ЩО ТАКЕ ПРОБІОТИКИ? ЇХНЯ КОРИСТЬ ТА ЧОМУ ПРОБІОТИКИ НЕОБХІДНІ КОЖНОМУ?
Науковий редактор Вікторія Родінкова
Змалку від дорослих ми чуємо історії про мікроби і про те, що потрібно ретельно мити руки з милом, аби тих мікробів позбутися. Проте, не усі мікроорганізми є шкідливими. Серед бактерій є багато таких, які здатні принести чимало користі для організму. Такі корисні живі мікроорганізми називаються пробіотиками. Їх можна вживати як дієтичну добавку, з їжею (ферментованими продуктами) чи наносити на обличчя у якості косметичних масок. Більше того, є дані про "імплантацію" – перенесення певних мікробів від здорової людини хворій.
Природними джерелами пробіотиків є кефір, йогурт, квашена капуста, корейська кімчі, гімалайська комбуча...
Пробіотики мають досить широкий потенціал застосування: одні допомагають травним процесам, інші виробляють вітаміни чи знищують хвороботворні клітини, впливають на сон, настрій, опір сезонним інфекціям, тощо.
Які типи бактерій містяться в пробіотиках?
Власне, усередині людського тіла та на його поверхні нараховується близько 500 видів, включаючи різні штами одного виду, самих різноманітних пробіотиків. Але не усі вони однаково вивчені. Нині найпоширенішими бактеріями, які застосовуються в якості аптечних пробіотиків, є бактерії з груп Lactobacillus і Bifidobacterium, а також деякі дріжджі, наприклад, Saccharomyces boulardii.
Різні типи пробіотиків відомі тим, що по-різному впливають на організм людини. Ба більше, навіть різні штами одного виду бактерій можуть мати різні ефекти.
Пребіотики – це те саме, що пробіотики?
Ні. Якщо пробіотики – це бактерії, які справляють позитивний вплив на здоров'я людини, то пребіотики – це неперетравлювані харчові компоненти, які вибірково стимулюють ріст або активність бажаних мікроорганізмів. Іншими словами, пребіотики ‒ це їжа для пробіотиків.
До пребіотиків відносять:
- цільнозернове борошно
- пшеничні висівки
- банани
- цибулю
- часник
- цибулю-порей
- спаржу
- топінамбур
- зелень кульбаби
- корінь цикорію
А що таке син- чи симбіотики?
Крім пробіотиків та пребіотиків також існують синбіотики. Їх ще називають симбіотиками. Ці дієтичні добавки містять одночасно і пробіотики, і пребіотики. Останні забезпечують нормальне зростання перших.
Наскільки популярні пробіотики?
В США, за даними щорічного дослідження національного здоров’я (National Health, 2012 рік), близько 1,6% американців (4 мільйони) приймали пробіотики чи пребіотики протягом останніх 30 днів. Це треті найбільш часто вживані дієтичні харчові добавки, після вітамінів та мінералів, серед дорослих.
Який ефект дають пробіотики?
Людський організм містить більше клітин мікробів, аніж власних. Це зовсім нещодавнє наукове відкриття. Але якби їх усі можна було зважити, то маса мікробів склала б приблизно 3% від маси людського тіла. Все тому, що бактеріальні клітини, в середньому, у 100 разів менші за людські.
Спільнота усіх цих мікроорганізмів, яка жива на нас і в нас, називається «мікробіомом». Вчені вважають, що зміни в мікробіомі можуть бути пов'язані з розвитком різних захворювань. А пробіотики можуть допомогти відновити баланс в мікробіомі за рахунок здатності пригнічувати патогенні мікроорганізми, виробляти протизапальні речовини, підвищувати опірні функції організму тощо.
Коли пробіотики можуть бути корисними
Шлунково-кишкові стани
- Синдром подразненого кишечника (в даному випадку, за даними досліджень можуть бути ефективними пробіотики S. cerevisiae CNCM I-3856 20 та B. infantis 35624, а також L. reuteri)
- Діарея, яка викликана прийомом антибіотиків (за результатами досліджень, при ній допомагають лакто- та біфідобактерії)
- Діарея мандрівників (серед пробіотиків, що можуть бути ефективними – Saccharomyces boulardii)
- Інфекція, викликана патогенними бактеріями Clostridium difficile (тут допоможе, наприклад, S. boulardii)
- Закреп (Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus)
- Дивертикулярна хвороба (Lactobacillus casei)
- Запальна хвороба кишечника (Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium BB-12)
У немовлят та дітей
- Коліки (L. reuteri. Але – тільки для дітей на грудному вигодовуванні. Дослідження на малюках, що перебували на штучному вигодовуванні, не показали результату)
- Сепсис (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium infantis)
- Карієс (Lactobacillus rhamnosus)
- Захворювання ясен (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Streptococcus salivaris та Lactobacillus helveticus)
- Некротизуючий ентероколіт (потенційно корисними пробіотиками можуть бути L. rhamnosus GG та L. reuteri)
При алергії
- Алергічний риніт (Корисними є Bifidobacterium longum. Вони регулюють Т-клітини в організмі, що може сприяти зміцненню імунної системи. Lactobacillus casei Shirota, можуть змінювати баланс антитіл. Це може бути особливо допоміжним для людей з пилковою алергією, яка загострюється навесні та влітку).
- Атопічний дерматит (Lactobacillus rhamnosus)
- Профілактика алергії (Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium animalis)
- Астма (L. reuteri, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium bifidum, B. lactis та L. lactic)
- Харчова алергія (наприклад, Lactobacillus rhamnosus – при алергії на арахіс у поєднанні з пероральною імунотерапією).
Інші стани, при яких є помічними пробіотики
- Печінкова енцефалопатія
- Інфекції верхніх дихальних шляхів
- Інфекції сечовивідних шляхів
- Вугрі
Чи безпечні пробіотики?
Застосування пробіотиків може бути перспективним при різних хворобах, включаючи профілактику діареї, пов’язаної з антибіотиками (включаючи діарею, спричинену Clostridium difficile). При запобіганні некротизуючому ентероколіту та сепсису у недоношених дітей, лікуванні дитячих колік, пародонтозу та індукції або підтримці ремісії при виразковому коліті.
Проте, незважаючи на багато позитивних досліджень, вчені все ще радять ставитися до пробіотиків з обережністю. Навіть для тих станів, на які вплив пробіотиків був вивчений найкраще, науковці все ще працюють над оптимальними дозуванням та тривалістю застосування.
Якщо ви плануєте прийом тієї чи іншої пробіотичної дієтичної добавки, спочатку проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Особливо, якщо маєте ослаблену імунну систему чи плануєте давати пробіотик малій дитині. В цих випадках підвищується ризик розвитку інфекційних хвороб, а також вірогідність передачі генів стійкості до антибіотиків від пробіотичних мікроорганізмів до інших мікроорганізмів у травному тракті.
Джерела:
- https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know
- https://probiotics.org/strains/
- https://probiotics.org/prebiotics/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6656559/
- https://vitagene.com/blog/best-probiotics-for-allergies
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1477893918302588
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5322762/
- https://www.optibacprobiotics.com/professionals/latest-research/gut-health/best-probiotics-for-constipation
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3625022/
- https://www.wjgnet.com/2308-3840/full/v8/i2/54.htm
- https://www.hindawi.com/journals/ijpedi/2013/874726/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmcarticles/PMC3942020//
- https://preservefamilydentistry.com/2019/04/16/probiotics-and-periodontal-disease/amp/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828648/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5534455/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6406271/