Lactobacillus rhamnosus (лактобактерії рамнозус)

Lactobacillus rhamnosus (лактобактерії рамнозус)

Що таке Lactobacillus rhamnosus?

Lactobacillus rhamnosus - це вид грам-позитивної , факультативно анаеробної лактобактерії, яка є частиною нормальної мікрофлори кишківника. Виділяється з слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, ротової порожнини здорових людей. Також присутня у жіночих сечовивідних шляхах.

Даний вид бактерій налічує велику кількість штамів, кожен з яких має певні особливості. Однак загалом більшість функцій даного виду є спільними [29].

Ця лактобактерія вважається безпечною та широко використовується у виробництві харчових продуктів та харчових добавок [28].

Які продукти містять Lactobacillus rhamnosus?

Деякі штами цього виду продаються як пробіотики та / або зустрічаються у молочних продуктах, таких як йогурт, сир та ферментовані молочні продукти. Деякі штами можна зустріти в ферментованих м'ясних продуктах, ферментованих сухих ковбасах і ферментованих соєвих сирах (особливо в Південно-Східній Азії). Також цей вид бактерії широко застосовується у промисловості [28].

Ця корисна бактерія міститься в твердих сирах. Наприклад, дослідження  сиру Пармеджано Реджано показало, що при його виготовленні на різних стадіях там присутні аж 66 різних штамів даного виду. Який смачний спосіб отримати корисні бактерії [27]!

Серед багатьох інших переваг для здоров'я, L. rhamnosus збалансовує імунну систему і може полегшити алергію та дерматит [17,22,23].

Перерахуємо переваги для здоров’я, що спричиняє Lactobacillus rhamnosus:

  • допомагає зменшити вагу та боротися з ожирінням [1]
  • має протизапальні властивості [2]
  • покращує показники печінки у дітей з ожирінням та дисфункцією печінки [3,4]
  • захищає від ожиріння, викликаного дієтою з високим вмістом жиру, і знижує інсулінорезистентність (недостатня біологічна відповідь клітин на дію інсуліну) [4]
  • знижує рівень холестерину в крові, також зменшує вміст жиру в печінці [4]
  • має антидіабетичний ефект. Додатково покращує толерантність організму до глюкози та підвищує чутливість до інсуліну [5,6]
  • захищає від впливу алкоголю та інших захворювань печінки, збільшуючи рівень корисних бактерій в дистальному відділі тонкого кишечника та зменшуючи накопичення жиру в печінці [7]
  • може зменшувати тривалість діареї, особливо у дітей. Також було відзначено зменшення ризику розвитку шлунково-кишкових інфекцій [9]
  • лікування бактерією L. rhamnosus зменшило ризик виникнення антибактеріальної діареї у пацієнтів, які отримували антибіотики з 22,4% до 12,3% [8]
  • зменшує інтенсивність діареї  при ротавірусних інфекціях та симптомах гастроентериту у дітей; вид бактерій L. rhamnosus добре переноситься  і розглядається як безпечний такими організаціями як FDA та EFSA. [10,11,12]
  • rhamnosus відіграє роль в запобіганні бактеріальним  інфекціям [11,12]
  • сприяє загоєнню виразок [13]
  • Rhamnosus ефективна для пацієнтів із синдромом подразненого кишківника [14]
  • може зменшувати частоту та інтенсивність абдомінального болю у дітей з ентеритом [14]
  • є корисною для порожнини рота. L. rhamnosus знижує рівень бактерій, що викликають каріес [16]
  • підвищує імунітет [17]
  • протидіє пневмококовій інфекції [18]
  • rhamnosus може подолати патогенний штам Salmonella enterica [19]
  • має потенційний ефект для попередження виникнення астми [20,21]
  • потенційно ефективна для попередження появи харчової алергії [22]
  • має сприятливу дію на шкіру. Запобігає виникненню вугрів, прищів [23]
  • rhamnosus сприяє значному зниженню симптомів атопічної екземи у дітей [24]
  • ефективна при купіруванні симптомів атопічного дерматиту після 8-тижневого лікування серед дітей у віці 4-48 місяців [25]
  • є корисною під час вагітності. Дослідження харчових добавок для вагітних, що містили L. rhamnosus,  показали що бактерія сприяє нормалізації балансу мікрофлори, що у свою чергу знижує ризик появи депресії та тривоги в післяродовому періоді [27]
  • є одним з найбільш вивчених пробіотичних штамів [15]

 

Джерела інформації:

