ДИСБАКТЕРІОЗ: ЯК ЗАХИСТИТИ КИШЕЧНИК ВІД ДИСБАЛАНСУ МІКРОФЛОРИ
Наш організм покритий невидимою біоплівкою мікроорганізмів. Бактерії, мікроскопічні грибки і найпростіші населяють нашу носоглотку, шкіру, кишечник і урогенітальний тракт. Незважаючи на те, що всіх нас з дитинства привчають мікробів не любити і всіляко знищувати («мий руки перед їжею, а то захворієш !»), деякі з них просто необхідні нам для життя.
«Хороші» мікроби активно беруть участь у перетравленні їжі , обміні речовин , підтриманні імунітету , захисті від хвороботворних і гнильних бактерій , навіть синтезі вітамінів всередині нашого тіла. Натомість - патогенні «погані» мікроби можуть бути причиною великої різноманітності захворювань [3,6,7].
Дисбактеріоз кишечника, або як ще його називають дисбіоз кишківника — це кількісні та якісні зміни в складі нормальної флори. Простими словами - порушення балансу «хороших» і «поганих» мікробів в кишечнику [4].
Стадії дисбактеріозу
Дисбаланс в мікрофлорі кишечника має 4 умовні стадії розвитку.
Латентна фаза – незначне зниження кількості захисних бактерій, до 80% від їх попередньої кількості. Клінічних проявів на даній стадії немає [8].
Пускова фаза – дефіцит біфідобактерій на фоні нормальної або зменшеної кількості лактобацил і зниженої їх кислото-утворюючої функції і розмноження стафілококів та грибів на фоні даних змін. Характерними є функціональні розлади травлення. Діарея або навпаки затримка калу, нудота [8].
Фаза агресії аеробної флори – посилене розмноження агресивної бактеріальної флори. Хворі скаржаться на діарею, часто зеленого кольору, погіршення самопочуття, діти стають в’ялими капризними [8].
Фаза асоціативного дисбіозу – глибоке, стійке розбалансування кишкового мікробіоценозу зі змінами кількісних відношень основних груп бактерій. Характерними є блідість шкірних покривів, дефіцит маси тіла, зниженням апетиту, та частими випорожненнями зеленого кольору з домішками слизу і гнилісним запахом [8].
Причини дисбалансу
У здорової людини більшість мікроорганізмів , які проживають в кишечнику , приносять користь - вони допомагають засвоювати їжу , захищають кишечник від шкідливих речовин , синтезують вітаміни , регулюють водно-сольовий баланс і роблять багато іншої корисної роботи. Також є умовно патогенні мікроорганізми, тобто потенційно шкідливі. Якщо дати саме цим мікробам розмножуватися, то це в підсумку може призвести до дисбактеріозу.
На перше місце в списку причин даного стану можна поставити, звичайно ж, прийом антибіотиків. Завдання цих ліків - знищувати хвороботворні бактерії. Але разом з ними препарати вбивають і «хороших» мікробів. Погано впливають на мікрофлору та інші ліки , в тому числі гормональні препарати і антидепресанти. Життєво небезпечною для мікроорганізмів є променева терапія, Різноманітні захворювання ШКТ (гастрити, коліти, панкреатити, деякі захворювання печінки) супроводжуються, як правило, порушенням мікрофлори кишечника. Крім того, ми самі знищуємо свої мікроорганізми незбалансованим харчуванням, консервантами та неякісними харчовими добавками [4, 5, 6, 7].
Одна з причин розвитку дисбіозу - стрес. І в розглянутій нами проблемі це твердження далеко не голослівне. Вчені проводили дослідження здоров'я космонавтів , перед тим як ті повинні були відправитися в космос. І кишечники цих сильних і абсолютно здорових людей, які правильно харчуються, були повністю стерильні. Космонавти відчували такий серйозний стрес перед польотом , що ніяке здорове харчування не допомогло їм зберегти мікрофлору організму. Харчування не допомогло їм зберегти мікрофлору організму [1].
Один з неконтрольованих факторів ризику - так звані ксенобіотики. Це випаровування важких металів ( ртуті , міді і т. д.) , якими дихають і жителі великих міст , і тварини , м'ясо і молоко яких ми вживаємо в їжу [2].
Пребіотики – це неперетравлювані компоненти їжі (наприклад , клітковина), які стимулюють ріст і активність корисних бактерій в кишечнику [4].
Пробіотики - це дієтичні добавки для підтримки здоров'я мікрофлори , що містять живі культури тих чи інших бактерій [4].
Синбіотики - це комплексні дієтичні добавки , які містять культури кількох живих бактерій в поєднанні з пребіотиками (наприклад олігосахаридами). У середньому в одному препараті може міститися від 5 до 10 штамів [4].
Площа людського кишечника становить близько 32 кв. м. і весь цей простір покритий біоплівками корисних бактерій, які беруть активну участь у життєзабезпеченні організму. Мікрофлора кишечника досить різноманітна (містить приблизно 300-500 видів) і всі її представники мають окремі функції. У шлунково - кишковому тракті однієї людини живе в 10 разів більше бактерій , ніж є власних клітин в організмі [5,6,9].
Література
- The microbiome: the forgotten organ of the astronaut’s body – probiotics beyond terrestrial limits Amir Ata Saei & Abolfazl Barzegari, Research Center for Pharmaceutical Nanotechnology, Astrobiology & Space Medicine Laboratory, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
- МОЛЕКУЛЯРНЫЕ И ГЕНЕТИЧЕСКИЕ МЕХАНИЗМЫ БИОТРАНСФОРМАЦИИ КСЕНОБИОТИКОВ И.С. ПОЛЯКОВА М.И. ЧУРНОСОВ С.П. ПАХОМОВ
- Surface area of the digestive tract, Scandinavian Journal of Gastroenterology. 2014; Early Online
- Дисбактериоз кишечника, Э.П. Яковенко, Кафедра гастроэнтерологии ФУВ РГМУ, журнал Лечебное дело, 2004
- Enteric Flora in Health and Disease, Francisco Guarner, Digestive System Research Unit, University Hospital Vall d’Hebron, Barcelona, Spain, 2006
- Overview of gut flora and probiotics, Wilhelm H. Holzapfel, Petra Haberer, Johannes Snel, International Journal of Food Microbiology,1998
- РОЛЬ НОРМАЛЬНОЙ МИКРОФЛОРЫ В ПОДДЕРЖАНИИ ЗДОРОВЬЯ ЧЕЛОВЕКА, Е.В. Симонова, О.А. Пономарева (Иркутский государственный медицинский университет, ректор – д.м.н., проф. И.В. Малов, кафедра микробиологии, зав. – д.м.н., проф. Р.В. Киборт)
- Современные методы диагностики дисбактериоза кишечника, Камалова Аэлита Асхатовна, Практическая медицина, ноябрь 2016
- Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota, Catherine A. Lozupone, Jesse I. Stombaugh, Nature, 2012