко скваситься швидше. Краще смакує охолодженим, тому рекомендуємо готовий йогурт помістити на годину-дві в холодильник.
Також допомогти кишечнику можна сучасним синбіотиком ЛАКТІАЛЄ.[1]
ЛАКТІАЛЄ - сучасна дієтична добавка, який містить комплекс семи корисних бактерій – біфідобактерій (включаючи Lactobacillus bulgaricus), лактобактерій, які необхідні для нормальної робити кишечника здорової людини. Містить близько мільярда живих культур разом з сполуками, що сприяють росту природного рівня корисних бактерій.[1]
Список використаних джерел:
- Листок вкладиш до дієтичної добавки Лактіалє
- Yogurt: Technology and Biochemistry A. Y. TAMIME and H. C. DEETH, 1980
- Probiotics: 100 years (1907-2007) after Elie Metchnikoff’s Observation Kingsley C. Anukam PhD, MHPM and Gregor Reid PhD, MBA, ARM, CCM, Formatex 2007
- Yogurt and gut function1,2 Oskar Adolfsson, Simin Nikbin Meydani, and Robert M Russell, American Journal of Clinical Nutrition, 2004
- JGI Genome Portal, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ATCC BAA-365
- Traditional healthful fermented products of Japan, Yoshikatsu Murooka, Mitsuo Yamshita, 2008
- Sources, isolation, characterisation and evaluation of probiotics Luis Fontana, Miriam Bermudez-Brito, Julio Plaza-Diaz, British Journal of Nutrition, 2013
- Gut Microbiota in Health and Disease INNA SEKIROV, SHANNON L. RUSSELL, L. CAETANO M. ANTUNES, AND B. BRETT FINLAY, American Physiological Society, 2010
- Мириджанян Г. М., Мардиян М. А., Даниелян Л. М., Факторы риска и профилактика заболеваний верхних отделов желудочно-кишечного тракта у подростков, Медицина: вызовы сегодняшнего дня: материалы Междунар. науч. конф., июнь 2012
- Ронжин И. В., Пономарева Е. А., Статистика заболеваний желудочно-кишечного тракта: причины, симптомы, профилактика, Молодой ученый, 2015
- Antibiotic-Associated Diarrhea, John G. Bartlett, M.D., New England Journal of Medicine, 2002