Lactobacillus rhamnosus GG (бактерії LGG)

Lactobacillus rhamnosus GG (бактерії LGG)

Lactobacillus rhamnosus GG – лактобактерія, яка природно існує в організмі людини, переважно в кишечнику та урогенітальному тракті [2].

Виявляється, що це вид молочнокислої бактерії, яку було виділено з кишечника здорової людини у 1983 американськими вченими Шервудом Горбачем та Баррі Голдіном. Тому Lactobacillus GG це скорочено від лактобактерія Горбача-Голдіна [3].

Про цей пробіотик було написано  887 публікацій та створено 58 патентів, тому він вважається одним з найбільш досліджених у світі [2].

Lactobacillus rhamnosus GG використовується як пробіотик або "дружня бактерія" для запобігання росту шкідливих бактерій у кишечнику [1,2,3].

Lactobacillus rhamnosus GG використовують  як додаткову дієтичну добавку при лікуванні та профілактиці діареї, адже відомо, що вона покращує бар’єрну функцію кишечника [1].

Ця лактобактерія позитивно зарекомендувала себе в зменшенні проявів кишечних колік у дітей, а також як добавка, що істотно знижує побічні ефекти від прийому антибіотиків у дітей та дорослих [1].

Якщо ви часто подорожуєте, то в вашій аптечці не зайвою буде упаковка Лактіалє GG, яка містить Lactobacillus rhamnosus. Вживання цього виду бактерій - чудова профілактика від "діареї мандрівника". Ті, хто подорожує в теплі країни, зверніть особливу увагу [1].

Пробіотик з Lactobacillus rhamnosus GG у своєму складі може застосовуватися разом з препаратами при комплексному лікуванні синдрому подразненого кишечника (адже зменшує частоту і вираженість прояву болів) та виразкового коліту [1,4].

Також однією з основних властивостей Lactobacillus rhamnosus GG є підтримка імунної системи. Дослідженнями було доведено, що прийом Lactobacillus GG сприяє підтримці достатньої кількості циркулюючих антитіл в крові [1].

Основна увага приділялась дослідженням впливу Lactobacillus rhamnosus на дитячий організм. Адже він корисний при комплексному лікуванні діареї при ротавірусній інфекції, яка часто вражає маленьких дітей [5].

Також, дослідження показали, що Lactobacillus GG є ефективним пробіотиком для профілактики розвитку атопічного дерматиту у малюків [1].

Необхідно зазначити що вживання цієї лактобактерії у складі продуктів чи дієтичних добавок не є запорукою одужання. Лікарі застосовують добавку як допоміжний засіб для посилення дії препаратів та підтримки організму.

Lactobacillus rhamnosus GG часто продається як додаток до основного раціону людини, наприклад у вигляді дієтичної добавки Лактіалє GG [1].

Лактіалє GG можна приймати для профілактики та у комплексному лікуванні певних захворювань. Але дуже важливою є попередня консультація в лікаря. При цьому доцільно розповісти спеціалісту про свої хронічні захворювання, ознайомити його з переліком препаратів, що приймаєте. Обов’язково зазначити на що у вас алергія, адже Лактіалє GG не слід застосовувати людям, що мають підвищену чутливість до компонентів продукту.

Вчені все ще досі досліджують механізми дії різних пробіотиків. 

Загальні властивості пробіотиків, які вже досліджені[6]:

  • покращують тонус імунної системи (підвищують рівень певних антитіл)
  • зменшують прояви запалення в кишечнику
  • запобігають появі шкідливих для людини бактерій в кишечнику
  • гальмують секрецію або знищують токсини, що виділяються деякими "патогенними" бактеріями в організмі людини
  • виробляють вітаміни групи В (необхідні для обміну речовин та запобігання анемії, яка виникає з дефіцитом вітамінів В6 та В12), а також підтримують здоровий стан шкіри та нервової системи.
  • зменшують прояви діареї, різного генезу, або використовуються в якості її профілактики.

 

Lactobacillus rhamnosus GG можна знайти у сучасній дієтичній добавці ЛАКТІАЛЄ GG – це сучасний пробіотик, який містить 5 мільярдів ліофілізованих життєздатних бактерій Lactobacillus rhamnosus GG [1].

Джерела інформації:

  1. 1. Листок-вкладиш до дієтичної добавки Лактіалє GG.
  2. 2. The Variable Regions of Lactobacillus rhamnosus Genomes Reveal the Dynamic Evolution of Metabolic and Host-Adaptation Repertoires, Corina Ceapa, Mark Davids, Jarmo Ritari,Genome Biology and Evolution, 2016
  3. 3. Towards a better understanding of Lactobacillus rhamnosus GG - host interactions, Marijke E Segersand Sarah Lebeer, Microbial Cell Factories, 2014
  4. 4. Efficacy of Lactobacillus GG in maintaining remission of ulcerative colitis, A. ZOCCO, L. ZILERI DAL VERME, F. CREMONIN, Alimentary Pharmacology and Therapeutics, 2006
  5. 5. Efficacy of Lactobacillus GG in prevention of nosocomial diarrhea in infants Hanna Szajewska, Maria Kotowska, Jacek Z. Mrukowicz, THE JOURNAL OF PEDIATRICS, 2001
  6. 6. Probiotics in human disease, Erika Isolauri, The American Journal of Clinical Nutrition, 2001