ЯК ЗМІНЮВАЛИСЬ ВИМОГИ ДО ПРОБІОТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ ПРОТЯГОМ ОСТАННІХ ДЕСЯТИЛІТЬ
Значення пробіотичних препаратів для здоров’я людини відомо протягом тисячоліть. Це стосується насамперед знань про користь кисломолочних продуктів та їх використання для лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, легень. А також відомості про корисне харчування, яке має обов'язково включати рослинну їжу в сирому вигляді.
Очевидно, що кілька століть тому люди ще не знали, за рахунок чого їжа може мати лікувальну дію, адже вперше дослідив та описав корисний вплив кисломолочних продуктів саме для мікрофлори кишківника Ілля Ілліч Мечніков. Саме за це він отримав Нобелівську премію у 1908 році. Він також створив перший науково обґрунтований пробіотичний продукт – йогурт, а бактерію, яка входить до його складу, назвав «болгарською паличкою». Саме з цього часу можна вести відлік дослідження та стандартизації пробіотичних продуктів. Проте найбільше число досліджень, які сформували доказову базу щодо ефективності та доказовості конкретних видів та штамів мікроорганізмів було проведено в 90-х-2000 роках, і, наприклад, в порівнянні із цим періодом, в 2010-20-х рр. виконано в 5 разів більше досліджень.
Що ми можемо вважати пробіотиком?
Сьогодні ми послуговуємось визначенням ВООЗ для розуміння поняття пробіотик. Отже, пробіотиком слід вважати біфідобактерії, лактобактерії та непатогенні ентерококи, які можуть чинити корисний вплив на організм людини. Для цього пробіотичний комплекс має відповідати певним вимогам. І от саме ці вимоги формувались тривалий час, десятиліттями, для того, щоб зараз ми могли отримати саме ефективний та безпечний продукт.
Протягом десятиліть вимоги до пробіотичних препаратів трансформувались. Спочатку не було чіткого розуміння, які саме штами мікроорганізмів можна використовувати в пробіотичних комплексах, проте завдяки численним дослідженням сформувались конкретні вимоги щодо того, які саме штами визначених мікроорганізмів дозволено використовувати саме в пробіотичних продуктах.
Весь цей час завдяки постійним пошукам науковців поступово створювались вимоги щодо пробіотиків. Ці знання ґрунтуються на численних дослідженнях, які власне є необхідною умовою внесення мікроорганізму конкретного виду та штаму в перелік безпечних та ефективних, а отже таких, що можуть бути використані в якості пробіотика.
Які вимоги є на сьогоднішній день?
- Склад
Конкретний вид та штам з потужною доказовою базою щодо ефективності, наприклад, Bifidumbacterium infantis 35624, Lactobacillus casei CRL 431, Esherichia coli Nissle 1917 тощо.
- Кількість
Тільки верифіковані безпечні штами із підтвердженою ефективністю, відповідна кількість. Наприклад, для L.rhamnosus GG рекомендована доза 10*10-10*11 куо (колонієутворюючі одиниці) двічі на день, L. Reutеri ATTC 55730, для Enterococcus faecium LAB - 10*8 куо двічі на день.
- Форма випуску та умови зберігання
Такі, що забезпечують сталий склад та життєздатність мікроорганізмів – рідкі, які слід зберігати при температурі +2-8 °C, та сухі (зручніші у використанні в подорожах, адже зберігають свою ефективність при тривалому перебуванні в кімнатній температурі) – порошки, капсули.
- Стійкість до дії травних ферментів в шлунково-кишковому тракті
- Безпечність
Мають бути абсолютно безпечними та не стати джерелом інфекції для людини.
Отже, на сьогоднішній день маємо дуже чіткі критерії відбору мікроорганізмів для пробіотиків, а також перелік конкретних штамів, який постійно переглядається та може змінюватись.
Література:
- Lye Huey Shi et al. Beneficial properties of probiotics. Tropical Life Sciences Research 2016; 27(2): 73–90.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/pdf/tlsr-27-2-73.pdf
- Food and Agricultural Organization of the United Nations and World Health Organization. Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. World Health Organization [online], (2001).
- Huys G et al. Microbial characterization of probiotics--advisory report of the Working Group "8651 Probiotics" of the Belgian Superior Health Council (SHC). Mol Nutr Food Res. 2013 Aug; 57(8):1479-504.