Lactobacillus bulgaricus (Болгарська паличка)

Lactobacillus bulgaricus (Болгарська паличка)

Йогуртова бактерія

Одна з двох бактерій, котра приймає участь у перетворенні молока в йогурт. Разом з бактерією S. Thermophilus, болгарську паличку використовують у виробництві йогурту. І вона дійсно виглядає як «паличка» під мікроскопом [2].

 Таку назву вона отримала завдяки тому, що була відкрита саме в Болгарії. Честь відкриття бактерії «Lactobacillus bulgaricus» належить болгарському мікробіологу Стамену Григорову, який вперше виявив її в молочному продукті під назвою йогурт. Після цього в своїй популярній роботі «Продовження життя» її описав всесвітньовідомий лауреат Нобелівської премії Ілля Мечніков [3].

 Саме тому  Болгарію вважають Батьківщиною класичного йогурту.

Місцеве населення вживало цей корисний продукт набагато раніше, ніж він став нашою щоденною стравою. В Болгарії йогурт називають «кисело мляко» і вважають, що йогурт це лише молоко плюс органічні закваски.

Cправжній йогурт вважається традиційним болгарським символом і продуктом. У 2007 році там навіть відкрили музей болгарського йогурту, що розташований в селі де народився Стамен Григоров. «Кисело мляко» додають у безліч страв. Він має густу консистенцію і свій неповторний смак.

Характеристики бактерії Lactobacillus bulgaricus

 Lactobacillus bulgaricus - відома як корисна природна лактобактерія, що є складовою нормальної мікрофлори кишечника.

Вона є кислотостійкою допомагає нам в ферментації і засвоєнні молочних продуктів. А також входить до складу багатьох дієтичних добавок-стартерів, які використовуються для формування і підтримання нормального балансу корисних бактерій [5].

 Пробіотики, включаючи Lactobacillus bulgaricus, знаходяться в деяких йогуртах та інших молочних продуктах, таких як кефір, кумис, тощо. Також вони зустрічаються і в традиційних японських продуктах, таких як місо-суп та приправах, що готуються шляхом бродіння рису, ячменю та сої [6,7].

Здоровий організм сам регулює кількість «дружніх бактерій» і як правило вони вміло справляються з шкідливими. Але бувають порушення, які потребують нашого втручання. Коли виникають проблеми з травленням (здуття, метеоризм) можна вживати натуральні йогурти, які можна зробити в домашніх умовах чи скористатися сучасною дієтичною добавкою Лактіалє [1,8].

Дисбаланс

Нормальний баланс мікрофлори відіграє важливу роль в посилення імунної системи, захисті від певних захворювань та допомогає при травленні.

Часто ми стикаємося з обставинами, які порушують розподіл нормальних і патогенних бактерій в нашому кишечнику. Наприклад прийом антибіотиків або інші стани, які супроводжуються зниженням загального або місцевого імунітету, харчові отруєння та ін. Тоді й виникають наслідки:

 - діарея

- запальні захворювання кишечнику

- кишкові інфекції [8].

 Профілактика

Щоб уникнути розладів травлення та захворювань шлунково-кишкового тракту, необхідно притримуватись простих правил:

  • Здоровий спосіб життя(усунення шкідливих звичок, дотримання правил гігієни, боротьба з малорухливим способом життя)
  • Профілактика та своєчасне звернення до лікаря при виникненні ГРВІ, та інших захворювань.
  • Використання антибіотиків та інших лікарських засобів лише за призначенням лікаря.
  • Дієта (включає велику кількість харчових волокон, натуральних кисломолочних продуктів, зменшення споживання жареної та жирної їжі)  [9,10,11].

 

Рецепт болгарського йогурту, для приготування в домашніх умовах:

- Якісне натуральне молоко (через консерванти йогурт може гірчити)

- Живі йогуртові закваски (Lactobacillus bulgaricus - болгарська паличка і Streptococcus thermophilus - термофільний стрептокок). Можна купити в аптеці або в магазині.

 

Перекип’ячене або пастеризоване молоко остудити до приблизно 40 градусів, бо вже у 50 градусах живі бактерії гинуть. Додаємо в молоко суміш бактерій у кількості, згідно інструкції. Далі розливаємо у йогуртниці або переливаємо в інший скляний посуд, замотуємо в ковдру і залишаємо на 6-12 годин. Можна також  взяти термос.

Якщо ви використовуєте йогуртницю, то молоко скваситься швидше. Краще смакує охолодженим, тому рекомендуємо готовий йогурт помістити на годину-дві в холодильник.

 

Також допомогти кишечнику можна сучасним синбіотиком ЛАКТІАЛЄ.[1]

 

ЛАКТІАЛЄ - сучасна дієтична добавка, який містить комплекс семи корисних бактерій – біфідобактерій (включаючи Lactobacillus bulgaricus), лактобактерій, які необхідні для нормальної робити кишечника здорової людини. Містить близько мільярда живих культур разом з сполуками, що сприяють росту природного рівня корисних бактерій.[1]

 

Список використаних джерел

  1. 1. Листок вкладиш до дієтичної добавки Лактіалє
  2. 2. Yogurt: Technology and Biochemistry A. Y. TAMIME and H. C. DEETH, 1980
  3. 3. Probiotics: 100 years (1907-2007) after Elie Metchnikoff’s Observation Kingsley C. Anukam PhD, MHPM and Gregor Reid PhD, MBA, ARM, CCM, Formatex 2007
  4. 4. Yogurt and gut function1,2 Oskar Adolfsson, Simin Nikbin Meydani, and Robert M Russell, American Journal of Clinical Nutrition, 2004
  5. 5. JGI Genome Portal, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ATCC BAA-365
  6. 6. Traditional healthful fermented products of Japan, Yoshikatsu Murooka, Mitsuo Yamshita, 2008
  7. 7. Sources, isolation, characterisation and evaluation of probiotics Luis Fontana, Miriam Bermudez-Brito, Julio Plaza-Diaz, British Journal of Nutrition, 2013
  8. 8. Gut Microbiota in Health and Disease INNA SEKIROV, SHANNON L. RUSSELL, L. CAETANO M. ANTUNES, AND B. BRETT FINLAY, American Physiological Society, 2010
  9. 9. Мириджанян Г. М., Мардиян М. А., Даниелян Л. М., Факторы риска и профилактика заболеваний верхних отделов желудочно-кишечного тракта у подростков, Медицина: вызовы сегодняшнего дня: материалы Междунар. науч. конф., июнь 2012
  10. 10. Ронжин И. В., Пономарева Е. А., Статистика заболеваний желудочно-кишечного тракта: причины, симптомы, профилактика, Молодой ученый, 2015
  11. 11. Antibiotic-Associated Diarrhea, John G. Bartlett, M.D., New England Journal of Medicine, 2002