Для чого треба підтримувати нормальну мікрофлору кишечника?

Для чого треба підтримувати нормальну мікрофлору кишечника?

У нашому кишечнику знаходяться не тільки корисні мікроорганізми, а й умовно-патогенна і патогенна флора, під впливом якої частина білкової їжі піддається гниттю, а вуглеводної - бродінню. Продукти гниття і бродіння далі, всмоктуючись у кров, поширюються по організму і можуть чинити негативний вплив на роботу органів і систем. Печінка і нирки постійно працюють з посиленим навантаженням для того, щоб виводити з організму різні токсичні продукти метаболізм [1,2,3,6,7].

У результаті гниття білка утворюються такі шкідливі сполуки, як фенол, індол, скатол та аміак, які при нормальній роботі видільної системи знешкоджуються, але при найменших захворюваннях виникає ризик інтоксикації організму, що може відбитися серйозними проблемами для всіх органів і систем [4,5,6].

У разі інтоксикації, найбільш сильному шкідливому ефекту піддається головний мозок, оскільки нервова система є дуже вразливою. Людина швидше стомлюється, стає дратівливою, з'являється головний біль. У таких випадках важливо розпізнати справжню причину проблеми виправляти саме її [6].

Ще одним важливим нюансом, пов'язаним з кишковими токсинами, є те, що таке постійне отруєння прискорює процеси старіння всіх клітин організму [2].

На сьогоднішній день існує чимало способів боротьби з кишковими токсинами. Одним з найпростіших є підселення в кишечник спеціальних мікроорганізмів, які підтримують природну мікрофлору кишечника і пригнічують патогенну. Також природні біфідо- і лактобактерії чинять позитивний вплив на обмінні процеси в організмі [3,7].

До природної мікрофлори відносять кисломолочні мікроорганізми , які виробляють речовини, що пригнічують ріст патогенної флори. Тому в харчовому раціоні мають бути в достатній кількості кисломолочні продукти, особливо ацидофільні. Це запобігає розвитку гнильних процесів в організмі. Також можна використовувати різні пробіотики і закваски [3,7].

  

Література

  1. Gut flora in health and disease, Review, Francisco Guarner, Juan-R Malagelada, THE LANCET, 2003
  2. Aging, Dong Choon Park, Seung Geun Yeo, Department of Obstetrics and Gynecology, St. Vincent's Hospital, The Catholic University of Korea, Suwon, Korea, Department of Otolaryngology, College of Medicine, KyungHee University, Seoul, Korea, 2013
  3. ПРОБІОТИКИ – ПРОМОТОРИ ЖИТТЯ ХХІ СТОЛІТТЯ, С.О.Старовойтова, В.Ю. Горчаков.
  4. Tryptophan Biosynthesis and Methabolism: Biochemical and Molecular Genetics, Elaine R. Radwanski and Robert L. Last, Boyce Thompson lnstitute for Plant Research and Section of Genetics and Development, Cornell University, Tower Road, Ithaca, New York, 1995
  5. Skatole (3-Methylindole) Is a Partial Aryl Hydrocarbon Receptor Agonist and Induces CYP1A1/2 and CYP1B1 Expression in Primary Human Hepatocytes Martin Krøyer Rasmussen, Patrick Balaguer, Bo Ekstrand, Martine Daujat-Chavanieu, and Sabine Gerbal-Chaloin Bernhard Ryffel, 2016
  6. Синдром ендогенної інтоксикації в клініці внутрішніх хвороб (огляд літератури та власні спостереження) О.М. Радченко, М.О. Кондратюк
  7. РОЛЬ НОРМАЛЬНОЙ МИКРОФЛОРЫ В ПОДДЕРЖАНИИ ЗДОРОВЬЯ ЧЕЛОВЕКА, СИМОНОВА Е.В., ПОНОМАРЕВА О.А. – 2008