Ожиріння та дизбактеріоз

Ожиріння та дизбактеріоз

У всіх розвинутих країнах світах ми можемо спостерігати тенденцію до збільшення кількості людей з надлишковою вагою та ожирінням. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 1,9 млрд населення старше 18 років має надлишкову вагу і з них понад 650 млн – ожиріння. На це впливає ряд причин, адже ми бачимо і неправильне харчування, що включає споживання консервованих, рафінованих та вуглеводних продуктів, і дефіцит в продуктах харчування біологічно активних речовин, і глобальне зниження фізичної активності. В Україні також гострими проблемами є багаточисельні порушення серцево-судинної системи та значний розвиток цукрового діабету. І як ми знаємо, однією з причин цього є надлишкова вага, тобто ожиріння [1,2].

НА ПЕРШИЙ ПОГЛЯД ЗДАЄТЬСЯ, ЩО ОСНОВНОЮ ПРИЧИНОЮ ВИНИКНЕННЯ ОЖИРІННЯ Є ЛИШЕНЕПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ, ОДНАК НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗУЮТЬ, ЩО ВАЖЛИВУ РОЛЬ У РОЗВИТКУ ЦЬОГО ЗАХВОРЮВАННЯ НАЛЕЖИТЬ І НЕПРАВИЛЬНОМУ СКЛАДУ, І КІЛЬКОСТІ БАКТЕРІЙ В КИШЕЧНИКУ [7].

У дотриманні нормального стану регуляції жирового обміну важливе значення має підтримання якісного та кількісного складу мікрофлори кишечника. Вчені встановили, що порушення власної флори організму спостерігається і у хворих на серцево-судинні захворювання. Змінена мікрофлора порушує процеси обміну в організмі, впливає на синтез гормонів, викликає постійне відчуття голоду, провокує підвищення апетиту, що проявляється збільшенням маси тіла. Мікрофлора людей із зайвою масою тіла забирає енергію з продуктів харчування та перетворює її в жирові відкладення [4].

Велику проблему сьогодні також становить ожиріння серед дитячого населення [1,6].

Такий стан діти отримують не тільки у зв’язку з нераціональним харчування та частим споживання фастфуду. Причиною цього є зміни мікрофлори матері під час вагітності та грудного вигодовування, що пов’язано із споживанням антибактеріальних лікарських засобів та дієтичними порушеннями. Відомо, що грудне молоко є комплексом корисних речовин, який постійно змінюється і адаптується до віку дитини. Також воно є постійним джерелом материнської мікрофлори, що заселяє кишковий тракт дитини. Саме тому матерям під час вагітності та грудного вигодовування надзвичайно важливо у профілактичних цілях контролювати баланс кишкової мікрофлори [6].

Також пробіотики допоможуть попередити загрозу ожиріння у жінок після пологів.

Це підтверджено дослідженням вчених університету Турку (Фінляндія). Результати показали, що жінки, які приймають пробіотики відчувають себе відмінно та мають через рік низькі показники жиру на животі та ступінь ожиріння. Жирові відкладення в області живота, що є особливо шкідливими, були виявлені лише у 25% жінок, які приймали пробіотики, у порівнянні з 43% серед жінок, які тільки стежили за харчуванням [8,9].

Так звісно, з надлишковою вагою можна боротися різними методами. Це і лікувальне голодування, і чаї для схуднення, і очищення кишечнику за допомогою спринцівок, але дуже важливо забезпечити та наситити кишечник нормальною мікрофлорою. Саме тому дієтологи починають боротися з зайвою вагою, коли впевнені в якісному та кількісному стані мікрофлори організму. Корисні бактерії виконують ряд важливих функцій: вони виробляють ферменти, які допомагають перетравлювати їжу, відіграють роль в зниженні рівня холестерину, а також, що не менш важливо допомагають зменшувати рівень інтоксикації організму, так як витісняють бактерії які продукують токсичні речовини [10].

Використання пробіотиків на тлі надмірного харчування не тільки зменшує масу тіла, а також впливає на стан імунної системи. Оскільки молочнокислі бактерії стимулюють імунну систему, то відбувається і запобігання передчасному старінню [5]. Саме тому методику боротьби з дисбактеріозом використовують для ефективного зниження ваги [8,9].

Джерела інформації:

 

  1. 1. Ожирение и избыточный вес, Информационный бюллетень, Октябрь 2017 г.
  2. 2. Глобальная стратегия ВОЗ по питанию, физической активности и здоровью: руководство для стран по мониторингу и оценке осуществления, 2009.
  3. 3.Кишечна мікрофлора: вплив на неї пробіотиків та пребіотиків, В.М. Рудіченко та ін.  Ліки України, №9 (185) / 2014.
  1. 4. Gut Microbiota in Cardiovascular Health and Disease, W.H. Wilson Tang, Takeshi Kitai, Stanley L. Hazen, Circulation Research, March 31, 2017.
  2. 5. Вплив пробіотиків на реактивність і резистентність організму осіб похилого віку з метаболічним синдромом, Ю. В. Гавалко та ін., № 3 (83) 2015, Сучасна гастроентерологія.
  3. 6. Современные подходы к профилактике ожирения у детей А.А., Казань, Россия
  4. 7. Human gut microbes associated with obesity, Ruth E. Ley, Peter J. Turnbaugh, Samuel Klein, Jeffrey I. Gordon, NATURE, Vol 444, December 2006.
  5. 8. The impact of probiotic supplementation during pregnancy on DNA methylation of obesity-related genes in mothers and their children, Sanna Vähämiko, European Journal of Nutrition.
  6. 9. Probiotics May Help Ward Off Obesity, Study In Pregnant Women Suggests, European Association for the Study of Obesity, May 8, 2009.
  7. 10. Probiotics and prebiotics, World Gastroenterology Organisation Global Guidelines, 2011.