Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus

Lactiale

Відновлює баланс мікрофлори, пришвидшує розчеплення токсинів.

Продукти Лактіалє, у складі яких присутня Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus:

Lactiale
Лактіалє Мульті

Орієнтовна ціна в аптеках:

237.59 - 409 грн
Ціна в аптеках Детальніше

Що таке Lactobacillus delbrueckii ssp

Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus – йогуртова бактерія для підвищення імунітету у літніх людей

Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus, LAB або Болгарська паличка – підвид молочнокислих бактерій Lactobacillus delbrueckiitypus.

Це нерухома грампозитивна бактерія, яка не утворює спори та може виживати при проходженні кишково-шлунковим трактом. Вона була відкрита в 1905 році болгарським студентом медиком Стаменом Григоровим. Вивчаючи мікрофлору місцевого йогурту, він виділив дві бактерії: одну палочковидну, іншу – сферичну.

Згодом, в 1907 році, першу бактерію, через її форму та країну походження, так і назвали – Болгарською паличкою (Lactobacillus bulgaricus). Інша ж отримала назву Streptococcus thermophilus.

Український батько болгарської палички

Хоча Стамен Григоров і був відкривачем Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus, першим, хто описав її властивості, був Ілля Мечников – уродженець нинішньої Харківської області, професор та лауреат Нобелівської премії. В 1907 році Мечников став автором клінічних спостережень «О дiэтическомъ значенiи кислаго молока».

Науковець вважав, що болгарська паличка не лише бере участь в утворенні йогурту, кефіру та сиру, а й має імуностимулюючі властивості. Він висунув теорію про те, що старіння та хвороби викликані гниттям білка, що спричиняється певними бактеріями. Колонізація ж кишечника молочнокислими бактеріями, здатна припинити процеси гниття та, відповідно, "затримати" старість.

Болгарська паличка для довгожителів

Сам Мечников до кінця життя споживав болгарську паличку як у кисломолочних продуктах так і у вигляді чистої культури. До слова, прожив вчений 71 рік, померши від інфаркту.

Так чи інакше, сьогодні теорія, започаткована Мечниковим, продовжує активно досліджуватися.

Визнано, що люди похилого віку страждають не лише типовими віковими захворюваннями, включаючи атеросклероз, хворобу Альцгеймера, цукровий діабет та остеопороз, але й частіше хворіють та важче переносять інфекційні захворювання. Це зумовлено тим, що імунна функція людини зазнає несприятливих змін з віком.

У дослідженні, в якому взяли участь 61 доброволець літнього віку (яких поділили на дві групи: перша приймала пробіотики, зокрема штам Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus 848, інша – плацебо), зафіксовано позитивний вплив прийому бактерій на імунну систему.

Так, в групі, яка отримувала Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus 848, спостерігалось збільшення відсотка NK-клітин, поліпшення параметрів, що визначають профіль імунного ризику (IRP), і збільшення групи менш диференційованих Т-клітин. Також спостерігалося зниження концентрації прозапального інтерлейкіну-8 та збільшення антимікробного пептиду hBD-2.

В аналогічному дослідженні, яке порівнювало ефективність споживання йогурту та молока у людей похилого віку, вчені дійшли висновку, що вживання йогурту, ферментованого Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus OLL1073R-1 (штам бактерій молочної кислоти, що продукує полісахариди), має кращий вплив на імунну систему, ніж інші молочнокислі бактерії, та зменшує ризики захворіти на застудні захворювання. Наприклад, було виявлено, що клітинне тіло та імуностимулюючі полісахариди цих бактерій відповідають за активацію біологічних механізмів захисту від таких патогенів, як віруси.

Йогурт проти вірусів

Вчені дійшли висновку, що ризик заразитися нежитем був приблизно в 2,6 рази меншим у групі людей, що споживали йогурту, ніж у тих, хто пив молоко.

Схоже дослідження показало, що щоденне вживання йогурту літніми людьми в 3,4 рази зменшує ризик захворіти на грип чи застуду.

Імуномоделюючі властивості Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus OLL1073R-1 підтверджують й інші дослідження. В одному з них 37 літніх людей, які щоранку споживали 112 г йогурту протягом трьох місяців, підвищили рівень імуноглобуліну А (IgA). Останній відіграє вирішальну роль у захисті слизових оболонок від чужорідних антигенів та патогенів, безпосередньо нейтралізуючи інфекційність патогенів та їх токсинів.

"Протигрипозні" властивості йогурту, ферментованого L. bulgaricus 1073R-1, були виявлені і в дослідах на мишах.

