Lactobacillus casei (лактобактерії казеі)

Lactobacillus casei (лактобактерії казеі)

Lactobacillus casei - це тип бактерій, який природно зустрічається в кишківнику людини, а також у жіночих статевих органах.  Лактобактерії містяться в ферментованих продуктах, таких як йогурт. У той час, коли люди помилково звинувачують  деякі бактерії у проблемах зі здоров’ям,  Lactobacillus Casei або L. сasei (якщо скорочено) виступає  «хорошим поліцейським»  для організму. Її  дії в якості пробіотика спрямовані на позитивний вплив на здоров'я людини.

Тип бактерій

Lactobacillus casei - це один з видів Lactobacillus, група мікроорганізмів або бактерій, що включає багато видів. Лактобактерії  різного типу можна знайти в травній системі людини та сечовивідних шляхах. Вони також зустрічаються в ферментованих продуктах, таких як квашена капуста та маринади, і використовуються для виготовлення йогурту та сирів.

Як пробіотичні бактерії, Lactobacillus casei можуть бути корисними для здоров'я людини в декількох напрямках

Переваги для шлунково-кишкового тракту

Виявлено, що різні штами Lactobacillus є ефективними у складі комплексного лікування захворювань шлунково-кишкового тракту. Можуть використовуватися як самостійний штам або у поєднанні з іншими пробіотиками. У дослідженні, опублікованому в 2003 році в «Канадському журналі гастроентерології та гепатології» пацієнти з хронічними закрепами спостерігали значне поліпшення при щоденному вживанні напою, який містить Lactobacillus Casei [2].

 У дослідженні 2007 року, опублікованому в журналі «BMJ," у пацієнтів лікарень, які споживали напій, що містить L. Casei, L. Bulgaricus і S. Thermophilus бактерії було менше випадків  діареї, асоційованої з прийомом антибіотиків [3].

Інші переваги для здоров'я

Баланс бактерій в кишечнику людини може впливати на метаболічні фактори, такі як вага та рівень інсуліну. У дослідженні, опублікованому в «Журналі прикладної мікробіології» в 2011 році показали, що Lactobacillus Casei штам Shirota змінили склад бактерій кишечника у тучних мишей таким чином, що це призвело до підвищення резистентності до інсуліну [4]. Дослідження 2011 року, опубліковане в " Міжнародному журналі клінічна імунологія", показало, що засоби з L. Casei у складі можуть пом'якшити симптоми ревматоїдного артриту [5].

 Lactobacillus Casei в раціоні

Одним з найпоширеніших дієтичних джерел Lactobacillus casei є йогурт. Коли йогурт зроблений певним чином, він зберігає живі культури бактерій, такі як Lactobacillus casei та Lactobacillus acidophilus. Щоб дізнатись, чи вміст йогурту містить ці культури, перегляньте етикетку та знайдіть відповідний напис.

Психологічні навантаження, такі як, наприклад cтрес і недосипання при підготовці до складання іспиту можуть спричинити зниження реакції імунної системи та підвищити чутливість організму до інфекцій та хвороб. Один із способів протидіяти такому пригніченню імунної системи полягає в тому, щоб забезпечити організм  молочнокислими бактеріями, які сприяють підвищенню реакцій імунної системи. Ця ідея була досліджена шляхом пропонування ферментованого молока студентам, які відвідують університет у Мадриді, Іспанія. Контрольна група випивала 200 мл напівсолодкого молока щодня, а експериментальна група вживала дві по 100 мл порції ферментованого молока з культурами L. Casei.

Цей експеримент проводився протягом 9 тижнів, де 3 тижні були періодами академічної експертизи. Дослідження показало, що не було зниження клітин імунної системи (лімфоцитів, білих кров'яних клітин тощо), що вказує на те, що ферментоване молоко з L. casei сприяло зупинці пригнічення імунної системи навіть під час стресу [6].

 Нові можливості - поєднати корисне зі смачним

Використання молочнокислих бактерій, таких як Lactobacillus casei у харчових продуктах, сприятиме покращенню корисного впливу на здоров'я людини через його численні переваги. Введення молочнокислих бактерій у чорний шоколад  дозволить споживачам бути здоровими та насолодитися смаколиком. Цей досвід стане новим підходом до виробництва харчової продукції . Такий незвичний шоколад є менш калорійним і більш корисним.

Дослідження також проводилось з контролем зберігання шоколадної пасти, щоб переконатись, що молочнокислі бактерії ще живі та не втратили свої корисні функції протягом 12 місяців. Потім шоколад  оцінювався за формою, кольором, текстурою, смаком, тощо. Результати показали, що для шоколадного батончика оптимальна активність молочної кислоти спостерігається при зберіганні його в холодильнику (близько 4ºС). Крім того, шоколадні батончики повинні бути захищені від прямого доступу кисню, бо він вбиває бактерії.

Дослідження показує, що молочнокислі бактерії можуть бути включені в шоколадні батончики, не змінюючи смак шоколаду.

Таким чином, будь-який продукт харчування може містити такі потрібні нам лактобактерії.

Але поки наші виробництва до цього дійдуть, ми маємо подбати про мікрофлору кишківника. Бо він, як відомо, найбільший за розміром орган, де формується імунна система [8,9].

Враховуючи такі фактори впливу на імунітет, як наслідки прийому антибіотиків, забруднене повітря, хронічна втома, вживання алкоголю, стреси, ми розуміємо що потрібно допомогти організму поповнити запаси лактобактерій. Для цього і розроблений сучасний синбіотик Лактіалє [1,7,10].

 Джерела інформації:

  1. 1. Листок-вкладиш до дієтичної добавки Лактіалє.
  2. 2. Probiotic beverage containing Lactobacillus casei Shirota improves gastrointestinal symptoms in patients with chronic constipation, Corinna Koebnick, Can J Gastroenterol 2003.
  3. 3. Use of probiotic Lactobacillus preparation to prevent diarrhoea associated with antibiotics: randomised double blind placebo controlled trial, Mary Hickson, BMJ, 2007.
  4. 4. Beneficial effect of oral administration of Lactobacillus casei strain Shirota on insulin resistance in diet-induced obesity mice, Naito E, J Appl Microbiol, 2011.
  5. 5. Lactobacillus casei reduces the inflammatory joint damage associated with Collagen-Induced Arthritis (CIA) by reducing the pro-inflammatory cytokines Lactobacillus casei: COX-2 inhibitor, Sarika Amdekar, J Clin Immunol, 2011.
  6. 6. The effect of milk fermented by yogurt cultures plus Lactobacillus casei DN-114001 on the immune response of subjects under academic examination stress, Ascensión Marcos, European Journal of Nutrition,
  7. 7. The Probiotic Bacterium Lactobacillus casei induces activation of the Gut Mucosal Immune System through innate immunity, C. Maldonado Galdeano, Clinical and Vaccine Immunology, 2006.
  8. 8. Dried Probiotics for Use in Functional Food Applications, Karla Bigetti Guergoletto, Inrech open science, 2012.
  9. 9. Anatomical basis of tolerance and immunity to intestinal antigens, Allan McI. Mowat, Nature Reviews Immunology, 2003.
  10. 10. Використання сучасного синбіотика Лактіалє при бактеріальних кишкових інфекціях у дітей, С.В. Кузнєцов, Т.О. Кірсанова, Харківський національний медичний університет, Здоров’я України, лютий 2014.