ПРОБІОТИКИ: ЩО ЦЕ ТА НАВІЩО ВОНИ?
Сьогодні полиці аптек виглядають не гірше, ніж у продуктових магазинах. Різнокольорові пігулки у блістерах, яскраві коробки, розмаїття форм та розмірів пластикових склянок – все це пропонують виробники ліків та вітамінів. Пробіотики займають свій сегмент, а рекламні слогани гарантують нам швидке одужання після прийому антибіотиків, відновлення мікрофлори кишківника після хвороби, усунення неприємних проявів (діарея, коліки, тощо).
ДАВАЙТЕ РОЗБЕРЕМОСЬ, ЩО ТАКЕ ПРОБІОТИКИ ТА З ЧИМ ЇХ «ЇДЯТЬ»
Довідка: пробіотики або ж еубіотики – це живі мікроорганізми, що прямо впливають на здоров’я людини, мають на меті забезпечити сприятливі умови у шлунково-кишковому тракті. Найчастіше до складу пробіотиків входять такі корисні – «дружні» бактерії, як лактобактерії та біфідобактерії. У складі препаратів, що зареєстровані саме як пробіотики, завжди містяться корисні складові, за рахунок яких й створюються умови, небезпечні для усілякої патогенної флори.
Головна мета пробіотиків та пребіотиків – стати надійною перепоною шкідливим мікроорганізмам та поновити функціональні можливості кишківника.
Один із вчених – Р. Фуллер – зазначав, що пробіотиками можна вважати ті препарати та харчові добавки, які сприяють відновленню та нормалізації «рідної» кишкової флори у зазначений час. Враховуючи той факт, що молочнокислі бактерії використовуються в харчовій промисловості дуже давно, зокрема для того, щоб перетворювати лактозу на молочну кислоту (кефір та інші продукти), немає жодних сумнівів в їх користі. Отже, пробіотики та пребіотики, що додаються у раціон людини у вигляді препаратів та БАДів, відіграють важливу роль у здоровому харчуванні та створенні належних умов для функціонування системи травлення та інших [1,3,4,5].
Пробіотики для дорослих та дітей
Чим швидше йде розвиток харчової промисловості, тим більше на полицях крамниць продуктів, харчова цінність яких низька. Натомість саме пребіотики та пробіотики – добавки, що дозволяють зменшити ризик негативного впливу на організм. Пробіотики відносно бюджетні, що стає у пригоді, коли треба відновлюватись після антибіотикотерапії. Приймаючи їх за схемою, можна відчути на собі їх ефект [2,3,5].
В яких випадках їх варто чи рекомендовано застосовувати:
- При застосуванні антибіотиків, що так чи інакше пригнічують активність корисних бактерій кишківника.
- Після перенесених захворювань з метою покращення опірності організму. Оскільки імунні клітини формуються в кишківнику, то загальний стан імунітету напряму залежить від стану мікробіоценозу.
- При проявах дисбактеріозу (дисбіозу), таких як діарея, закрепи, здуття, метеоризм (дорослі та діти).
- У комплексному лікуванні кишкових інфекцій з метою усунення інтоксикації та діареї.
- При інших потребах, серед яких зміна раціону харчування.
- У подорожах, особливо по екзотичних країнах (відсутність якісної питної води, стреси, антисанітарія) [3,5,6].
Вибір пробіотика чи групи препаратів – справа кожного.
Сучасний ринок даних засобів достатньо великий, тому треба знати, на що варто звернути увагу при виборі пробіотика. Основний пункт – це вимоги, яким повинен відповідати препарат:
- Склад пробіотиків. Скільки і які бактерії входять в пробіотик (це мають бути корисні бактерії, притаманні здоровій мікрофлорі кишківника, переважно лакто- та біфідобактерії).
- Дія пробіотиків. Бактерії повинні володіти антагоністичними властивостями відносно патогенних мікроорганізмів.
- Антибіотикостійкість бактерій, які входять до складу пробіотика. Це дозволить застосовувати пробіотик паралельно з антибіотиком для попередження негативного впливу антибіотика на мікрофлору кишківника.
- Стійкість до агресивних факторів. Наприклад, до кислотності (дія жовчних кислот).
- Безпека. Препарат має бути сертифікованим та продаватися в аптеках.
Отже, пробіотики – це важливі «помічники» нашого організму, застосування яких сприяє покращенню стану мікрофлори та її важливих функцій [3,6].
Джерела:
- Probiotics - From Metchnikoff to bioactives, T. Vasiljevic, 2008
- The Role of Probiotic Cultures in the Control of Gastrointestinal Health, Rial D. Rolfe, 2000
- Глобальные практические рекомендации Всемирной Гастроэнтерологической Организации, Пробиотики и пребиотики, Февраль 2017.
- Probiotics, prebiotics, and synbiotics—approaching a definition, Jürgen Schrezenmeir, 2001
- Пробиотики и пребиотики Общие практические рекомендации Всемирной гастроэнтерологической организации 2011, Ліки України, №7 (163) / 2012.
- Пробиотики, пребиотики и метабиотики в коррекции микроэкологических нарушений кишечника, М.Д. Ардатская, Медицинский совет 2015, № 13.