Lactobacillus plantarum

L. plantarum – стійкий пробіотик, що комплексно оздоровлює організм.
Lactobacillus plantarum – один з більш ніж 50 видів лактобактерій. Вони, разом з біфідобактеріями, є найважливішими колоністами нашого кишечника, що обумовлюють його правильну роботу з перших днів життя. Ці бактерії є найпоширенішою групою з поміж кількох десятків пробіотичних бактерій.
Нагадаємо, що пробіотики, на відміну від пребіотиків, є бактеріями, які мають населяти здоровий кишечник. Тоді як пребіотики – це неперетравні волокна та цукри, які слугують бактеріальною "їжею". Знайти поживу для пробіотиків можна в овочах та фруктах (основним чином – в бананах, помідорах, кавуні, часнику та цибулі). Пребіотики містяться і у фармацевтичних пробіотичних препаратах.
- Чому нам потрібні Lactobacillus plantarum?
Кожен вид пробіотиків має свою функцію. Лактобактерії, зокрема, слугують зміцнюючим засобом не лише для кишечника, а й імунної системи загалом.
Lactobacillus plantarum – один з найбільш вивчених видів лактобактерій. Він покращує здатність організму боротися з опіковими та грибковими інфекціями, сприяє зниженню частоти та тривалості застуди чи грипу, знижує артеріальний тиск, зменшує сепсис підшлункової залози, стимулює імунітет у дітей з ВІЛ, знижує вірогідність розвитку післяопераційної інфекції, ниркових каменів та пневмонії.
Ці бактерії вперше були виділені із людської слини. Зазвичай, вони зустрічаються в ферментованих продуктах, а також – в шлунково-кишковому тракті людини (ШКТ).
- Де знайти Lactobacillus plantarum?
Підсвідомо чи ні, але люди здавна споживали велику кількість їжі з L. plantarum. Він використовується в таких продуктах як:
- закваска для хліба;
- квашена капуста;
- кімчі;
- оливкові розсоли;
- нігерійські огі;
- фуфу;
- ефіопська коча;
- Як Lactobacillus plantarum вже служить людині
Молочнокисла ферментація з Lactobacillus plantarum є найбезпечнішим способом досягти тривалого та безпечного зберігання продуктів харчування. Використання цього пробіотика також позитивно впливає на харчові та функціональні характеристики їжі. Наприклад, застосування штамів L. plantarum у виноробстві дозволяє покращувати органолептичні властивості вина.
Ферментація з цими бактеріями є хорошим способом підвищення вмісту вітамінів у харчових продуктах. Вона навіть дозволяє говорити про створення нових продуктів з корисними властивостями. Навіть там, де це, здавалося б, неможливо.
Наприклад, в результаті кількох досліджень було повідомлено про перспективу виробництва з допомогою даного пробіотика солодкої ферментованої (квашеної) картоплі, пробіотичного хліба. А також – соку та рибних ковбас зі зниженою здатністю до утворення некорисних біогенних амінів путресцину та кадаверину під час бродіння. Наразі досліджується і можливість створення за допомогою цих бактерій і так званих пробіотичних м’ясних ковбас.
В найближчому майбутньому фокус наукових досліджень буде зосереджений навколо можливості включення пробіотиків L. plantarum в ряд харчових продуктів для боротьби з поширеним білково-енергетичним недоїданням у світі.
- Як L. рlantarum впливають на наш організм?
А от позитивний вплив від вживання L. рlantarum на травну систему уже доведений.
Так, в ході нещодавнього європейського дослідження, 95% пацієнтів, що отримували ці бактерії, повідомили про суттєве зменшення симптомів подразненого кишечника.
Шведське дослідження показало, що застосування L. plantarum здатне зменшити рівень метеоризму. При цьому позитивний ефект від прийому цього пробіотика може зберігатися протягом року після припинення прийому препарату.
Доведено, що прийом L. plantarum зменшує і певні шлунково-кишкові проблеми, спричинені активним розвитком дріжджів у ШКТ під час лікування антибіотиками. Ця бактерія також сприяє зниженню рівня всмоктування важких металів з кишечника, зменшує накопичення металів у тканинах та знижує печінковий окислювальний стрес.
