Пробіотики: що це та навіщо вони?

Пробіотики: що це та навіщо вони?

Сьогодні полиці аптек виглядають не гірше, ніж у продуктових магазинах. Різнокольорові пігулки у блістерах, яскраві коробки, розмаїття форм та розмірів пластикових склянок – все це пропонують виробники ліків та вітамінів. Пробіотики займають свій сегмент, а рекламні слогани гарантують нам швидке одужання після прийому антибіотиків, відновлення мікрофлори кишківника після хвороби, усунення неприємних проявів (діарея, коліки, тощо).

Давайте розберемось, що таке пробіотики та з чим їх «їдять»

Довідка: пробіотики або ж еубіотики – це живі мікроорганізми, що прямо впливають на здоров’я людини, мають на меті забезпечити сприятливі умови у шлунково-кишковому тракті. Найчастіше до складу пробіотиків входять такі корисні – «дружні» бактерії, як  лактобактерії та біфідобактерії. У складі препаратів, що зареєстровані саме як пробіотики, завжди містяться корисні складові, за рахунок яких й створюються умови, небезпечні для усілякої патогенної флори.

Головна мета пробіотиків та пребіотиків – стати надійною перепоною шкідливим мікроорганізмам та поновити функціональні можливості кишківника.

Один із вчених – Р. Фуллер – зазначав, що пробіотиками можна вважати ті препарати та харчові добавки, які сприяють відновленню та нормалізації «рідної» кишкової флори у зазначений час. Враховуючи той факт, що молочнокислі бактерії використовуються в харчовій промисловості дуже давно, зокрема для того, щоб перетворювати лактозу на молочну кислоту (кефір та інші продукти), немає жодних сумнівів в їх користі. Отже, пробіотики та пребіотики, що додаються у раціон людини у вигляді препаратів та БАДів, відіграють важливу роль у здоровому харчуванні та створенні належних умов для функціонування системи травлення та інших [1,3,4,5].

 Пробіотики для дорослих та дітей 

Чим швидше йде розвиток харчової промисловості, тим більше на полицях крамниць продуктів, харчова цінність яких низька. Натомість саме пребіотики та пробіотики – добавки, що дозволяють зменшити ризик негативного впливу на організм. Пробіотики відносно бюджетні, що стає у пригоді, коли треба відновлюватись після антибіотикотерапії. Приймаючи їх за схемою, можна відчути на собі їх ефект [2,3,5].

 В яких випадках їх варто чи рекомендовано застосовувати:

  • При застосуванні антибіотиків, що так чи інакше пригнічують активність корисних бактерій кишківника.
  • Після перенесених захворювань з метою покращення опірності організму. Оскільки імунні клітини формуються в кишківнику, то загальний стан імунітету напряму залежить від стану мікробіоценозу.
  • При проявах дисбактеріозу (дисбіозу), таких як діарея, закрепи, здуття, метеоризм (дорослі та діти).
  • У комплексному лікуванні кишкових інфекцій  з метою усунення інтоксикації та діареї.
  • При інших потребах, серед яких зміна раціону харчування.
  • У подорожах, особливо по екзотичних країнах (відсутність якісної питної води, стреси, антисанітарія) [3,5,6].

Вибір пробіотика чи групи препаратів – справа кожного.

Сучасний ринок даних засобів достатньо великий, тому треба знати, на що варто звернути увагу при виборі пробіотика. Основний пункт – це вимоги, яким повинен відповідати препарат:

Склад пробіотиків

Скільки і які бактерії входять в пробіотик (це мають бути корисні бактерії, притаманні здоровій мікрофлорі кишківника, переважно лакто- та біфідобактерії).

Дія пробіотиків

Бактерії повинні володіти антагоністичними властивостями відносно патогенних мікроорганізмів.

Антибіотикостійкість бактерій, які входять до складу пробіотика

Це дозволить застосовувати пробіотик паралельно з антибіотиком для попередження негативного впливу антибіотика на мікрофлору кишківника.

Стійкість до агресивних факторів

Наприклад, до кислотності (дія жовчних кислот).

Безпека

Препарат має бути сертифікованим та продаватися в аптеках.

Отже, пробіотики – це важливі «помічники» нашого організму, застосування яких сприяє покращенню стану мікрофлори та її важливих функцій [3,6].

Джерела:

  1. 1. Probiotics - From Metchnikoff to bioactives, T. Vasiljevic, 2008
  2. 2. The Role of Probiotic Cultures in the Control of Gastrointestinal Health, Rial D. Rolfe, 2000
  3. 3. Глобальные практические рекомендации Всемирной Гастроэнтерологической Организации, Пробиотики и пребиотики, Февраль 2017.
  4. 4. Probiotics, prebiotics, and synbiotics—approaching a definition, Jürgen Schrezenmeir, 2001
  5. 5. Пробиотики и пребиотики Общие практические рекомендации Всемирной гастроэнтерологической организации 2011, Ліки України, №7 (163) / 2012.
  6. 6. Пробиотики, пребиотики и метабиотики в коррекции микроэкологических нарушений кишечника, М.Д. Ардатская, Медицинский совет 2015, № 13.