  1. 1. Effect of Lactobacillus rhamnosus CGMCC1.3724 supplementation on weight loss and maintenance in obese men and women, Marina Sanchez et al, British Journal of Nutrition, 2013.
  2. 2. Studies on anti-inflammatory and analgesic properties of Lactobacillus rhamnosus in experimental animal models, Sarika Amdekar and Vinod Singh, J Complement Integr Med, 2016.
  3. 3. Effects of Lactobacillus rhamnosus Strain GG in Pediatric Obesity-related Liver Disease, Pietro Vajro, Original Article: Hepatology and Nutrition, 2011.
  4. 4. Protective effects of Lactobacillus rhamnosus GG against dyslipidemia in high-fat diet-induced obese mice, Bobae Kim, Kun-Young Park, Yosep Ji, Soyoung Park, Wilhelm Holzapfel, ChangKee Hyun, Biochemical and Biophysical Research Communications, 2016
  5. 5. Lactobacillus rhamnosus NCDC17 ameliorates type-2 diabetes by improving gut function, oxidative stress and inflammation in high-fat-diet fed and streptozotocintreated rats S. Singh, R.K. Sharma, S. Malhotra, R. Pothuraju and U.K. Shandilya, Beneficial Microbes, 2017.
  6. 6. Lactobacillus rhamnosus GG improves glucose tolerance through alleviating ER stress and suppressing macrophage activation in db/db mice, KunYoung Park, J. Clin. Biochem. Nutr., 2015
  7. 7. Lactobacillus GG Treatment Ameliorates Alcohol-induced Intestinal Oxidative Stress, Gut Leakiness, and Liver Injury in a Rat Model of Alcoholic Steatohepatitis, Christopher B. Forsyth, Alcohol, 2009.
  8. 8. Systematic review with meta-analysis: Lactobacillus rhamnosus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea in children and adults, Szajewska H, Kołodziej M, Aliment Pharmacol Ther 2015.
  9. 9. Probiotics for treatment of acute diarrhoea in children: randomised clinical trial of five different preparations, Roberto Berni Canani, Big Medical Journal, 2007
  10. 10. Probiotics and Atopic Dermatitis: An Overview, Irfan A. Rather, Frontiers in Microbiology, 2016
  11. 11. Efficacy of probiotic use in acute rotavirus diarrhea in children: A systematic review and meta-analysis, Elaheh Ahmadi, Caspian J Intern Med, 2015.
  12. 12. Agency Response Letter GRAS Notice No. GRN 000288; Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to Lactobacillus rhamnosus GG and maintenance of defence against pathogenic gastrointestinal microorganisms pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/20061 EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy .
  13. 13. Potential role of probiotics in the management of gastric ulcer (Review), Ghalia Khoder, Experimental and therapeutic medicine, 12: 3-17, 2016.
  14. 14. Ehealth: Low FODMAP diet vs Lactobacillus rhamnosus GG in irritable bowel syndrome Natalia Pedersen, World J Gastroenterol, 2014.
  15. 15. Colonization of Lactobacillus rhamnosus GG in the oral cavity, Yli-Knuuttila H, Oral Microbiology Immunology, 2006.
  16. 16. Effect of Long-Term Consumption of a Probiotic Bacterium, Lactobacillus rhamnosus GG, in Milk on Dental Caries and Caries Risk in Children, L. Näsea, Karger AG, Basel, 2001.
  17. 17. Probiotic Lactobacillus rhamnosus GG Modulates the Mucosal Immune Response in Giardia intestinalis-Infected BALB/c Mice, Nisha Goyal, Original Article, 2012.
  18. 18. Lactobacillus rhamnosus CRL1505 beneficially modulates the immunocoagulative response after pneumococcal infection in immunocompromised malnourished mice, Hortensia Zelaya, Can. J. Microbiol, 2013.
  19. 19. pH-, Lactic Acid-, and Non-Lactic Acid-Dependent Activities of Probiotic Lactobacilli against Salmonella enterica Serovar Typhimurium, Domitille Fayol-Messaoudi, American Society for Microbiology, 2005.
  20. 20. The Effects of Lactobacillus rhamnosus on the Prevention of Asthma in a Murine Model, Jinho Yu, Allergy Asthma Immunol Res. 2010.
  1. 21. Asthma Prevention by Lactobacillus Rhamnosus in a Mouse Model is Associated With CD4+, CD25+, Foxp3+ T Cells, Seong-Ok Jang, Allergy Asthma Immunol Res. 2012.
  2. 22. The Potential Therapeutic Efficacy of Lactobacillus GG in Children with Food Allergies, Roberto Berni Canani, Pharmaceuticals, 2012.
  3. 23. Supplementation with Lactobacillus rhamnosus SP1 normalises skin expression of genes implicated in insulin signalling and improves adult acne, Fabbrocini G, Benef Microbes, 2016.
  4. 24. Lactobacillus Rhamnosus Cell Lysate in the Management of Resistant Childhood Atopic Eczema, Ba X. Hoang, Inflammation & Allergy - Drug Targets, 2010.
  5. 25. Evaluation of efficacy and safety of Lactobacillus rhamnosus in children aged 4–48 months with atopic dermatitis: An 8-week, double-blind, randomized, placebo-controlled study, Author links open overlay panelYi-JieWu, Journal of Microbiology, Immunology and Infection, 2017.
  6. 26. Effect of Lactobacillus rhamnosus HN001 in Pregnancy on Postpartum Symptoms of Depression and Anxiety: A Randomised Double-blind Placebo-controlled Trial, Slykerman RF, EBioMedicine. 2017.
  7. 27. Evaluation of genetic polymorphism among Lactobacillus rhamnosus non-starter Parmigiano Reggiano cheese strains, Claudio Giorgio Bove, International Journal of Food Microbiology, 2011.
  8. 28. Dry sausage fermented by Lactobacillus rhamnosus strains, Erkkilä S, Int J Food Microbiol. 2001.
  9. 29. The Variable Regions of Lactobacillus rhamnosus Genomes Reveal the Dynamic Evolution of Metabolic and Host-Adaptation Repertoires, Ceapa C, Genome Biol Evol, 2016.