Lactobacillus fermentum

Lactiale

Lactobacillus fermentum: піднімає імунітет, знижує холестерин

Lactobacillus fermentum – грампозитивна молочнокисла бактерія, яка зростає при температурі 45 °C.

Зазвичай Lactobacillus fermentum зустрічається при бродінні тваринних та рослинних продуктів.

Завдяки їй можна зробити закваску для хліба чи сир. Це – один із найпоширеніших видів бактерій, що зустрічається в природних культурах сироватки для сиру Качокавалло Сілано, твердого сиру «паста філата» та сиру Парміджано Реджіано.

  • З нами – з перших годин життя

L. fermentum також живе в наших ротах, кишечнику і в піхвах. Немовлята, зазвичай, отримують L. fermentum під час вагінальних пологів. Ця бактерія також міститься в грудному молоці.

В результаті свого метаболізму Lactobacillus fermentum утворює побічні хімічні продукти, що мають протизапальні властивості, включаючи оцтову, молочну та бурштинову кислоти.

Ці речовини здатні стимулювати імунну систему кишечника виробляти клітини, багаті на антитіла та цитокіни.

Також є дані, що Lactobacillus fermentum виробляє антиоксиданти, зокрема, глутатіон. Вона допомагає боротися з кишковими інфекціями, може допомогти в лікуванні деяких видів раку, знижує кількість інфекцій дихальних шляхів та кишечника у немовлят, виробляє антимікробні речовини, ефективні проти ентерококів та золотистого стафілококу.

Крім того, добавки з Lactobacillus fermentum допомагають поліпшити імунітет і знизити рівень холестерину ЛПНЩ.

  • Знижує рівень шкідливого холестерину

Надмірний холестерин сьогодні є однією з найпоширеніших проблем. Він призводить до серцево-судинних захворювань, які, своєю чергою, є основною причиною смертності у всьому світі. У 2018 році, за даними ВООЗ, ці хвороби забрали життя близько 23,6 мільйонів людей. Україна за кількістю смертей, спричинених серцево-судинними проблемами, займає друге місце в світі (перше в Європі). Від цих хвороб щороку помирає близько 400 тисяч українців.

Виправити ситуацію, на думку науковців, має допомогти здоровий спосіб життя та правильне харчування.

Гіперхолестеринемія – це проблема, яка пов'язана з дисбіозом кишкової мікробіоти. Відповідно, вважають вчені, – функціональні продукти харчування, що містять пробіотичні мікроорганізми, знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Автори профільних досліджень припускають, що L. fermentum зв’язується з харчовим холестерином і допомагає розщеплювати його.

Результати невеликих досліджень (46 добровольців) вказують на те, що вживання L. fermentum може сприяти певному зниженню рівня шкідливого холестерину. Серія експериментів в університеті Макгілла показала, що ці бактерії споживали велику кількість харчового холестерину і можуть служити ефективними агентами, що знижують його рівень.

Випробування, проведені з використанням декількох штамів Lactobacillus та холестеринових відварів, продемонстрували, що саме Lactobacillus fermentum мав найбільший показник розщеплення холестерину.

  • Підвищує ефективність вакцини проти грипу

В одному з досліджень бактерії L. fermentum використовувались для підвищення ефективності вакцини проти грипу. Вчені припускають, що цей пробіотик може підвищувати функцію Т-лімфоцитів людини. Про це може свідчити те, що люди, яким вводили цей пробіотик у складі вакцини, рідше за інших хворіли на грип і подібні захворювання протягом п'яти місяців після зробленого щеплення.

  • Зменшує симптоми виразкового коліту та СРК

Також вважається, що Lactobacillus Fermentum зменшує активність захворювання при виразковому коліті та синдромі подразненого кишечника. 

  • L. fermentum допомагає при бактеріальному вагінозі

Дослідження показують, що застосування цього пробіотику може сприяти лікуванню безсимптомного бактеріального вагінозу. Наприклад, після 60 денного прийому добавок з L. fermentum, у жінок спостерігалось зниження рівня вагінальних дріжджів (порівняно з групою плацебо) та нормалізація рівня лактобактерій.

Досліди на мишах дають можливість припустити, що пробіотик Lactobacillus fermentum, штам L23, може бути ефективний і проти кишкової палички.

Так, на моделі інфікованого вагінального тракту мишей вчені вивчили протимікробну профілактичну та лікувальну дію, що здійснюється пробіотиком L. fermentum L23, вводячи його місцево проти кишкової палички.

Експеримент показав, що ця бактерія колонізувалась та зберігалися у вагінальному тракті самки мишей протягом 5 днів. А одноразова доза L23, введена за 24 години до зараження, пригнічувала ріст кишкової палички на третій день після нього. Лікування L. fermentum L23 протягом постінфекційного періоду показало повне пригнічення росту патогенів з 5-го дня. Таким чином, це дослідження in vivo показало, що пробіотична бактерія L. fermentum L23 справляла як профілактичний, так і лікувальний ефект при зараженні кишковою паличкою.

  • L Fermentum допомагає немовлятам боротися з інфекціями

L. fermentum, який додавали немовлятам після годування груддю, сприяв зменшенню захворюваності на шлунково-кишкові та респіраторні інфекції.

А у жінок, які страждають від болючого грудного вигодовування, цей пробіотик полегшує біль і зменшує стафілококове навантаження у грудному молоці.

  • Збільшує тривалість здорового життя

L. fermentum, як свідчать результати досліджень, також може позитивно впливати на імунітет, тривалість життя, уповільнювати процеси старіння та подовжувати так званий період "здорового життя".

Вивчення цієї теми продовжуються. На прикладі мишей вчені намагаються вдосконалити своє розуміння процесів старіння та потенційний вплив L . fermentum на них.

Разом з тим, деякі вчені вважають, що для підстав говорити про той чи інший ефект L . fermentum мають бути проведені більш масштабні дослідження.

  • Побічні ефекти

L. fermentum вважається надзвичайно безпечним пробіотиком, який дозволено вживати навіть немовлятам. 

Втім, іноді можуть спостерігатися такі побічні ефекти як: діарея, здуття живота та втрата апетиту.

Зверніть увагу, – Lactobacillus fermentum, як і деякі інші лактобактерії, стійкий до антибіотика аксацин. Існує дискусійне припущення, що Lactobacillus fermentum також може бути переносником генів стійкості до цього антибіотику. Тобто, він може зменшити ефект від застосування аксацину.

 

Джерела:

  1. https://probiotics.org/lactobacillus-fermentum/
  2. https://selfhacked.com/blog/l-fermentum/
  3. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_fermentum
  4. https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/lactobacillus-fermentum
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6431312/
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7191730/
  7. https://www.britannica.com/science/Lactobacillus-fermentum
  8. https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-dairy-research/article/exopolysaccharide-from-lactobacillus-fermentum-lf2-and-its-functional-characterization-as-a-yogurt-additive/2B7CFD62B0F8EB3D0454A3CF7E757DD9 
  9. https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/jmm/10.1099/jmm.0.012583-0

Читайте також:

Lactiale

Lactobacillus rhamnosus
Допомагає зменшити вагу та боротися з ожирінням, знижує рівень холестерину в крові, має антидіабетичний ефект, сприяє загоєнню виразок.
Більше
Lactiale

Lactobacillus plantarum
Відновлює нормальну мікрофлору кишечника і піхви після інфекційних захворювань чи антибіотикотерапії.
Більше
Lactiale

Lactobacillus helveticus
Знижує рівень тривоги, депресивних станів та гніву, а також нормалізує рівень кортизолу.
Більше