Вчені: Одноманітна мікрофлора кишечника - шлях до ожиріння і діабету

Вчені: Одноманітна мікрофлора кишечника - шлях до ожиріння і діабету

Низька різноманітність кишкових бактерій призводить до зайвої ваги, діабету, а також розвитку процесів запалення.

Cукупність мікроорганізмів, які «мешкають» у тілі людини і перевершують за кількістю власні клітини організму в десять разів, - це мікробіом. Зовнішні фактори значною мірою впливають на склад мікробіому кишечника. Серед іншого подібні зміни пов'язані з їжею, яку їсть людина, а також з відхиленнями в роботі організму, в числі яких значиться і ожиріння.

Еммануель ле Шательє, вчений з паризького Національного інституту агрономічних досліджень, спільно зі своїми колегами провів дослідження мікробіому громадян Данії, які страждають від надмірної повноти (169 осіб) і тих чия вага не перевищує норму (123 особи). У ході наукової роботи дослідники з'ясували, що чим «мізерніший» мікробіом, тим більше ймовірність, що людина має схильність до зайвих кілограмів, діабету, а також серцево-судинних захворювань. У той же час ті, в чиєму кишечнику відзначено велику різноманітність бактерій, подібних проблем не відчувають.

У результаті експерименту було встановлено, що серед випробуваних 23 відсотки людей зі зниженим різновидом бактерій в кишечнику. За словами вчених, їм вдалося визначити, як розрізняти, до якого з двох типів відноситься та чи інша людина: все визначає присутність лише декількох видів мікроорганізмів.

Орелі Котілард, співробітник Інституту здоров'я і медичних досліджень у Парижі, спільно зі своїми співробітниками підтвердив ті висновки, до яких прийшла група Еммануеля ле Шательє. Також вони провели дослідження, спрямоване на з'ясування того, як дієта впливає на збільшення різноманітності бактерій в кишечнику людини. Зокрема, в експерименті брали участь 38 осіб, які страждають ожирінням, а також 11 осіб з зайвою вагою. Всі вони дотримувалися низькокалорійної протеїнової дієти. Протягом шести тижнів обидві групи людей втрачали кілограми, а через такий же часу вони сиділи на дієті, яка повинна була закріпити отриманий результат. У результаті з'ясувалося, що дієта допомогла «внести різновид» у мікробіом тих учасників дослідження, у яких спочатку були відзначені низькі показники .

  

Джерела інформації:

  1. Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers, Emmanuelle Le Chatelier, Trine Nielsen, Junjie Qin, Edi Prifti, Falk Hildebrand, Gwen Falony, Mathieu Almeida, Manimozhiyan Arumugam, Jean-Michel Batto, Sean Kennedy, 2013
  2. 2. Dietary intervention impact on gut microbial gene richness, Aureґlie Cotillard, Sean P. Kennedy, Ling Chun Kong, Edi Prifti, Nicolas Pons, Emmanuelle Le Chatelier, Mathieu Almeida, Benoit Quinquis, 2013