Знижує холестерин та покращує роботу кишечника

Крім того, давніші дослідження, які проводилися в 1960-1970-х роках в Росії, вказують і на інші ефекти LAB. Зокрема, виявлено, що ця бактерія також сприяє зниженню рівнів тригліцеридів, загального холестерину, допомагає боротися з диспепсією, зменшує діарею та нудоту, запалення та симптоматику при синдромі роздратованого кишечника, а також стримує розвиток карієсу та поліпшує засвоєння лактози.

Останнє можливе завдяки підвищенню активності β-галактозидази (непереносимість лактози – це дефіцит β-галактозидази, що призводить до неможливості перетравлення лактози до глюкози та галактози – прим. ред.).

Новіші дослідження свідчать, що болгарська паличка також має здатність регулювати вагу, позитивно впливає на процеси метаболізму, а також проявляє антимікробну активність щодо кишкової палички. А ще Lactobacillus bulgaricus може слугувати пробіотиком, який має властивість зменшувати токсичний вплив свинцю. Зокрема, може полегшити патологічне ураження нирок, знизити рівень смертності та підвищити антиоксидантний індекс у печінці та нирках.

Антимікробні властивості болгарської палички

Окремо відзначаються антимікробні властивості болгарської палички.

Застосування антимікробних пептидів, таких як бактеріоцини, що виробляються LAB, може допомогти звести до мінімуму використання хімічних консервантів а, отже, може бути використана для отримання більш природно збереженої їжі. Деякі штами L. bulgaricus, які були виділені з йогуртів, мали антибактеріальну дію на холерний вібріон та кишкову паличку через значну продукцію бактеріоцину. Як припускають науковці, бактеріоциноподібні інгібуючі ефекти штамів GLB L. bulgaricus можуть бути цінними і для контролю інфекцій Helicobacter pylori. Остання відома своєю здатністю викликати виразку шлунку.

В Таїланді це питання досліджували в клінічних умовах та дійшли висновку, що додавання L. delbrueckii subsp. bulgaricus та Streptococcus thermophilus до або після однотижневого спеціального режиму потрійної терапії значно покращили показники ерадикації (зменшення площі ураження – прим. ред.) при лікуванні інфекції H. pylori.

Але цю бактерію не варто приймати одночасно з антибіотиками, адже вона гине під дією переважної більшості з них.

Застосовуємо болгарську паличку вдома

Сьогодні L. delbrueckii subsp. bulgaricus є компонентом так званих «теплофільних» заквасок, що використовуються у виробництві ряду ферментованих молочних продуктів. Ці культури мають оптимальну температуру росту, ‒ приблизно 42°C, і містять Streptococcus thermophilus з L. delbrueckii subsp. bulgaricus та / або L. helveticus. Завдяки таким закваскам зробити йогурт чи сир можна й в домашніх умовах без особливих труднощів.

Такі йогурти, звісно, не будуть зберігатися так довго як магазинні. Втім, як зазначається, містять більшу кількість живих кисломолочних бактерій, зокрема і болгарської палички.

Джерела:

  1. https://probiotics.org/lactobacillus-bulgaricus/
  2. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/lactobacillus-delbrueckii-subsp-bulgaricus
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4082628/
  4. https://www.researchgate.net/publication/228471379_Antimicrobial_activity_and_antibiotic_resistance_of_Lactobacillus_delbrueckii_ssp_bulgaricus_and_Streptococcus_thermophilus_strain_isolated_from_Turkish_homemade_yoghurts
  5. https://genome.jgi.doe.gov/portal/lacde/lacde.home.html
  6. https://www.intechopen.com/books/current-issues-and-challenges-in-the-dairy-industry/probiotic-characteristics-and-health-benefits-of-the-yogurt-bacterium-em-lactobacillus-delbrueckii-e
  7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030206725607
  8. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/reducing-the-risk-of-infection-in-the-elderly-by-dietary-intake-of-yoghurt-fermented-with-lactobacillus-delbrueckii-ssp-bulgaricus-oll1073r1/BD5F2A4E65C955B86BCE9A5DD748D8F1/core-reader
  9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030203736200
  10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576911003730

Читайте також:

Lactiale

Bifidobacterium bifidum
Сприяє підтримці нормального балансу кишкової мікрофлори.
Більше
Lactiale

Lactococcus lactis ssp. Lactis
Нормалізує мікрофлору кишечника, пригнічує ріст патогенної кишкової мікрофлори.
Більше
Lactiale

Lactobacillus helveticus
Знижує рівень тривоги, депресивних станів та гніву, а також нормалізує рівень кортизолу.
Більше