ЯКІ ПРОБЛЕМИ ВИРІШУЮТЬ ПРОБІОТИКИ У НОВОНАРОДЖЕНИХ
На сьогоднішній день вважають, що малюк народжується стерильним, і відразу після народження починається заселення його макроорганізму (шкіра, всі слизові – дихальна система, травна, сечовидільна тощо) мікроорганізмами. І саме від початку закладається основа того, а як буде відбуватись розвиток дитини надалі. Адже відомо, що мікрофлора має визначний вплив на весь організм. Особливо це стосується травної системи. Мікрофлора кишечника відповідає за формування імунного захисту, належне перетравлення та засвоєння поживних речовин, синтез ряду вітамінів і впливає на розвиток дитини весь час.
Мікрофлора новонародженого формується поступово, і триває цей процес до дво-трирічного віку. За складом переважають біфідобактерії та лактобактерії. Тому для того, щоб мікрофлора новонародженого формувалась відповідно до її потреб, важливим є раннє годування груддю (в перші 30 хвилин після народження, якщо нема протипоказів з боку матері або дитини), цілодобово перебування з мамою та виключно годування груддю в перші 6 місяців життя. Грудне молоко є джерелом не тільки поживних речовин, з ним новонароджений отримує від мами імунний захист, а також воно містить галактоолігосахариди, що підживлюють власну корисну мікрофлору, тобто є природнім пребіотиком. Саме тому годування груддю є настільки корисним для дитинки.
Оскільки розвиток дитини має свої закономірності, й мікрофлора кишечника, та й всі органи та системи малюка дозрівають поступово, протягом перших чотирьох-шести місяців у переважної більшості дітей (до 90%) спостерігаються так звані функціональні розлади травлення, які власне й є проявом незрілості травної системи (а саме недостатня активність ферментів, мінливий склад мікрофлори та недосконала моторика травного тракту).
Що це за розлади? Назвемо основні:
- кольки (здуття животика - з'являються з 3-4 тижня, тривають до 3-4 місяців, виникають переважно у вечірній час, приблизно о тій самій годині, тривають близько 3 годин). Плач дитини зумовлений больовими відчуттями від спазму кишечника, тому для полегшення стану малюка рекомендують прикладати тепло до животика (пригорнути маля до себе, покласти теплу пелюшку), запобігати заковтуванню повітря під час годування (тобто правильно прикладати до грудей чи годувати з пляшечки), за призначенням лікаря давати препарати, що знімають спазм або сприяють зменшенню утворення газів в кишечнику.
- зригування (частота та інтенсивність можуть бути дуже різні – від одного епізоду в день об'ємом 1-2 мл до зригування після кожного годування значною кількістю). Для профілактики зригувань слід перед годуванням викладати малюка на животик, а після годування носити у вертикальному положенні на плечі, уникати заковтування повітря дитинкою, при значних проявах за призначенням лікаря давати препарати, які запобігають зригуванням.
- закрепи (нормою є випорожнення як після кожного годування, тобто7-8 разів на добу на першому місяці життя, так і до 1 випорожнення раз на 1-2 доби – залежить від типу вигодовування та багатьох інших факторів). Для їх профілактики важливо, щоб дитина отримувала достатню кількість рідини, а також фізична активність (масаж, пасивна гімнастика).
Один з важливих чинників розвитку вище перерахованих розладів травлення, саме той, на який ми можемо повпливати (адже прискорити дозрівання систем ми не в змозі) – це склад мікрофлори кишечника. Тому при потребі після консультації лікаря та за його призначенням з метою нормалізації складу мікрофлори кишечника, покращення процесу травлення та засвоєння поживних речовин дітям перших місяців життя можуть призначати пробіотичні препарати. Дотримуючись дозування, способу прийому та тривалості курсу, ви можете покращити здоров'я та самопочуття малюка.
Література:
- Matamoros S., Gras-Leguen Ch., Le Vacon F. et al. Development of intestinal microbiota in infants and its impact on health. Trends in Microbiology. 2013; 21 (4): 167-173.
- Turroni F., Peano C., Pass D.A. et al. Diversity of Bifidobacteria within the infant gut microbiota. PLoS ONE. 2012; 7 (5): e36957.
- Probiotics tailored to the infant: a window of opportunity. Current Opinion in Biotechnology. 2014; 26: 141-147.
- Zacarias M.F., Binetti A., Laco M. Preliminary technological and potential probiotic characterization of bifidobacteria isolated from breast milk for use in dairy products. International Dairy Journal. 2011; 21: 548-555.