Нині вивчається ефективність застосування пробіотика для лікування таких недуг як хвороби Альцгеймера, Паркінсона, діабет, ожиріння, рак, гіпертонія, ускладнення хвороб сечостатевої системи та порушення з боку печінки.
Так, дослідження шведських вчених з Лундського університету 2001 року, показало, що у тварин, які отримували штам Lactobacillus plantarum 299v, покращувався стан печінки та зменшувалось запалення слизової шлунку.
Крім того, дослідження американських вчених вказують на те, що застосування названого пробіотика є високоефективним у запобіганні алергії на сою.
- В чому секрет корисної дії пробіотика
За відсутності кисню L. plantarum здатні здійснювати бродіння і перетворювати цукри на молочну кислоту.
Крім того, деякі їх штами можуть без проблем виживати в усьому ШКТ людини. І коли здорова колонія Lactobacillus plantarum живе в кишечнику, вона не дозволяє шкідливим бактеріям приєднатися до слизової оболонки і змагається з ними за поживні речовини. Не маючи їжі, шкідливі бактерії не мають і можливості розмножуватися, і, як наслідок, гинуть чи виводяться з організму. Натомість, усі критичні поживні речовини, вітаміни та антиоксиданти зберігаються.
Крім того, цей пробіотик також має рідкісну здатність виробляти лізин, незамінну амінокислоту. Та одне з найбільш захоплюючих застосувань для Lactobacillus plantarum ‒ це використання його для доставки терапевтичних сполук та білків до організму. Ця сфера досліджень із використанням бактерій є новою та її вивчення ще триває.
- Можливі побічної дії L. plantarum
Пробіотики, як правило, вживаються до або під час їжі та не викликають негативних наслідків. Втім, іноді певні побічні ефекти від Lactobacillus plantarum, все ж можуть проявлятися. Зазвичай це виглядає як невеликий дискомфорт травлення. В окремих випадках можуть спостерігатися шкірні реакції.
Найпоширеніші негативні симптоми, спричинені вживанням цих бактерій:
- діарея
- газ
- здуття живота
- судоми
- висипання
- вугрі
Симптоми побічної дії часто можуть виникати в перші дні прийому лактобактерій, коли змінюється мікрофлора кишечника. В таких випадках іноді рекомендують зменшити щоденне споживання пробіотиків. Наприклад, якщо ви приймали дві пробіотичні таблетки щодня, спробуйте зменшити дозування до однієї. Коли організм звикне до меншої порції, можна спробувати знову збільшити дозування. Або ж можна перейти на іншу марку препарату, поміняти виробника чи придбати пробіотичний препарат без пребіотиків. Це може допомогти зрозуміти, що саме викликає побічні ефекти: пробіотики чи пребіотики.
Деякі джерела зазначають також про необхідність підтримки детоксикаційних здатностей печінки на момент прийому пробіотиків. Зокрема, в цей час рекомендується обмежити вживання алкоголю, виконувати легкі фізичні вправи та збільшити в раціоні частку їжі, що містить волокна. Наприклад, їсти більше овочів, фруктів та горіхів.
Це також може спрацювати. Адже, всі симптоми побічної дії пробіотиків можуть бути ознаками перевантаження печінки.
Деякі виробники пробіотиків зазначають, що незначні реакції, як-то легке здуття живота, м'який пронос чи запор, є ознаками того, що корисні бактерії працюють та покращують середовище кишечника.
Втім, якщо негативні наслідки прийому пробіотиків надто виражені та зберігаються довше 14 днів, краще проконсультуватися з лікарем.
Джерела:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5994577/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6694436/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0740002015001884
- https://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_plantarum
- https://www.researchgate.net/publication/272415707_Lactobacillus_plantarum_An_overview_with_emphasis_in_biochemical_and_healthy_properties
- https://applied-research.ru/ru/article/view?id=5664
- https://probiotics.org/l-plantarum/